Будь-яка подорож чимось схожа на біг із перешкодами або на квест. І не важливо - це звичайна вилазка на природу з друзями чи відповідальна поїздка за кордон на цілих два тижні - до кожної події доведеться як слід підготуватися. Починається все з того, що ми плануємо дату події і морально готуємося до неї, подумки відриваючи листочки з днями в календарі. Далі настає етап безпосередньої підготовки аж до збору валізи, потім - завдання не запізнитися на автобус/поїзд/літак, облаштування на місці, виконання розважально-пізнавальної програми і знову - підготовка до поїздки, але вже у бік дому. Фуух...

Щоб підготовчий етап не спричиняв стільки болю і не тріпав ваші нерви, варто задуматися про систематизацію процесу підготовки до поїздки. У цьому сенсі рекомендуємо прислухатися до досвідчених мандрівників, які собаку з'їли не тільки на приємному аспекті подорожей, а й на формальній їх частині. І головна їхня рекомендація - заздалегідь скласти список того, що ви візьмете з собою в ручну поклажу, а що - здасте в багажне відділення.

(Не) підйомна ноша: що взяти з собою в поїздку, щоб не перестаратися

Поїздка кудись завжди пов'язана з низкою незручностей, пов'язаних зі зміною ритму життя. Припустімо, ви звикли до того, що вранці в обов'язковому порядку ідеально випрасовуєте сорочку і штани, а для миття волосся використовуєте не тільки шампунь, а й бальзам із маскою, потім - олію на кінчики волосся, укладку з гребінцем, випрямлячем. Тобто у вас сформувався певний рівень комфорту щодо побутових питань, від якого доведеться відмовитися на час закордонної подорожі, чи навіть - поїздки до сусіднього міста. І це нормально. Уявіть, якби ви везли з собою увесь той набір косметики та техніки, - легко б вам було подорожувати? Але одна справа - свідомо відмовитися від зайвого, й інша - випадково зробити валізу непідйомною. І тут саме час задуматися про список потрібних у дорозі речей. Він буде універсальним, щоб його легко було підігнати під умови різних поїздок: для пляжного відпочинку, для поїздки в гори, у відрядження або до родичів.

Давайте для початку створимо тематичні блоки, а потім для кожного такого блоку - свій список речей:

Аптечка Саму сумочку для ліків беріть прозору, щоб швидко знаходити необхідні ліки. Беріть із собою теж не все підряд, а найпершочерговіше: - якщо ви проходите курс лікування, то вам знадобиться кількість ліків, розрахованих на час поїздки; - пігулки від голови, болезаспокійливе, від розладу шлунка і жарознижувальне. Особливо важливі ці ліки за кордоном, де просто так сходити в аптеку не вдасться; - пластир.

Документи + Гроші Чи не найважливіші речі у вашій поїздці - це документи з грошима: обійтися не вдасться ні без першого, ні без другого.

Предмети особистої гігієни Сюди варто віднести шампунь, гель для душу, зубну пасту і щітку. І якщо без щітки не обійтися, то замість гелю можна використовувати той самий шампунь. Купуйте невелику пляшечку і бажано плоску, щоб вона компактно лягла у валізі або рюкзаку. Тюбик із зубною пастою теж беріть не повний, а вже розпочатий (якщо закінчиться, краще купіть новий уже на місці). До незамінних предметів особистої гігієни належить також туалетний папір - знову ж таки, якщо є розпочатий рулон м'якого паперу, беріть його, а краще - звичайну упаковку серветок, так ви зможете розподілити їх по сумці, між одягом. Носіть при собі дезінфікуючий засіб, вологі серветки - як показує практика, вони стають у пригоді раптово. Не забудьте і про дезодорант - беріть твердий і невеликий.

Косметика Постарайтеся обійтися мінімальним набором. Наприклад, замість купи скляночок, які стоять у вас на туалетному столику або в тумбочці, обійдіться універсальним кремом (часто виручає дитячий крем). Та ж ситуація з декоративною косметикою - візьміть мінімум усього: олівець для очей, туш, помаду, пудру. Що стосується парфумів, то постарайтеся купити до поїздки маленький флакон улюблених парфумів або перелийте свій у спеціальний мініатюрний флакон.

Техніка Якщо ви зараз у стані тотальної підготовки і роздумуєте, що взяти в поїздку автобусом, літаком - та, зрештою, чим завгодно, зупиніться на пункті "Техніка" ґрунтовно. Повірте, коли сідає телефон, ох і несолодко ж доводиться в салоні. Адже, чим себе зайняти? Тому ось вам список маст хев:

Одяг + Взуття А ось цій категорії речей у поїздку приділіть ще більш пильну увагу. Орієнтуйтеся на те - має бути відпочинок пляжний або міський, влітку або взимку. У будь-якому разі весь одяг має добре поєднуватися між собою (щоб не вийшло так, що футболка в мілітарі стилі, а спідниця - пишна і рожева). Якщо їдете на кілька днів, звісно, із взуття - одна пара, в якій і поїдете. Можна взяти і змінку, якщо плануєте затриматися за кордоном. Якщо це зима, то взувайте щось шкіряне і міцне. Не беріть нове взуття, ви його ще не розносили, тому воно може вам натерти. Обов'язково візьміть шльопанці для душу і щоб ходити по номеру. Можете купити вже й там, але хіба мало - може, вам захочеться перевзутися в автобусі. Але ця пара взуття однозначно вас виручить. Навіть якщо ви їдете в теплі краї або в розпал літа, захопіть толстовку або вітровку - погода може змінитися, та й вечорами холодно. Не забудьте шапку - ви будете вдячні собі.

Інше Що ще взяти з собою в поїздку автобусом - це питання ваших цілей і того, без чого ви не обійдетеся. А взагалі, що більш людина вільна, то меншою кількістю речей вона обходиться. Але ось без чого ви не обійдетеся, будучи в дорозі добу і довше, так це без води і легкого перекусу. Подбайте про те, щоб у вас була пляшка негазованої води, печиво, банани або чисті яблука. І ще: займайтеся підготовкою до поїздки завчасно, не відкладайте все на останній вечір - так ви нічого не забудете і спокійно вирушите в дорогу.

Другие статьи