Краків називають душею Польщі. Дивовижним чином це місто зуміло зберегти культурну та архітектурну спадщину минулих епох, тож тут буде на що подивитися. Почніть свою подорож зі Старого міста, наприклад із базиліки св. Флоріана, він же - покровитель Кракова. Саме в старій частині Кракова зосереджені найзнаковіші пам'ятки міста, такі як Підземелля.

Підземелля Кракова Що цікаво, нікуди спеціально їхати не доведеться, та й не заховані вони від очей перехожих, а розташувалися прямо на Головній площі. Що ж вони з себе представляють? Це дійсно підземелля, але не глибокі - до 4 метрів. Крім археологічних експозицій, ви побачите тут і справжню мультимедійну виставу - відтворені сцени з життя стародавнього Кракова. Саме підземелля складається з кількох залів, в одному з яких є фонтан. Продовження фонтану - нагорі, на площі.

Підземелля Кракова

Сукенниці, або Торгові ряди Не обов'язково щось купувати, щоб опинитися на Сукенницях. Тут варто опинитися хоча б заради того, щоб зробити вдалі фотографії, та й просто - побродити між рядами, подивитися, що продають. Торгові ряди існують у Кракові давно, від самого початку тут торгували провіантом і заморськими стравами, зокрема тканинами. У наші дні тут багато сувенірів, ціни на які злегка завищені.

Торгові ряди

Маріацький костел Мабуть, саме його можна сміливо назвати головною визначною пам'яткою площі. Зводили його не за раз, а поступово. Кожна епоха привносила в його стиль свої риси, тому в сучасному варіанті Маріацького костьолу поєднуються ознаки бароко, готичного і романського стилів. Сам по собі він мало чим схожий на традиційну релігійну будову, тому що в дизайні переважають яскраві кольори.

Маріацький костел

Єврейський квартал Казімєж Його ще називають молодіжним кварталом, бо тут концентрат арт-закладів, кафе і пабів. Будиночки тут акуратні й симпатичні, тож прогулюватися треба буде не вимикаючи фотоапарат. Якщо ви не поспішаєте, а навпаки - хочете за 2-3 дні добряче роззнайомитися з ключовими пам'ятками Кракова, заплануйте неспішну прогулянку Єврейським кварталом. Тут є площі, парки, синагоги, цей район Кракова взагалі колись був самостійним містом.

Еврейский квартал Казимеж

Замок Вавель Пройти повз цю визначну пам'ятку Кракова не вдасться - усі дороги ведуть до Вавеля. Це великий комплекс, на території якого розташований кафедральний собор, Печера дракона, музеї та система замкових укріплень. Тут приємно гуляти навесні, щоб роздивитися все в деталях і насолодитися квітучими галявинами та деревами.

Замок Вавель

Якщо у вас залишаться ще сили, вирушайте до Музею авіації та до Музею "Фабрика Шиндлера". Про ці пам'ятки Кракова написано в багатьох путівниках, тож варто і вам їх побачити на власні очі.


Другие статьи