Хочете привезти якісь сувеніри з Праги? Немає нічого простішого! Прогуляйтеся центром міста із заходом на ринок або ярмарок, і ваш запит - що привезти з Праги? - буде автоматично вирішено. Хтось свідомо підбирає сувеніри з написом Prague, а комусь подавай своєрідні, характерні тільки для цього міста сувеніри. Давайте подивимося, що такого цікаво підготувала для туристів столиця Чехії.

Практично чи корисно: який подарунок обрати?

Найчастіше з-за кордону привозять магніти або іншу символіку, яку можна купити не дивлячись, навіть на автобусній станції. Але, що якщо підійти до вибору подарунків з душею або розумом? Душа потягнеться за чимось гарним, а ось розум підказуватиме тільки практичні варіанти. І те, й інше - однаково привабливо, очі від асортименту можуть розбігтися. А ось те, на чому варто зупинити свій погляд.

Сувеніри Прага

Пиво або пивний кухоль

Чехія славиться своїми пивоварними традиціями, тому багато туристів привозять звідси пляшечку-другу місцевого пива. Крім улюбленого напою чехів, як сувенір із Праги можна відвезти також пивний кухоль. Зазвичай кухлі продаються в точках, де проходить дегустація пива, на самих пивоварних заводах, у ресторанах. Придивіться до них, якщо підете на якусь із таких екскурсій. Найпростіше відшукати будь-який сувенір із Праги, зокрема цей, відвідавши невеликий ринок на Староміській площі.

Пивний кухоль із Праги

Картини і листівки із зображенням Праги

Цей вид сувеніра з Праги, мабуть, найкращий для поціновувачів мистецтва. Так, ви зробите безліч вдалих фотографій у поїздці, проте картини, намальовані майстром, набагато мальовничіші та змістовніші. Вони задають особливий настрій і атмосферу. Підібрати картину можна на Гавельському ринку (він недалеко від Староміської площі - все це в центрі) або в місцевих галереях мистецтв. Альтернативою картинам, які можуть влетіти в копієчку, якщо купувати більше одного екземпляра, стануть картини-листівки. Це такі невеликі картинки на цупкому папері, які виглядають як справжнє полотно з музею. Як правило, такі сувеніри мають презентабельний вигляд, вони здатні надихати і радувати око.

Картини із зображенням Праги

Кріт і ляльки-маріонетки

Пам'ятаєте старий чеський мультик про крота? Виявляється, цей мультяшний герой визнаний пам'яткою Чехії на державному рівні. Ви навіть можете не знати про цього крота, але, прогулюючись старим містом із запитанням - Що привезти з Праги? - рано чи пізно натрапите на нього. Йому присвячені цілі магазини! Можна обрати великого крота чи маленького, плюшевого чи махрового - кріт у будь-якій подобі стане вдалим і дуже тематичним сувеніром (особливо для тих, хто цей мультфільм колись любив). Нарівні з кротом користуються попитом у туристів і ляльки-маріонетки. Їх роблять вручну, а зображують вони як персонажів дитячих казок, так і сучасних діячів культури, мистецтва. Тож ляльки можна купувати і дітям, і дорослим. Де знайти всі ці варіанти подарунків із Праги? Зрозуміло, в сувенірних крамницях, якими наповнене Старе місто. Якщо ціна здасться вам там завищеною, прогуляйтеся в сучасний центр Праги, там є риночки, де часто ціни нижчі. Хоча не факт, що асортимент буде таким же багатим.

Сувеніри ляльки-маріонетки з Праги

Антикваріат

Традиційні магнітики багатьом уже приїлися, хочеться чогось нестандартного і з історією. Правда? Якщо ви поділяєте цю думку, вирушайте на місцевий вінтажний (він же - блошиний) ринок. Скільки там статуеток, старовинних листівок, іграшок, посуду, годинників, парфумерії... Там можна гуляти годинами, підбираючи сувенір або для себе, якщо цікавитеся історією, або для близьких людей, яким тривіальні подарунки не підійдуть.

Антикваріат

Смачні сувеніри

А тепер - про найсмачніше. Якщо ви думаєте про те, що б їстівного привезти з Праги, записуйте:

  • Трдельник: рогалик із різним наповнювачем. Він дуже ніжний і легко розвалюється, тому подумайте, як будете його транспортувати.
  • Вафлі. Їх продають у зручному картонному пакуванні, а сам вафлі не містять практично жодних шкідливих для фігури інгредієнтів - максимально дієтичні. До речі, роблять їх на цілющій воді з мінеральних джерел Чехії.
  • Сир Hermelin - його їдять із пивом і білим вином, а продають у супермаркетах.
  • Вино, бехеровка, пиво. Чехія - батьківщина бехеровки (лікер), тут роблять своє особливе пиво і вина - чому б не привезти пляшечку чогось міцного в подарунок гурманам

Смачні сувеніри

Красиві сувеніри

Якщо ви підійшли серйозно до питання, що привезти з Праги, тоді ось вам підказка: ювелірні вироби з граната і чеський кришталь. Раніше, років 30-40 тому, товари чеського виробництва користувалися колосальним попитом серед наших співвітчизників. Сьогодні ситуація схожа, от тільки, якщо раніше звідти намагалися привезти взуття, плащі, сумки - просто тому що вони якісні, то сьогодні туристи все ще полюють за ювелірними виробами з граната. Це справжній автентичний подарунок із Чехії, а головне - аристократичний, гідний. Купити можна в ювелірних магазинах. Чеський кришталь - ще один сувенір, за який вам будуть більш ніж вдячні. Цей кришталь славиться високою якістю нарівні з венеціанським, а ще тільки в Чехії виготовляють кришталь ніжних відтінків за секретними технологіями. Якщо кришталеву люстру відвезти буде тим ще завданням, виберіть щось більш мобільне, якусь статуетку або рамочку під фотографію.

Чеський кришталь

Мало не забули: під час спуску зі Старого міста, ближче до річки, ліворуч від вас буде непримітна крамниця парфумера. Це місцевий майстер, і в нього можна купити чеський парфум. Вони йдуть як на розлив, так і вже запаковані.

Ось так виглядає список ключових чеських сувенірів. Проблем із тим, що привезти з Праги, точно не буде. Все вирішиться буквально за лічені хвилини, якщо ви потрапите на ярмарок або в потрібні музеї, салони, на ринки.

Другие статьи