Ви довго чекали і ось нарешті отримали запрошення від роботодавця. Усе, тепер ви переходите від роздумів на тему "що потрібно взяти з собою в Польщу на роботу" до дуже конкретних дій. А точніше: перепираєте одяг, ремонтуєте зуби, стрижетеся, складаєте списки того, без чого в Польщі вам не обійтися... Адже так виглядає ваша підготовка до довгоочікуваної поїздки?
Якщо ні, і поки що у вас ні найменшого уявлення про те, з чого ж почати, тоді ця стаття має вам допомогти. Ми постаралися пролити світло на питання, що потрібно взяти з собою в Польщу на роботу, а також - скільки грошей краще взяти відразу, щоб потім не довелося похапцем вирішувати фінансові питання. Адже за кордоном все трохи не так, як у нас. Це з боку здається, що за кордоном все простіше, зрозуміліше і цивілізованіше.
Але щойно людина вперше виїжджає до Польщі на роботу, ілюзії розсипаються. В аптеку за своїм звичним антибіотиком просто так не сходиш, щоб вирвати зуб, доведеться викласти суму, що дорівнює вартості квитка додому (а може, ну його, може, краще додому повернутися?), навіть звичної мівіни там немає.

Але все не так уже й погано - головне підготуватися, а далі - орієнтуватися за ситуацією. З часом ви звикнете і багато чого з тамтешнього вам навіть сподобається.

Продовжуйте читати статтю, щоб дізнатися відповіді на свої запитання:

  • Що потрібно взяти з собою в Польщу на роботу
  • Документи
  • Особисті речі
  • Одяг та взуття
  • Засоби особистої гігієни
  • Постільні приналежності та рушники
  • Гаджети та зарядні пристрої
  • Посуд
  • Їжа
  • Ліки
  • Сигарети
  • Скільки грошей необхідно
  • Інструменти
  • Польська сім-карта
  • Злоті
  • Висновок

Що важливо взяти з собою, вирушаючи на роботу в Польщу

Кожен, хто вирушає до Польщі на заробітки, збирає валізу по-своєму. І найкраще це виходить у бувалих. І справді, достатньо всього один раз з'їздити до Польщі, щоб наступного разу збиратися туди швидше і з більшим ентузіазмом. І це зрозуміло - тільки досвідченим шляхом можеш дізнатися, як там йдуть справи з медициною, куди бігти за сім-картою, чим харчуватися, які з речей видає роботодавець, а що краще привезти своє. А головне - після першого разу ви точно знатимете, скільки грошей брати з собою в Польщу на роботу, навіть незважаючи на те, що їдете туди якраз щоб заробити ці самі гроші. Буває по-різному, наприклад, доведеться міняти місце роботи і проживання, на що якраз і знадобиться ваш запас. Утім, давайте більш детально розглянемо все те, що обов'язково варто взяти з собою, коли їхатимете до Польщі на роботу.

Документи

Як висловилися б англомовні автори, first and foremost - це, безумовно, документи. Ось прямо візьміть їх, перерахуйте, вкладіть у папку і покладіть у найнадійніше місце вашої сумки або рюкзака, який ви триматимете при собі всю дорогу в автобусі.
Серед документів, які треба буде взяти, не тільки ваші особисті, а й також документи від роботодавця. Як правило, їх пересилають за допомогою посередника - компанії, яка вам допомагала з працевлаштуванням. Отже, ось ключові документи для в'їзду до Польщі:

  • Ваш закордонний паспорт з відміткою про те, що ви отримали робочу візу;
  • Медична страховка;
  • Дозвіл на роботу від роботодавця;
  • Запрошення на роботу;
  • Документи, які підтверджують, що вам надано в Польщі житло.

Якщо ви їдете до Польщі самостійно - за безвізом, то, зрозуміло, вам потрібно буде надати ваш паспорт (безвіз), медичну страховку, оформлену самостійно, а також - потрібно пам'ятати, що працювати на території Польщі за безвізом дозволено не довше 90 днів. Після повернення в Україну потрібно буде перечекати візовий коридор тривалістю в 90 днів.

Особисті речі

Що має входити до категорії особистих речей, кожна людина розуміє по-своєму. Але напевно це ті речі, без яких вам не обійтися і які тут, удома, не здаються такими вже необхідними. Ну, наприклад:

  • Якщо ви знаєте, що ваш тиск стрибає і за ним треба стежити - візьміть тонометр;
  • Якщо у вас часто болить шия або голова і лікар прописав вам носити шийний комір - не забудьте і про нього;
  • Якщо на ніч ви одягаєте капу для зубів - без неї теж ніяк, беріть із собою.

Можливо, таких вже незамінних речей у вас немає. Це навіть на краще, адже що менше речей, від яких залежна людина, то вона вільніша.

