На вас чекає тривала подорож автобусом в іншу країну? Чудова новина! Але вас бентежить той факт, що в автобусі доведеться спати, а ви не звикли засинати в екстремальних умовах? Повірте, це не проблема, якщо знати, як правильно спати в автобусі і при цьому висипатися.

Ясна річ, що спати сидячи - незручно. Щоб заснути, організму людини необхідно розслабитися, а для цього бажано зайняти горизонтальне положення. В автобусі так лягти не вийде, а отже - будемо шукати альтернативні шляхи вирішення цього завдання. Адже неспроста спинки в кріслах відкидаються - хоча б трохи, але це допоможе вам більш-менш комфортно влаштуватися. Але відкидні спинки і навіть досить великий простір для ніг між сусідніми кріслами - далеко не єдині чинники, які забезпечать вам сон в автобусі.

Яких ще негласних правил варто дотримуватися, щоб вийти з автобуса бадьорим і виспаним? 

  1. Одягайтеся зручно. Одяг не повинен сковувати ваші рухи і передавлювати життєво важливі органи. Здавалося б, модні та стильні джинси - саме те, що треба для поїздки в Європу, правда ж? Так-то воно так, але дивіться, наскільки вони вузькі, як ви почуваєтеся в сидячому положенні - чи не сильно тисне в області пояса. Краще одразу переодягнутися (навіть якщо йтимете на автобус з офісу - захопіть змінний одяг), замінивши джинси на лосини з вільною гумкою або спортивні штани. Верх теж краще обирати зручний, а не ошатний: футболка, "кельма", приємна до тіла кофтинка - все те, що дасть змогу вашому тілу дихати і займати будь-яке положення на кріслі. Взуття теж бажано вибрати зручне: кросівки, уггі, капці (їх ви можете взяти для перевзування - повірте, вони вас неймовірно виручать, бо ногам буде зручно і не спекотно).
  2. Беріть місце біля вікна. Усе-таки, сидячи біля проходу, важко кудись прихилити свою голову. У розслабленому і сонному стані голова не тримається в одному положенні, а постійно нахиляється, - якщо сильно нахилитися вбік, можна і взагалі впасти. А ось біля вікна вам буде об що спертися. А якщо підкласти подушку, вам одразу стане зрозуміло, як зручно спати в автобусі: безумовно, тільки біля вікна і з подушкою. Як правило, маленькі подушки разом з індивідуальною одноразовою наволочкою пасажирам видають у самому автобусі. Але не завжди. Якщо ви не хочете сподіватися на удачу, захопіть у поїздку власну подушку. Серед мандрівників популярні надувні подушки у вигляді підкови - один раз купите, а потім скрізь і завжди зможете брати її з собою для міцного сну.
  3. Укутайтеся пледом. В автобусах далекого прямування, крім подушок, видають також пледи. Закутайтеся ним так, щоб вам було не жарко, а тепло. У такому стані організм швидше розслабляється і переходить у стадію сну.
  4. Не наїдайтеся перед поїздкою. Перед тим як вирушити в далеку поїздку, постарайтеся не наїдатися. У вас має зберігатися відчуття легкості, інакше забезпечено дискомфорт у шлунку, а це - мінус сон. Також краще не напиватися рідин, тому що: а) ноги можуть набрякати; б) регулярні позиви до туалету не дадуть розслабитися і поспати в автобусі.
  5. Не вживайте алкоголь напередодні виїзду та під час самої поїздки. Алкоголь - подразник для організму. Він може спровокувати непередбачувані наслідки: від головного болю до заколисування і блювоти.
  6. Слухайте спокійну музику. Якщо ви спантеличені питанням - як спати в автобусі, якщо там тільки сидячі місця, а по сусідству - галасливі пасажири, не переживайте. Візьміть із собою навушники і скачайте спокійну, романтичну музику. Увімкніть її фоном і постарайтеся заснути. Цей прийом має допомогти. Згадайте, як це часто буває: тільки-но ви зберетеся послухати щось корисне перед сном, увімкніть ролик або аудіозапис, а самі приляжете на подушку, сон вас миттєво наздоганяє. Той самий принцип і з музикою в автобусі.

Є ще одна рекомендація, яка у звичайному житті спрацьовує на "ура". Це коли ви втомлюєтеся і завалюєтеся спати без задніх ніг після фізичних навантажень на городі, після прибирання в домі, після виснажливого тренування або походу в ліс. Втома підкошує і коли ви цілими днями безперервно працюєте, коли ваш мозок перевантажений інформацією і постійно напружений. Може, варто провернути щось подібне і напередодні поїздки? Якщо добряче втомитеся, питання - як зручно спати в автобусі - може навіть не виникнути, бо ви просто заснете.

Як не треба спати в автобусі

По-перше, в автобусі все ж варто поспати, якщо у вас нічний переїзд. Це вам зараз здається, що ви бадьорі й сповнені сил, і що вранці ви буквально випурхнете в нове місто і будете готові цілий день провести на ногах як ні в чому не бувало. Пожалійте свій організм - дайте йому відпочити перед висадкою і поспати як слід. По-друге, не здумайте дивитися фільми, особливо бойовики. У темному салоні монітор планшета або смартфона, що світиться, стане головним збудником для вашого мозку і завадить йому розслабитися. Краще взагалі не вмикати підсвічування і посидіти із заплющеними очима в темряві, поки не відчуєте, що підкрадається сон. По-третє, обмежте своє спілкування з пасажирами - знову ж таки, організм буде збуджений після розмов, і йому знадобиться час, щоб перебудуватися на розслаблений режим. І ще дещо - постарайтеся не переїдати на ніч, особливо - м'яса чи солодкого. Ваш шлунок буде важким, він почне перетравлювати їжу, а в мозок надійде сигнал про наявність великої кількості цукру в крові, що теж завадить засинанню.

Ось і все. Як бачите, заснути в автобусі далекого прямування і навіть проспати кілька годин поспіль цілком реально. Для цього варто дотримуватися цих простих рекомендацій - вам же краще буде. Легкої вам поїздки!

Другие статьи