У вересні, уряд Чехії схвалив розроблений МВС законопроєкт "lex Ukrajina VI", який, крім іншого, продовжує програму тимчасового захисту українських біженців до 31 березня 2025 року. Про це повідомляє офіційний сайт кабміну.

Згідно із законопроектом, Чехія продовжить приймати нових українських біженців і продовжить візи тимчасового захисту тим, хто вже перебуває в країні. Цей статус автоматично надає біженцям доступ до ринку праці, державної системи медстрахування та безкоштовної освіти, а також дає право на деяку соціальну допомогу.

Як випливає з матеріалу МВС, програму тимчасового захисту буде продовжено до кінця березня 2025 року не тільки в Чехії, а й у всіх країнах Євросоюзу - відповідного консенсусу вже досягнуто між робочими групами держав-членів ЄС. На політичному рівні Брюссель має затвердити дане рішення в жовтні поточного року.

Щоб уникнути тимчасових накладок, чеське міністерство вирішило заздалегідь підготувати законодавчу базу для реалізації загальноєвропейського рішення.

"З огляду на тимчасові рамки, чекати на офіційне рішення Ради ЄС для початку законодавчого процесу не представляється можливим", - обґрунтовують автори поправки її строки.

Щоб документ набув чинності, його тепер мають схвалити обидві палати парламенту. Майже напевно проблем із цим не виникне.

За словами представників МВС, процедура продовження статусу тимчасового захисту буде практично такою ж, як і цього року. Спочатку біженці до 15 березня 2024 року повинні будуть зареєструватися на сайті відомства, а потім особисто з'явитися в призначені дату і час у міграційний відділ для вклейки нової візи в паспорт.

Єдиним нововведенням стане опитувальник, який українці повинні будуть заповнити під час процедури. Раніше анкетування проводилося на добровільних засадах, тож чеська влада не має повної інформації, наприклад, про освіту, житлові умови або склад сім'ї осіб, які отримали тимчасовий захист.

"Дані, зазначені іноземцем в анкеті, будуть використані у статистичних цілях для підтримки інтеграційних заходів", - заявили у міністерстві.

Відзначимо, з 24 лютого 2022 року Чехія видала українцям понад 500 тис. віз тимчасового захисту. Водночас близько третини біженців уже повернулися додому. Основну масу вимушених переселенців з України (близько 70%) становлять жінки та діти.

Другие статьи