Міністерство внутрішніх справ Чехії запустило нову онлайн-систему, за допомогою якої українські біженці можуть розпочати процедуру продовження візи тимчасового захисту. Вона доступна за цим посиланням: https://prod.frs.gov.cz

На сайті також представлено докладний розбір усіх питань про процедуру продовження статусу тимчасового захисту. Інформація доступна українською та чеською мовами.

У біженців є два місяці (до кінця березня), щоб пройти реєстрацію. Потім роботу системи буде згорнуто. Водночас у відомстві попередили, що до 15 лютого система працює в тестовому режимі, тому можливі зависання та збої. Однак хвилюватися не варто, оскільки часу все одно більш ніж достатньо, щоб усі охочі встигли зареєструватися.

Важливо: у Чехії почалося продовження віз тимчасового захисту біженців
Важливо: у Чехії почалося продовження віз тимчасового захисту біженців

Процедура продовження візи тимчасового захисту в Чехії розділена на два етапи:

1. Спочатку біженець має зареєструватися у згаданій новій онлайн-системі МВС. На це відводиться два місяці - з 30 січня по 31 березня 2023 року.

Система являє собою електронну анкету зі стандартними особистими даними та інформацією про перебування в Чехії. Результатом реєстрації стане присвоєння конкретної дати і часу, коли заявник має особисто з'явитися в міграційний відділ МВС для вклейки нової візи тимчасового захисту. Зробити це потрібно буде згідно з присвоєною датою, але не пізніше 30 вересня 2023 року.

Наочна покрокова інструкція МВС щодо реєстрації в системі:

2. У призначений день і час біженець повинен з'явитися в міграційний відділ МВС, де йому належить:

- пред'явити посвідчення особи, назвати адресу фактичного проживання, а також найменування та адресу школи, яку відвідує дитина;

- пред'явити підтвердження забезпеченням житлом. Ця вимога не поширюється на українців, які проживають в екстреному або тимчасовому житлі, наданому державними органами кризового управління. Виняток зроблено і для біженців, які набули статусу тимчасового захисту після 27 червня 2022 року і адреса фактичного проживання в них збігається з адресою, зазначеною під час реєстрації.

Уся процедура продовження візи тимчасового захисту є повністю безкоштовною.

Якщо з якоїсь причини українець не встигне зареєструватися в системі або ж він не з'явиться в призначений день у міграційний відділ, то віза тимчасового захисту припинить свою дію, проте біженець зможе одразу подати заяву на нову без будь-яких штрафних санкцій. Нагадаємо, 18 січня президент Чехії підписав законопроєкт "Lex Ukrajina IV", який продовжує програму надання українським біженцям тимчасового захисту ще на рік - до 31 березня 2024 року. Проте про автоматичне продовження самих вклеєних віз не йдеться - українцям доведеться спочатку зареєструватися, а потім і вклеїти нову візу згідно з описаною вище процедурою. Це стосується тільки власників віз тимчасового захисту (vízum dočasné ochrany), тоді як віза vízum strpění, яку видавали біженцям у перші тижні вторгнення, буде продовжена автоматично.

Владарям такої візи не обов'язково вклеювати нову в паспорт. Однак за необхідності вони зможуть це зробити.

Важливо: у Чехії почалося продовження віз тимчасового захисту біженців
Важливо: у Чехії почалося продовження віз тимчасового захисту біженців

Зазначимо, з 24 лютого 2022 року до сьогодні Чехія видала українським біженцям 483310 віз тимчасового захисту. Багато українців повернулися на батьківщину або переїхали в інші країни. Скільки біженців зараз залишається в Чехії точно невідомо. Орієнтовно - близько 300 тис. осіб.

Другие статьи