Президент Чехії Петр Павел наприкінці березня підписав схвалений урядом і парламентом законопроєкт "Lex Ukrajina". Цей документ містить важливі зміни для українських біженців, які живуть у країні. Публікуємо список головних із них, які набудуть чинності з липня 2023 року.

Гуманітарний посібник (Humanitární dávka)

Сьогодні гуманітарний посібник (humanitární dávka) становить 5000 крон щомісяця протягом перших шести місяців, потім її розмір зменшується до прожиткового мінімуму, що наразі дорівнює 4860 кронам для дорослого та до 3490 кронам для утриманця віком до 18 років.

Право на допомогу мають лише ті українці, яких не забезпечили безоплатними проживанням, багаторазовим харчуванням та основними гігієнічними засобами. Причому автоматично проводиться тільки перша виплата - всі інші потрібно обґрунтовувати, тобто надавати Центру зайнятості докази важкого фінансового становища (відсутності роботи, інвалідності тощо).

З 1 липня 2023 року:

1. допомогу прив'яжуть до прожиткового мінімуму вже з першої виплати. Тобто, замість 5000 крон самотній дорослий заявник зможе отримати максимум 4860 крон.

2. якщо через 150 днів з моменту отримання статусу тимчасового захисту біженець не знайде роботу без поважної причини (виховання дитини, пенсійний вік, навчання, інвалідність, вагітність тощо), то розмір виплати буде зменшено до так званого мінімуму існування (existenční minimum). На сьогодні його розмір становить 3130 крон для дорослої людини. Цей пункт запроваджується з метою мотивувати біженців шукати роботу й активніше інтегруватися в чеське суспільство;

3. для інвалідів допомога буде вищою. Її величина становитиме 1,5 розміру прожиткового мінімуму, тобто 7290 крон для дорослого і 5235 крон для дитини. Для оформлення підвищеної допомоги визнаватимуться видані Україною свідоцтва про інвалідність;

4. для дітей у віці від 6 до 10 років величина гуманітарної допомоги становитиме 1,2 розміру прожиткового мінімуму або 4188 крон;

На біженців у Чехії чекають важливі зміни: нові правила гуманітарної та солідарної допомоги
На біженців у Чехії чекають важливі зміни: нові правила гуманітарної та солідарної допомоги

5. перша виплата перестане бути автоматичною. Право на отримання допомоги та її величина визначатимуться індивідуально і залежатимуть від розміру доходів і майнового стану заявника на території Чехії;

6. для визначення розміру допомоги використовуватиметься таке рівняння: "величина запитуваної виплати плюс витрати на житло мінус дохід заявника". Якщо в результаті що-небудь залишиться, то біженець зможе отримати тільки цей залишок. Якщо ж результат буде від'ємним або дорівнюватиме нулю, то допомога не призначається зовсім. Якщо ж результат буде більшим за 0, але меншим за 50 крон, то розмір допомоги становитиме 50 крон.

Інакше кажучи, гуманітарна допомога призначена насамперед для біженців без доходу, заощаджень і майна, які опинилися у важкому фінансовому становищі.

У законі наведено приклад розрахунку величини гуманітарної допомоги.

Дано: мати і двоє дітей (обидва старші за 10 років) з доходом 20 тис. крон. Нормативні витрати на житло в їхньому випадку становлять 12 тис. крон. Загальний розмір допомоги, на яку претендують мати (4860 крон), перша дитина (3490 крон) і друга дитина (3490 крон), становить 11840 крон.

Розрахунок права на отримання допомоги: загальний розмір запитуваної допомоги (11840 крон) + витрати на житло (12000 крон) = 23840 крон. Потім із цієї суми віднімається дохід (20000 крон) = 3840 крон. Саме таку допомогу зможе отримати сім'я.

7. заяву на першу виплату гуманітарної допомоги біженець зможе подати як в електронному, так і в письмовому вигляді. На другу і наступні виплати - тільки в електронному;

8. допомога не буде надана, якщо зазначена в анкеті адреса постійного проживання не збігатиметься з адресою в реєстрі мешканців.

Докладну інформацію про нові правила виплати гуманітарної допомоги можна знайти на офіційному сайті Мінпраці.

Допомога для солідарного домогосподарства (Příspěvek pro solidární domácnost)

З липня суттєво зміниться порядок виплати солідарної допомоги тим, хто безкоштовно надає житло українським біженцям. Допомогу більше не виплачуватимуть власникам житла, її почнуть отримувати самі біженці одночасно з гуманітарною допомогою. Для цього вони повинні будуть укласти з власником договір оренди та оплачувати проживання згідно з прописаними там умовами.

Щоб біженець міг отримати максимальний розмір солідарної допомоги, власник житла має до 1 липня зареєструвати свій об'єкт нерухомості в спеціальному реєстрі Мінпраці з цим посиланням. Це потрібно, щоб уникнути шахрайських схем, а також щоб влада мала чітке уявлення про те, скільки біженців і в яких умовах проживають.

Наразі максимальний розмір допомоги становить 3000 крон на місяць на кожного біженця, який мешкає в домогосподарстві (але не більш як 9000 крон, якщо власник мешкає разом із біженцями, та не більш як 15000 крон, якщо біженці розміщуються в окремому житлі). Найближчим часом уряд перегляне це правило. Розмір допомоги залежатиме від так званих "врахованих витрат на проживання".

Іх пропонується зробити такими, розділивши на дві категорії - для нерухомості, що пройшла реєстрацію на сайті Мінпраці, виплати будуть вищими:

Кількість біженців, які проживаютьНерухомість зареєстрована (крон)Нерухомість не зареєстрована (крон)
130002400
260004800
390007200
4120009600
5 и более1500012000


Детальну інформацію про зміну солідарної допомоги можна знайти на сайті міністерства праці.

У лютому солідарною допомогою скористалися понад 23 тис. домогосподарств.

Безкоштовне екстрене житло

Термін надання державою безоплатного екстреного житла біженцям буде скорочено до 150 днів з моменту отримання статусу тимчасового захисту. Виняток зроблять для пенсіонерів, старших за 65 років, інвалідів та людей, які піклуються про них, вагітних жінок, батьків із дітьми до шести років, студентів і молоді до 18 років.

Якщо біженець, якому було надано безоплатне житло, без поважної причини припинить його використовувати протягом 10 днів поспіль, то він утратить право на подальше проживання в об'єкті.

На сьогодні у наданому державою екстреному безоплатному житлі мешкають приблизно 78 тис. осіб.

Другие статьи