Найскладніше в переїзді в іншу країну - це вмістити все своє життя в одну валізу. І добре, якщо ви вирушаєте до Чехії у відпустку - на один-два тижні знадобиться не так вже й багато речей. Але що брати з собою в Чехію на роботу, коли в іншій країні ви плануєте затриматися на кілька місяців, а то й на півроку/рік? Ось у чому питання. З одного боку, хочеться взяти все те, до чого звик, і водночас - обсяг речей обмежений розмірами валізи. У кращому разі - двома валізами + сумка. І все ж таки давайте розберемося, що брати з собою на заробітки до Чехії, щоб і багаж вийшов не габаритним, і водночас, щоб усе найнеобхідніше було при вас.

Зміст:

  • Документи
  • Особисті речі
  • Одяг та взуття
  • Засоби особистої гігієни
  • Постільні приналежності та рушники
  • Гаджети та зарядні пристрої
  • Посуд
  • Їжа
  • Ліки
  • Скільки грошей необхідно
  • Сім-карта
  • Валюта
  • Висновок

Документи

Перше, про що треба подбати, - це документи. Вони мають бути в порядку - не протерміновані і всі ретельно зібрані в одну папку чи файл, щоб не розгубити. Ось які документи обов'язково потрібно взяти з собою, коли їдете на заробітки до Чехії:

  • закордонний паспорт із відкритою робочою візою або біометричний паспорт;
  • страховка;
  • договір із роботодавцем;
  • запрошення на роботу;
  • документ, який підтверджує, що вам надано житло в Чехії.

Окремо не завадить покласти в документи водійські права і кілька своїх фотографій формату 3,5х4,5 см - вони можуть стати в пригоді під час оформлення проїзного квитка. 

Особисті речі

До особистих речей належить усе те, без чого не обійтися. Наприклад, якщо ви носите брекети, обов'язково візьміть весь набір приладдя для догляду за зубами в цей період. Фен, праска, електричний чайник - усе це теж можна взяти, особливо, якщо ці прилади не габаритні. Утім, без праски можна і прожити. 

Одяг та взуття

Не намагайтеся утрамбувати у валізу все підряд - і зимове, і літнє, і особливо святкове. Одяг і взуття в Чехію краще брати за сезоном, нічого зайвого. Краще докупити речі, яких бракує, вже на місці, ніж перевантажувати свою валізу. Та й до того ж, вартість одягу в Чехії нижча порівняно з одягом у нас. 

Окремо хочемо звернути вашу увагу ось на що:

  • Навіть влітку в Чехії буває не так спекотно, як ми звикли, - краще взяти легку куртку про всяк випадок, якщо їдете влітку;
  • З взуття краще брати кілька пар, щоб було запасне взуття про всяк випадок.;
  • Обов'язково візьміть гумові капці. Вони вас виручать, коли дійде справа до душу, та й просто по хостелу/квартирі буде в чому ходити. 

Засоби особистої гігієни

Чоловіки нехай подумають про станок для гоління або електричну бритву - напевно, у роботодавця будуть вимоги до зовнішнього вигляду співробітників, та й у принципі можна буде доглядати за своєю зовнішністю у звичайному режимі. Дівчатам не завадить скласти окремий список своїх засобів гігієни, щоб передбачити всі критично важливі позиції, а саме: прокладки, тампони, вологі серветки, бритва, гель для вмивання.

Що стосується шампунів і подібного, то краще обмежитися кількома позиціями. Візьміть шампунь і бальзам для волосся невеликого об'єму, замість гелю для душу - мило і обов'язково в мильниці, зубну пасту беріть невелику, а щітку покладіть у футляр - скажете окреме спасибі за цю пораду. Якщо, перечитуючи цей список, вам він здасться катастрофічно коротким, будьте певні - ви будете вдячні собі за те, що не вивезли з дому половину ванної. Усе із засобів особистої гігієни можна купити в Чехії в найближчому супермаркеті.

Постільні приналежності та рушники

Не варто покладатися на ймовірність того, що вам нададуть новенький комплект постільної та такий самий новий рушник. Зазвичай такі речі - вживані, їх просто перуть і видають черговому працівнику. Тож, якщо до свого здоров'я ви ставитеся педантично, тоді, розмірковуючи над тим, що ж узяти з собою на заробітки до Чехії, насамперед беріть власну постільну та парочку своїх рушників. Так буде надійніше.

Гаджети та зарядні пристрої

Комусь вистачає одного лише смартфона, а хтось не може й кроку ступити без смартфона, планшета, ноутбука, хтось непокоїться, коли поруч немає блендера чи фумігатора, ліхтарика. Подумайте, що вам дійсно знадобиться в Чехії, куди ви, нагадаємо, збираєтеся не на відпочинок, а на роботу. У перші кілька тижнів точно буде не до гаджетів, а на вихідних вам, найімовірніше, захочеться погуляти, з'їздити в Прагу або інші міста Чехії. Але що б із гаджетів ви не вирішили брати з собою в Чехію на роботу, не забудьте взяти зарядні пристрої до них, запасні батарейки, а якщо батарея в смартфоні барахлить, то не завадить її завчасно замінити. 

