Міністерство праці та соціальних справ Чехії планує з січня 2024 року включити українських біженців у загальну чеську систему соціального страхування. Це дасть їм змогу претендувати на ту саму допомогу, яку отримують чеські громадяни, однак чинну сьогодні програму гуманітарної допомоги буде згорнуто. Про це в середу, 1 лютого, заявив глава відомства Маріан Юречка.

"Я б хотів, щоб ці люди були учасниками стандартної соціальної системи. Дублюючий підхід, який ми маємо сьогодні, не несе нічого хорошого", - сказав він.

Міністр пояснив, що створення гуманітарної допомоги поза межами стандартної системи соцстрахування навесні минулого року було вимушеним заходом, щоб державний апарат зміг впоратися з навантаженням, яке різко зросло. З наступного року ця двоїстість має піти в минуле - до всіх жителів країни застосовуватимуться одні й ті самі правила отримання державної підтримки.

Згідно зі свіжою статистикою Мінпраці, сьогодні гуманітарну допомогу отримують 96 тис. українських біженців. Переважна більшість із них подають прохання про допомогу в електронному вигляді. Відомство хоче поширити цей успішний досвід на всі види допомог.

"До квітня в нас зростало паперове адміністративне навантаження, але коли ми додали можливість електронної комунікації та налагодили систему, то люди почали частіше обирати саме такий спосіб - до вересня 90% звернень за гуманітарною допомогою надходило вже в електронному вигляді. Це економить час не тільки клієнту, а й співробітникам Біржі праці", - сказав Юречка.

Нагадаємо, минулого тижня уряд Чехії схвалив нові правила виплати гуманітарної допомоги біженцям. Якщо їх затвердить парламент, то вони почнуть діяти з липня 2023 року.

Другие статьи