Влада Чехії готує спеціальну програму з добровільного повернення українських біженців на батьківщину. Вона передбачає надання їм допомоги та покриття деяких витрат, пов'язаних із переїздом. Такий пункт міститься в розробленому МВС законопроєкті "lex Ukrajina VI", який, крім іншого, подовжує тимчасовий захист біженців у республіці до кінця березня 2025 року.

За даними відомства, наразі в Чехії проживає приблизно 360900 українців із візою тимчасового захисту.

"Необхідно реагувати на зростаючий попит з боку іноземців на допомогу в поверненні в Україну. Хоча ситуація там у багатьох відношеннях незадовільна, доцільно запропонувати допомогу тим, хто зацікавлений у поверненні", - йдеться в документі.

При цьому в супровідній записці до законопроєкту наголошується, що розвиток подій поки що не дає підстав чекати на швидке закінчення війни та умови для масового повернення біженців.

Руки допомоги під час добровільного повернення мігрантів на батьківщину вже давно прописані в чеському законі про перебування іноземців і законі про надання притулку. Вони приблизно такі - МВС власним коштом купує заявнику квиток на літак або поїзд, а співробітники відомства надають інформаційну підтримку з документами. Скористатися такою послугою сьогодні можуть усі іноземці з анульованим або непродовженим дозволом на перебування, а також депортовані особи та прохачі притулку.

Міністерство внутрішніх справ Чехії вважає, що наявні правила недостатньо продумані та гнучкі для українських військових біженців з візами тимчасового захисту, тому й хоче створити для них окрему програму. Яку саме допомогу і в якому розмірі держава надаватиме українцям - наразі невідомо. Це має визначити уряд.

Біженці зможуть скористатися програмою лише один раз. Для цього їм потрібно буде звернутися до МВС, яке оплатить частину витрат. Якщо в майбутньому українці захочуть повернутися жити до Чехії (отримати довгострокову візу або дозвіл на довготривале перебування), то вони зможуть це зробити, але спершу повинні будуть повернути половину наданої допомоги.

"В іншому разі візову заяву не прийматимуть", - ідеться в законопроєкті.

Останнє опитування агентства PAQ Research і соціологів Академії наук ЧР показало, що в червні на батьківщину хотіли повернутися 25% українських біженців, які живуть у Чехії. Рік тому охочих було більше - близько 33%.

Раніше Управління верховного комісара ООН у справах біженців зазначило, що в Україні, як і раніше, є велика потреба в гуманітарній допомозі та, незважаючи на зусилля з відновлення країни, масове повернення громадян сьогодні не є можливим. Тому відомство закликало приймаючі держави не примушувати українців до повернення, а дозволити їм часті поїздки додому без позбавлення статусу тимчасового захисту. Такий підхід може допомогти українцям в ухваленні рішення.

"Рішення про повернення повинно бути добре поінформованим і повністю добровільним - без стимулів до передчасного повернення, включно з обмеженням доступу до правового статусу, документації, соціальних систем або інших прав і допомоги в країнах, які приймають", - заявили в ООН.

Своєю чергою, представники деяких некомерційних організацій зазначають, що багато біженців повертаються з Чехії в Україну через липневих змін у програмах гуманітарної допомоги та надання житла. Через зниження держпідтримки багато українців зіткнулися з серйозними проблемами і були змушені повернутися додому, хоча там ще небезпечно. Міністр праці республіки Маріан Юречка це відкидає. Він заявив журналістам, що зміни допомогли підвищити активність біженців, і у більшої їх кількості з'явилася робота.

Другие статьи