Одяг та взуття

Щойно думаєш про те, у що ж одягатися в Польщі, мимоволі панікуєш. Адже вдома ви могли спокійно вибирати з великого різноманіття речей, вас не лякала різка зміна погоди - сьогодні ви у вітрівці, завтра - у пуховику, жодних складнощів. Але поїздка за кордон змушує максимально звузити свій приціл і взяти з собою в Польщу тільки найнеобхідніше. Але, як зрозуміти, що це має бути?
Орієнтуйтеся за сезоном. Якщо це зима, навряд чи вам знадобиться купальник і шорти з майками. І водночас - якщо їдете влітку, вже краще взяти з собою кілька теплих речей - хіба мало, які умови роботи на заводі. А може, вам доведеться переїжджати в холодніші регіони, або погода сильно зміниться.
Взуття теж краще брати із запасом. Адже, що ви будете робити, якщо чоботи промокнуть, а кросівки порвуться? Потрібна запасна пара взуття.
Але взагалі, беріть усе по мінімуму і найпотрібніше на перший час. Решту можна докупити.

Засоби особистої гігієни

Да, ви, найімовірніше, не уявляєте собі життя без он того ароматного маселка для волосся (якщо ви жінка), і без ось цього гелю для бороди (якщо ви чоловік), і скраби у вас у широкому асортименті: для обличчя, для тіла, для шкіри голови. І все це хотілося б узяти з собою, вирушаючи до Польщі, щоб почуватися там спокійніше. Але не поспішайте згрібати вміст поличок у валізу, обмежтеся поки що тільки шампунем, невеликим бальзамом, милом і мильницею (ось побачите, вона стане в пригоді). Зубну щітку складіть у дорожній футляр (дуже зручно потім зберігати в себе в тумбочці), візьміть зубну пасту, рулон туалетного паперу, серветки, дівчатам обов'язково варто взяти прокладки та інші незамінні для них засоби інтимної гігієни, а також - безпечну станок для гоління.
Ще один момент: якщо зазвичай ви носите манікюр, перед поїздкою до Польщі рекомендуємо його зняти. По-перше, з метою безпеки - виконуючи ручну роботу, є ризик зламати ніготь. По-друге, у Польщі ви заощадите на манікюрі та покритті гель-лаком. Зрештою, нехай нігті дихають.

Постільні приналежності та рушники

Ці речі з числа габаритних, а тому - вкрай важливо завчасно з'ясувати, чи надає роботодавець постільну білизну і рушники. Якщо, наприклад, жити вам доведеться в приміщенні формату хостелу, то ви напевно знаєте, що постіль і рушники там видають. Інше питання - їхня якість. Краще візьміть із дому один комплект білизни і кілька невеликих рушників. Докупити завжди можна вже на місці.

Гаджети та зарядні пристрої

До Польщі можна брати 2 ноутбуки, 1 фото- та 1 відео-камеру, смартфони, флешки. Якщо щось із цього ви точно берете, подбайте про те, щоб узяти і зарядні пристрої до них, а якщо треба, то й батарейки. А може, треба буде попередньо замінити батарею в гаджеті, скло, чохол - зробіть це до від'їзду. І звісно, бажано, щоб ваше ПЗ на гаджетах було ліцензійним, інакше - гаджет конфіскують. До речі, зарядний пристрій до телефону (ноутбука) візьміть у ручну поклажу - в автобусі будуть роз'єми для підзарядки пристрою.

Посуд

Оскільки до Польщі ви їдете не на один день і навіть не на вихідні, вам рано чи пізно доведеться готувати їжу. Так, спочатку все це дискомфортно - незрозуміло, чим користуватися, чия це каструля - загальна чи у неї є дуже конкретний господар. Загалом, будуть свої нюанси. Але ви можете їх мінімізувати. Наприклад, візьміть із дому свою виделку, ложку і чашку (ніж провозити не можна, він напевно є там, де ви будете жити), можете взяти невелику каструльку і таку саму сковорідку. Хороше рішення також привезти з собою пару пластикових судочків, щоб розподілити між ними свою їжу і безпечно зберігати в холодильнику.

Їжа

Як показує практика, перевірений комплект їжі на перший час включає макарони, чай/каву, цукор. Усе це, зрозуміло, в невеликому обсязі. Решту продуктів купіть уже в місцевому магазині - їх у Польщі предостатньо. До того ж, багато з продуктів просто заборонені для ввезення на територію Польщі (м'ясо, олія, консерви), а решту везти - безглуздо, просто займете місце у валізі.
Звісно, до автобуса візьміть трохи бутербродів із беконом і сиром, печиво та воду. У такому вигляді і в такій невеликій кількості ви зможете провезти свій перекус і скористатися ним, наприклад, уже після приїзду.

