Щоб цілком і повністю познайомитися з Прагою, тут треба жити. Так у вас буде можливість відкривати щось новеньке для себе хоч щодня. Але що, якщо на все про все у вас 2-3 дні? Що подивитися в Празі насамперед буквально за вихідні? Давайте подивимося на список визначних пам'яток Праги, які варто побачити, якщо вже вам пощастило опинитися в одному з найкрасивіших міст світу.

Перша прогулянка: що цікавого в Празі

Маршрут своєї подорожі чеською столицею рекомендуємо складати заздалегідь. Щонайменше, продумати план дій, щоб потім не кидатися з одного боку в інший, втрачаючи дорогоцінний час, який можна було б витратити на прогулянку та барвисті світлини. Тож ось маршрут для першої прогулянки.

Староміська площа

Це центр столиці, куди стікаються і місцеві, і туристи, щоб випити запашного глінтвейну, помилуватися готичними шпилями костелу і побачити будівлю муніципалітету, яка прославилася на весь світ Празькими курантами (Астрономічний годинник). Практично від самого початку (XV століття) він був прикрашений чотирма фігурами, що символізують 3 людські пороки (жадібність, марнославство, небезпека) і смерть. Пізніше туди додали 12 апостолів. Щогодини фігури апостолів влаштовують міні-виставу, своїми рухами символізуючи початок нової години - нового етапу. Театральне видовище.


Єврейський квартал

У багатьох туристичних містах є райони, квартали або вулиці, присвячені єврейському народу. У Празі ви знайдете цілий квартал зі старовинними синагогами, єврейським кладовищем та іншими елементами єврейської культури. Прогуляйтеся там, озирніться, переймаючись незвичайною мультинаціональною атмосферою.


Карлів міст

Він - безперечний фаворит серед усіх визначних пам'яток Праги. Сюди щодня приходять тисячі туристів, тому сфотографуватися на мосту поодинці практично неможливо. Хіба що, якщо прийти сюди рано вранці (і то не факт). Карлів міст має старовинний вигляд, здається, ніби він зберігає багато таємниць, особливо якщо не замислюватися про його реставрації та про те, що фігури й вежі навколо мосту вже не оригінальні. І тим не менше міст вражає готичним стилем, з нього відкриваються запаморочливі краєвиди на місто. Ще краще роздивитися Прагу вдасться, якщо зайти в найстарішу башточку біля мосту. Прогуляйтеся мостом і просто так. Вам напевно сподобається творчий настрій цієї пам'ятки, створений численними художниками і музикантами, які щодня приходять сюди за натхненням і, звісно, щоб попрацювати.


Старе місто

Це цілий район, що складається з суцільних пам'яток. Прага славиться своїми пряниковими будиночками, старовинними льохами, готичними соборами, - так ось, всі вони зосереджені в Старому місті. Тут куди не глянь - скрізь дивовижна архітектура, здатна закохати в себе навіть завзятого скептика. Хочете більше казки? Для вас - ціла низка вузьких брукованих вуличок, у яких загубитися буде довгоочікуваною подією для невиправного романтика.


Празький град

Так називається найстаріша фортеця. І ні, не Праги, а всієї Чехії! Знаходиться вона на протилежному від Старого міста березі річки Влтава. Потрапити туди можна або через Парадні ворота, або через Чорну вежу. Поступово просуваючись усередину фортеці, пам'ятки змінюватимуть одна одну. Спочатку вашому погляду відкриється Терезинський палац, потім - колодязь із кованою решіткою по периметру, фонтани, а потім - Собор св. Віта, просто неймовірна за своїм масштабом і архітектурою споруда.


Злата вуличка

Її ще називають вулицею ремісників, тому що колись тут жили художники, скульптори, кравці, можливо, алхіміки і навіть сам Кафка. Потрапити на Злату вуличку непросто - вхід туди платний, та й черги практично постійні. Але напевно вам пощастить, і за вихідні в Празі ви все ж таки потрапите в одне з найстаріших і найтаємничіших місць Праги.


Найвужча вулиця

Якщо ви подивитеся будь-яку туристичну телепрограму про Прагу, то скрізь вам розкажуть про таку пам'ятку чеської столиці, як найвужча вулиця. Вона справді існує, і там справді піде тільки одна людина: рух регулює світлофор. Сюди варто прийти хоча б заради фотографій, але, щоб ви розуміли, вуличка ця веде до ресторану. Не виключено, що він зацікавлений у великому потоці туристів, а їх до нього зможе привести приваблива історія про найвужчу вуличку в Празі.


Окремо варто згадати і про гастрономічні багатства столиці Чехії. Від ресторанів з автентичною кухнею у вас не буде відбою. На кожному кроці вас спокушатимуть аромати м'яса, випічки та кави. Скуштуйте знамениті страви місцевої кухні, щоб мати уявлення про їхній смак. Та й узагалі, хто ж гуляє Прагою на голодний шлунок?

Що ж, для початку вам буде достатньо і цих пам'яток. Тепер ви точно не будете витрачати час даремно і гуглити "Прага що відвідати". У вас уже є початковий список знакових місць у столиці Чехії. Залишилося доповнити його вашими власними відкриттями.

Використовуйте свій час з користю - закохуйтеся в Прагу поступово, тоді вам вдасться надовго зберегти в пам'яті ці враження.

Другие статьи