Зараз буде дещо секретне. Так що, тсс... Оломоуц - це чеський скарб, захований усередині країни. Усі туристи, немов метелики на вогонь, злітаються в Прагу. А як же, столиця Чехії добре розрекламована. Але лише деякі знають, де насправді за відчуттями буде так само, як у Празі, тільки без туристів і метушні. Правильно, в Оломоуці. Якщо ви ще не запланували, де зустрічатимете Новий рік, ось вам знак згори: вирушайте в Оломоуц, а ми підкажемо, як тут найкраще провести час і що, власне, подивитися в Оломоуці в період новорічних свят.

Оломоуц головна площа

Саме місто невелике, але буквально потопає в стародавніх монастирях і будівлях у бароковому стилі. Куди не глянь - скрізь готичні шпилі та вузькі, бруковані бруківкою вулички. Найжвавіша оаза міста - його університет, до речі, один із двох найстаріших університетів Чехії. Виш робить Оломоуц більш жвавим і завзятим містом.

Починати свою ходу новорічним Оломоуцем, як і належить у будь-якому європейському місті, слід з центральної площі. Їх тут одразу дві: Horni Namesti і Dolni Namesti. Ви їх впізнаєте за музикою і за шумом від ярмарків, що доносяться звідти. У святкові періоди тут особливо жваво, але не сказати, що від туристів немає відбою. Так, гості є, але їх не так багато, як у тій самій Празі, а отже, ви тут швиденько асимілюєтесь із місцевими і перейметеся автентичною атмосферою.

Horni Namesti

Новий рік Новим роком, а ось місто вивчити не завадить. Тому відразу ж після святкового ярмарку вирушайте на прогулянку центральною частиною Оломоуца. Добре, що сильно далеко заходити не доведеться - ключові пам'ятки зосереджені навколо головної площі, поруч із Ратушею і чумним стовпом. Це ми перераховуємо основні точки, звідки можна стартувати. А далі можете шукати розкидані по місту фонтани, виконані в бароковому стилі та прикрашені міфологічними персонажами. Фонтани - справжня гордість Оломоуца, тож можете сміливо розпитувати про них місцевих жителів, вам же на руку спілкування на таку тему.

Подивитися на місто з висоти можна, піднявшись на оглядовий майданчик Ратуші. Тут же, у Ратуші, можна відвідати численні виставки, присвячені історії міста та держави. Ще кілька оглядових майданчиків відшукаєте в храмі Архангела Михаїла та в костелі Св. Маврикія. Заодно послухаєте й гру органу. Взагалі, Оломоуц вважається найбільшим релігійним центром Чехії, тому не дивуйтеся тому, що тут так багато церков. З іншого боку, їх можна відвідувати суто з практичного погляду - щоб погрітися, ну і помилуватися фресками, іконами, розписом.

Храм Архангела Михаїла

Як ще провести час в Оломоуці на Новий рік

Після неодноразової прогулянки містом напевно вам захочеться чогось новенького, та й час ще дозволяє. Чи не так? У такому разі поїдьте в:

  • Передмістя Оломоуца під назвою Hlubocky, де взимку катаються на лижах і сноутюбах;
  • Печери Младечі та Яворжичку;
  • Фортеця Боузів.

Думаємо, ваша новорічна програма вийде насиченою. У будь-якому разі Новий рік - це свято, а отже - достатньо буде просто вийти на вулицю, на площу або відвідати ярмарок, щоб підняти собі настрій і насолодитися часом, проведеним в Оломоуці, у цьому чеському місті-скарбничці, захованому від очей нерозважливих туристів.

Hlubocky

Другие статьи