Ліки

Поки думаєш про те, який одяг скласти у валізу і що поїсти в автобусі, про медикаменти не встигаєш і задуматися. Але ж цей пункт має закриватися одним із перших. По-перше, вам потрібно буде взяти з собою всі ті ліки, які ви приймали постійно в рамках курсу лікування. По-друге, вам знадобиться рецепт - документ від лікаря, що дозволяє вам приймати і провозити в Польщу саме ці ліки.
З іншими медикаментами, як правило, складнощів не виникає. Беріть протизастудні, знеболювальні, абсорбувальні препарати. Навіть якщо зазвичай ви не страждаєте головним болем або ж отруєння - не ваш коник, ваша аптечка не повинна порожніти, трапитися може всяке. І що потім робити без стрептоциду, німесилу або вугіллячка?
Крім ліків, потрібно взяти також бинт, вату, невеликий об'єм медичного спирту або зеленки, пластирі. До речі, пластирі - річ незамінна, їх краще взагалі тримати в кишені, адже поранитися можна на рівному місці, наприклад, відчиняючи незнайомі двері в магазин, кафе, громадський туалет.

Сигарети

Одне з найактуальніших запитань серед українців - "скільки грошей брати з собою в Польщу на роботу", а ось друге за значимістю питання стосується якраз сигарет. Здивовані? Але так і є. Наших співвітчизників цікавить усе і в подробицях: скільки сигарет поштучно можна провозити, скільки коштує пачка цигарок у Польщі, а що вигідніше - везти із собою чи купувати в Польщі... Ми вас розуміємо, тож відповідаємо: у Польщі цигарки дуже дорогі, а з України до Польщі можна ввозити щонайбільше дві пачки (дозволено тільки особам, які досягли 17 років).

Скільки грошей необхідно мати при собі

О так, питання, скільки грошей брати з собою в Польщу на роботу, не дає спокою тим, хто вирушає за кордон на заробітки. Адже, з одного боку, ви їдете туди заробляти - якось нелогічно брати з собою велику суму. Але з іншого боку ситуації можуть бути різні. Наприклад, вам потрібно буде поміняти житло й оплатити його наперед, потрібно вирвати зуб, який запалився так недоречно, ну й інші форс-мажорні обставини теж ніхто не виключав. Так, при вас має бути певна фінансова подушка, яка дасть вам змогу зітхнути з полегшенням, і зовсім не обов'язково, що ці гроші ви витратите.
Що ж стосується конкретних вимог до суми грошей, яку нібито треба обов'язково мати в гаманці, вирушаючи до Польщі, то такої конкретної суми не встановлюють. Але можуть поцікавитися, скільки грошей везете. Беріть суму з розрахунку на один місяць проживання (житло, харчування, проїзд, інше) - до першої зарплати.

Інструменти

Тут ми маємо на увазі всі ті інструменти, без яких ваша робота в Польщі буде безглуздою. Наприклад, ви перукар або майстер манікюру - напевно у вашому арсеналі є машинка для стрижки, гребінці, фен, набір для манікюру і пристрій для запікання гель-лаку. Ці інструменти вам необхідні. Але ось чого не можна буде провезти, так це ножі, тож кухарям доведеться обходиться тим інструментарієм, який надасть роботодавець.

Польська сім-карта

За кордоном без телефону ніяк. Одна справа - під'єднатися до вайфаю, але він доступний далеко не скрізь, й інша справа - залишатися на зв'язку з колегами і роботодавцем у будь-який момент. Для цього купіть польську сім-карту. А щоб скористатися нею, можете ще в Україні виділити собі кнопковий телефон, тоді як смартфон залишиться з українською сім-картою. Але можете й повністю замінити українську сімку польською.
Польські сім-картки продаються на касах у супермаркетах, у газетних кіосках або в точках із продажу проїзних і лотерейних квитків. Серед найвідоміших мобільних операторів - Orange, Play, Plus і T-mobile. Цікаво, що активувати сім-карту потрібно шляхом її реєстрації. А це робиться в Польщі через sms-повідомлення, у пунктах реєстрації за умови пред'явлення паспорта чи карти побиту, або в додатку банку.

Злоті

Це може здатися дивним, але в Польщі основні розрахунки ведуться в місцевій валюті - злотих. І це при тому, що Польща входить до складу Євросоюзу, а значить - нормальною практикою тут має бути використання євро. Так-то воно так, але вам потрібні злоті. І краще, якщо ви їх привезете з України - хіба мало, яка буде ситуація в Польщі і коли ви зможете обміняти свої гроші на злоті. Якщо вже готуватися до поїздки в Польщу на роботу, то ґрунтовно готуватися: обміняйте гроші на злоті, з'ясуйте актуальний курс валют і розцінки, де можна обміняти злоті в тому місті, куди ви прямуєте з робочою візою.

Висновок

Збиратися в далеку поїздку і вже тим більше - на тривалий час необхідно більш ніж ретельно. Складіть список речей, документів, ліків та особистих речей, посуду. Що робить мультиварка у валізі? А може, ви впораєтеся і без неї? А ось ці туфлі на шпильці - невже плануєте пуститися в танок щойно приїдете? Думайте про те, яка мета вашої поїздки, на чому зможете заощадити, без чого обійдетеся. І пам'ятайте: Польща - цивілізована країна, там усе можна докупити, і часто це обійдеться вам дешевше, ніж в Україні.

Другие статьи