Посуда

З посуду візьміть оптимальний мінімум: чашку, ложку, виделку, глибоку тарілку. Якщо ваш багаж дає змогу взяти невелику каструльку або чайник - візьміть і їх, хіба мало, як влаштований процес приготування їжі там, де ви житимете в Чехії. 

Еда

Не думайте, що в Чехії ви будете голодувати. Їжа там хоч і відрізняється від нашої, але її купити не складе труднощів. Інше питання - коли ви потрапите в супермаркет. Краще візьміть про всяк випадок пачку макаронів, сіль, цукор, каву/чай. М'ясо, сир, консерви брати не варто - їх не пропускають на митниці. Хіба що можете зробити собі бутерброди зі шматочками ковбаси та сиру і взяти їх в автобус як перекус. У такому вигляді й у такій невеликій кількості вдасться провести смачну їжу./p>

Ліки

Щоб без проблем перетнути кордон з ЄС і при цьому зберегти при собі всі потрібні вам ліки, отримайте від свого лікаря рецепт на застосування зазначеного набору медикаментів. Тобто має бути письмовий дозвіл. В іншому ж - особливих заборон на звичні нам медикаменти немає, тому беріть повноцінну аптечку:

  • жарознижувальні;
  • абсорбенти;
  • очні, вушні краплі, краплі в ніс;
  • пігулки від голови і від болю в шлунку;
  • засоби від діареї;
  • протиалергічні засоби;
  • льодяники для горла;
  • антисептики;
  • мазі від опіків, лущення, від болю у вухах;
  • бактерицидний пластир, бинт, вата, еластичний бинт

Подумайте про ті засоби, які показали себе як найефективніші для вас, і візьміть тільки їх. Але, звичайно, найголовніше, це взяти всі ті ліки, які ви приймаєте на постійній основі (якщо такі є) від хронічних хвороб. 

Скільки грошей необхідно

Збираючись за кордон, ви, напевно, спантеличені питанням - скільки потрібно брати з собою грошей у Чехію на роботу. І це правильний підхід, тому що їхати без нічого - не варіант. Аванси хоч і видають, але має минути тижнів зо два, перш ніж ви отримаєте свій аванс. А бувають й інші ситуації, коли аванси не видають - що ви робитимете в такому разі? Ось і виходить, що запасна сума грошей просто необхідна. Теоретично її має вистачити на місяць проживання - до першої повноцінної зарплати. У сумі це має бути 200-300 євро. Краще ще в Україні поміняти гроші на євро і крони, що полегшить вам життя одразу по приїзді - у Чехії в основному приймають крони, а вже потім - євро. Та й де ви мінятимете гроші, якщо, наприклад, автобус запізниться, і ви прибудете до Праги чи Брно пізніше зазначеного часу, коли обмінники зачинені? Ось тому краще мати при собі не тільки фінансову подушку, але ще й у потрібній валюті.

Сім-карта

Мобільний зв'язок - те, без чого за кордоном не обійтися. Вам потрібно буде підтримувати зв'язок із колегами та роботодавцем, а в разі чого - і швидко зв'язатися з друзями. Звісно, сучасні чеські мобільні оператори пропонують не лише пакети, які покривають мобільний зв'язок, дедалі пріоритетнішим для абонентів стає і мобільний інтернет. Тому ваше завдання буде обрати не просто оператора, а й найвигідніший тарифний пакет. Серед найпопулярніших операторів у Чехії - T-Mobile, O2 і Vodafone. Найкраще купувати сім-карту у відповідному салоні мобільного зв'язку - заздалегідь з'ясуйте, де такі салони в тому місті, куди ви прямуєте на роботу. Менеджери в цих точках допоможуть вам налаштувати сім-карту і вибрати відповідний тариф. Можна купити сім-карту в Чехії і в газетному кіоску, на касі супермаркету, на автовокзалі. 

Валюта

Офіційна валюта в Чехії - чеська крона. Обміняти гроші на крони можна в місцевому банку або в точках обміну валют. Також гроші можуть міняти прямо на вулиці, хоча краще уникати таких точок, віддаючи перевагу офіційним. Але і тут потрібно заздалегідь уточнити, яка комісія на купівлю крон, і яку суму ви отримаєте за конкретну кількість євро або доларів - скрізь потрібно уважно рахувати гроші і не вестися на обнадійливі цифри, наприклад 0% комісії. Крони вам знадобляться скрізь - від проїзду на метро, до покупок у магазинах. 

Висновок

Сподіваємося, ця стаття дала відповідь на запитання "Що потрібно брати в Чехію на роботу?", і тепер ви більш організовано можете братися за збір валізи. Використовуйте цю статтю як чек-лист найнеобхідніших речей, і тоді виявиться, що до Чехії на заробітки ви вирушаєте без зайвого, зате з набором того, що стане в пригоді насамперед.

Другие статьи