Подорожжю за кордон на автобусі сьогодні нікого вже не здивуєш. Практично з будь-якого великого міста щодня є рейси автобусів далекого прямування (АДС). Цей вид транспорту користується попитом у туристів неспроста, а тому що квитки на автобус набагато дешевші порівняно з авіаквитками. Та й романтика великих доріг - не останній з аргументів на користь поїздки на автобусі. Але ось що може затьмарити майбутню захоплюючу подорож, так це... розташування місць в автобусі. Несподівано, правда?

Але ж, якщо задуматися, то через неправильний вибір місця в автобусі все в поїздці може піти не так. Ви не зможете нормально подрімати, навіть ноги, буває, витягнути нікуди. Усе тому, що ви не уточнили, яке розташування місць в автобусі. Man, Neoplan, Setra - нумерація місць у кожному з таких автобусів своя. Навіть автобуси тієї самої марки, але, припустімо, різної місткості або року випуску разюче відрізнятимуться один від одного.

Місця в автобусі

Якщо одного разу ви вже так їздили за кордон і запам'ятали, де розташовується зручне для вас місце, однаково не полінуйтеся і поцікавтеся у менеджерів компанії-перевізника, яка схема розташування місць саме в цьому автобусі. Ми ж зі свого боку постараємося підготувати вас до того, щоб ви й самі могли правильно вибирати місця в автобусі.

Підступна нумерація місць в автобусі

Бувають ситуації, коли вам потрібно, просто подивившись на схему місць в автобусі, вибрати для себе те, яке, на ваш погляд, виявиться найзручнішим. Щоб не морочитися, на зворотний рейс ви обираєте те саме місце. А що? На схемі, представленій на сайті, чітко видно, що місце нормальне. Але з часом з'ясовується, що мало довіряти схемі розташування місць в автобусі Неоплан (або Ман, Сетра) - потрібно перевіряти ще раз у тих, хто вам ці квитки продає. Наприклад, туди ви їдете на одній моделі автобуса і місце вас цілком влаштовує. Коли ж доводиться їхати назад, ви заходите в салон і раптом розумієте, що номер місця той самий, але його розташування абсолютно неприйнятне: воно впритул до других дверей і столика, на якому стюардеса робить чай для пасажирів. А значить - вам просто нікуди витягнути ноги. Попереду - ціла доба в дорозі, а ви не знаєте, що робити зі своїми колінами, які від постійного зігнутого стану неймовірно ниють. Як вам така перспектива? Напевно вам би хотілося заздалегідь розуміти, які погані місця в автобусі, а які - найзручніші. Є й інші критерії вибору місць, а саме:

  • безпека,
  • частина салону,
  • близькість до дверей.

Найнебезпечніші місця у салоні будь-якого автобуса - у першому ряду праворуч. У разі лобового зіткнення з автомобілем, що йде назустріч, ці місця потрапляють під удар першими. До небезпечних належать також місця в лівій частині салону, тому що в Європі переважно правосторонній рух, а отже - автобус розташований до потоку автомобілів саме цим боком. І звісно, задні місця - вони теж небезпечні. Річ у тім, що в разі удару ззаду пасажири з останнього ряду легко можуть полетіти в прохід і, зрозуміло, травмувати себе.

Які ж місця в салоні автобуса менш небезпечні? Традиційно це місця відразу за водієм. Неодноразово помічено, що, потрапляючи в аварійну ситуацію, водій підсвідомо намагається захистити ту частину автобуса, де перебуває він сам, інстинктивно підставляючи під удар протилежну частину транспорту. До менш небезпечних належать також місця в середині салону і бажано - біля проходу.

Що собою являють місця біля дверей

Не сказати, що це найгірші місця в автобусі, але безумовно вони не дуже комфортні. Приміром, у холодну пору року щоразу під час відчинення дверей пасажирів буде обдавати холодним потоком повітря. Крім того, у тих крісел, які стоять задньою своєю частиною до дверей, спинки не відкидаються. Плюси у таких місць теж є. Приміром, на зупинках пасажири з цих місць мають перевагу перед рештою в тому, що можуть швидше покинути салон для перекуру, щоб вийти в туалет або просто розім'ятися. Також зручніше їм і повертатися до салону - можна заходити найостаннішими, бо не доведеться пробиратися в дальню частину автобуса.

У чому особливість місць заднього ряду

Особливо важливо враховувати розташування місць в автобусі далекого прямування. Дорога має бути неблизька, що саме по собі стомлює. А якщо у вас певні проблеми зі спиною або колінами, а може, ви взагалі подорожуєте з дітьми, вам просто необхідно якомога прискіпливіше поставитися до вибору свого місця в салоні. Так, задній ряд у розрахунок краще не брати. Так, там зазвичай цілих 5 місць, але продають тільки 2 з них, щоб пасажирам можна було хоча б трохи прилягти. Чому? Усе просто: спинки крісел із заднього ряду не відкидаються. Що ще? У хвості автобуса сильніше заколисує, через що люди, схильні до "морської" хвороби, одразу розсаджуються ближче до водія.

Що? На вас чекає поїздка на двоповерховому автобусі? Врахуйте особливості кожного поверху

  • Перший поверх: більше місця, просторіше, тому що пасажирських місць менше порівняно з другим поверхом. Є столики, як правило - санвузол, холодильник та інші зручності розташовані саме на першому поверсі. Але з першого поверху не відкриються мальовничі краєвиди з вікна.
  • Другий поверх: вони відкриються з висоти якраз другого поверху. І це чудово, якщо ви сидите біля вікна. Проте тут тісніше, ніж на першому поверсі, що спричинить незручності в людей із зайвою вагою або високого зросту. А ще - доведеться спускатися щоразу на зупинках, щоб просто вдихнути свіжого повітря.

Вибір місця в салоні автобуса далекого прямування необхідно робити виходячи з багатьох чинників (безпека, зручність з погляду відпочинку, комфорту пересування салоном). Але тепер ви більше знаєте про нюанси розташування місць і зможете подорожувати ще з більшим комфортом.

Другие статьи