У п'ятницю, 27 січня, чеський уряд ухвалив черговий законопроєкт "Lex Ukrajina", який змінює правила фінансової підтримки українських біженців, які проживають у країні. Початкова версія документа, запропонована міністерством праці, під час обговорення зазнала суттєві зміни. Тепер його мають розглянути обидві палати парламенту.

Крім іншого, законопроект змінює правила виплати гуманітарної допомоги біженцям. Сьогодні вона становить 5000 крон щомісяця протягом перших шести місяців, потім її розмір зменшується до прожиткового мінімуму, який наразі дорівнює 4860 кронам для дорослого і до 3490 кронам для утриманця до 18 років.

Право на допомогу мають тільки ті українці, яких не забезпечили безоплатними проживанням, багаторазовим харчуванням та основними гігієнічними засобами. Причому автоматично проводиться тільки перша виплата - всі інші потрібно обґрунтовувати, тобто надавати Центру зайнятості докази тяжкого фінансового становища (відсутності роботи, інвалідності тощо).

Ухвалений урядом законопроєкт містить такі зміни:

1. допомогу пропонується прив'язати до прожиткового мінімуму вже з першої виплати. Тобто, замість 5000 крон самотній заявник зможе отримати максимум 4860 крон;

2. для інвалідів і пенсіонерів (старше 65 років) допомога буде вищою. Її величина становитиме 1,5 розміру прожиткового мінімуму, тобто 7290 крон для дорослого і 5235 крон для дитини. Для оформлення підвищеної допомоги визнаватимуться видані Україною свідоцтва про інвалідність;

3. для дітей віком від 6 до 10 років величина гуманітарної допомоги становитиме 1,2 розміру прожиткового мінімуму;

4. якщо через 150 днів з моменту отримання статусу тимчасового захисту біженець не знайде роботу без поважної причини (виховання дитини, пенсійний вік, навчання, інвалідність, вагітність тощо), то розмір виплати буде зменшено до так званого мінімуму існування (existenční minimum). На сьогодні його розмір становить 3130 крон для дорослої людини. Цей пункт запроваджується з метою мотивувати біженців шукати роботу й активніше інтегруватися в чеське суспільство;

5. перша виплата перестане бути автоматичною. Право на отримання допомоги та її величина визначатимуться індивідуально і залежатимуть від розміру доходів заявника, одержуваних як у Чехії, так і з-за кордону (насамперед з України). Враховуватимуться також кошти на банківських рахунках заявника та його власність (на підставі чесної заяви біженця);

6. для визначення розміру допомоги використовуватиметься таке рівняння: "величина запитуваної виплати плюс витрати на житло мінус дохід заявника". Якщо в результаті що-небудь залишиться, то біженець зможе отримати тільки цей залишок. Якщо ж результат буде від'ємним або дорівнюватиме нулю, то допомога не призначається зовсім. Якщо ж результат буде більшим за 0, але меншим за 50 крон, то розмір допомоги становитиме 50 крон.

Інакше кажучи, гуманітарна допомога призначена насамперед для біженців без доходу, заощаджень і майна, які опинилися у важкому фінансовому становищі.

У законопроєкті наведено приклад розрахунку величини гуманітарної допомоги.

Дано: мати і двоє дітей (обидва старші за 10 років) з доходом 20 тис. крон. Нормативні витрати на житло в їхньому випадку становлять 12 тис. крон.

Загальний розмір допомоги, на яку претендують мати (4860 крон), перша дитина (3490 крон) і друга дитина (3490 крон), становить 11840 крон.

Розрахунок права на отримання допомоги: загальний розмір запитуваної допомоги (11840 крон) + витрати на житло (12000 крон) = 23840 крон. Потім із цієї суми віднімається дохід (20000 крон) = 3840 крон. Саме таку допомогу зможе отримати сім'я.

7. заяву на першу виплату гуманітарної допомоги біженець зможе подати як в електронному, так і в письмовому вигляді. На другу і наступні виплати - тільки в електронному;

8. допомога не буде надана, якщо зазначена в анкеті адреса постійного проживання не збігатиметься з адресою в реєстрі жителів.

Крім того, законопроєкт містить такі нововведення:

  • буде створено єдиний державний реєстр біженців;
  • процедуру отримання кваліфікації логопеда буде спрощено. У зв'язку з напливом біженців, значна частина з яких - діти, в Чехії спостерігається гостра нестача лікарів цієї спеціалізації;
  • термін надання державою безоплатного житла біженцям буде обмежено 150 днями з моменту отримання статусу тимчасового захисту. Виняток зроблено для українців, які відповідають критеріям виплати гуманітарної допомоги, тобто перебувають у важкому матеріальному становищі;
  • Якщо біженець, якому було надано безоплатне житло, без поважної причини перестане його використовувати протягом 10 днів поспіль, то він втратить право на подальше проживання в об'єкті.

Якщо законопроєкт знайде підтримку в обох палат парламенту, то він набуде чинності з квітня 2023 року. Водночас нові правила виплати гуманітарної допомоги почнуть діяти пізніше - з липня 2023 року.

Другие статьи