Порівняно з іменитими столицями Таллінн - місто невелике. Однак фішка його в тому, що виросло воно на перетині безлічі торгових шляхів, що залишило помітний слід у його історії та культурі. Потрапивши в Таллінн, ви одразу ж помітите різноманіття культур і національностей, з яких складається місто. Не варто очікувати від Таллінна надто багато, проте ви однозначно будете приємно здивовані його секретними двориками та великими площами, атмосферою середньовіччя та хай-тек духом. Тут є куди піти і чим зайнятися навіть найдосвідченішим туристам.

Якщо ви з числа людей творчих або тих, що цікавляться творчістю, обов'язково відвідайте район міста під назвою Теллісківі. Ключові його об'єкти зосереджені в колишніх промислових об'єктах, де тепер розташовані ательє і майстерні, офіси некомерційних організацій, театр. Періодично тут діють блошині ринки, виступають музиканти, влаштовуються виставки творів мистецтва. Теллісківі - це вдалий приклад того, як варто чинити з порожніми промисловими будівлями: не закидати їх, а використовувати в ім'я мистецтва.

Шоколадна майстерня - ще одна обов'язкова до відвідування точка в Талліні. У багатьох популярних містах є щось подібне, що легко пояснити: всі ми люди, і всі ми хочемо хліба і видовищ. У шоколадну майстерню приходять якраз за хлібом, точніше - за солодощами. Тут ви зможете не просто прикупити смачного шоколаду і всіляких солодких страв, а й побачите, як їх створюють. Навіть у майстер-класах можна взяти участь і забрати з собою власноруч приготовані смаколики.

Шоколадна майстерня

Відпочити душею і тілом рекомендуємо в палацово-парковому комплексі під назвою Кадріорг. Це наймасштабніший і найзнаменитіший парк в Естонії, який займає майже 70 га. Цікаво, що в оформленні самого цього комплексу були застосовані прийоми різних епох - XVIII, XIX і XX століть. Тут є ставок із лебедями, на берегах якого ростуть квіткові клумби, низка музеїв і монументи видатним діячам культури та мистецтв. Є на що подивитися, якщо вам захочеться усамітнення.

Кадріорг

Якщо шоколадниці та парки характерні для будь-якого іншого міста, то потаємні бастіонні ходи - тільки для Талліна. Ось куди потрібно сходити, якщо в Талліні ви на 2-3 дні. Самі ходи будували дуже давно для захисту міста від ворожих військ. Там вдавалося відстежувати їхні дії та ховатися від нападів. Що цікаво, у наші дні цей об'єкт складається з таких експонатів і блоків, які спочатку занурять вас у далеке майбутнє (наприклад, перенесуть у 2220-й рік), а потім повернуть на кілька століть назад. Справжня пригода для поціновувачів історії. Потрапити туди самостійно не вдасться - потрібно брати гіда, а туристична група має складатися максимум із 20 осіб.

Бастіонні ходи

Ще одна подорож у часі чекає на тих, хто відшукає Естонський музей просто неба. Не переживайте, він не захований, навпаки - розташований за 15 хвилин їзди від центру Талліна. Туди можна сходити суто з пустої цікавості, ну або якщо ви - професійно цікавитеся старовиною. Суть музею в тому, що він складається з 14 хуторів, облаштованих у стилі XVIII-XX століть. Тобто виглядає все це місце так, ніби час зупинився, і вам вдалося перенестися в минуле. Творцям музею просто неба вдалося відтворити атмосферу тих часів за рахунок різного роду деталей в одязі, інвентарі, архітектурі. Ви тут зможете не просто прогулятися, а й купити вироби місцевих майстрів, пообідати в корчмі, зазирнути до церкви, роздивитися млин і навіть покататися у возі, запряженому кіньми.

Музей під відкритим небом

Ще один музей, гідний вашої уваги, називається Льотна гавань. Тут представлені водні літаки, а також - справжній підводний човен і криголам, якому вже сто років! Відвідування Льотної гавані стане пригодою для всієї родини. Тут вам і фотографії в гідрокостюмах, і віртуальна навколосвітня подорож на жовтому підводному човні, і музей, і дитячий майданчик. Знаходиться Гавань на території чинного порту, тож і тут вам буде на що подивитися.

Льотна гавань

Взагалі, в Талліні є куди сходити, вам вдасться закохатися в це місто, навіть якщо ви тут на кілька днів. Головне - не втрачайте час, а відразу ж включайтеся в насичену програму.

Другие статьи