Колоритна, затишна, світла Рига - кому ж не хочеться потрапити сюди хоча б разок? Питання риторичне, тому, крім знайомства з архітектурою і відчутними пам'ятками міста, пропонуємо вам також прикупити ризьких сувенірів. А що? Спогади надто повітряні, щоб їх довго зберігати, а ось дуже конкретні подарунки будуть безпосереднім чином роками нагадувати про те, де ви були, які вас тоді переповнювали емоції. Ну що, погнали?

Звичайно ж, перше, що спадає на думку під час роздумів - що б такого привезти з Риги, це він, красень Ризький бальзам. Взагалі, це алкогольний напій, але позиціонується він як корисна для здоров'я настоянка на спеціях і травах. З чого саме і в яких пропорціях складається бальзам - ніхто не поширюється. Це таємниця, яку туристам знати не обов'язково, бо є він - бальзам, беріть та насолоджуйтеся. За консистенцією бальзам дуже густий, на колір - чорний, на смак - буває вершковий і з ароматом чорної смородини. Помічено, що ця настоянка:

  • допомагає заспокоїти розхитані нерви;
  • приводить до тями за застуди, нездужання;
  • піднімає настрій, якщо додавати її по ложці в каву, чай і навіть у морозиво. Загалом, універсальний засіб.

Що смачненького є поїсти в Ризі?

Якщо Ризького бальзаму мало, ось ще кілька смачних позицій, за які домашні вам будуть вдячні:

  • Цукерки виробництва Emihla Gustava Shokolahde, на смак схожі з бельгійськими.
  • Шоколад Лайма (традиції виготовлення шоколаду сягають XIX століття), зокрема - плитки Луккс або ж подарункові набори.
  • Ризька випічка, наприклад, хліб.
  • Сир із кмином.
  • Сирок Карумс, який на вигляд - як цукерка, а на смак - як сирна цукерка.
  • Печиво з додаванням перцю і прянощів. Взагалі, спочатку його готували до Різдва, а тепер продають цілий рік. Чому б і так? Адже купують.
  • Ризькі шпроти (Рано чи пізно ми мали перерахувати цей варіант. Смачні, ніжні, ароматні - справжні шпроти!).

Сувеніри для душі та від душі

Пам'ятаєте, колись давно були на слуху парфуми Дзінтарс? Так ось вони родом із Риги. Дзінтарс - родоначальник парфумерно-косметологічної продукції в Латвії. Сьогодні під цією маркою продаються не тільки парфуми, а й величезний асортимент іншої продукції для дівчат. Купувати варто виключно в спеціалізованих магазинах.

Свіжий погляд на банальні сувеніри

У Ризі важко знайти нудні сувеніри. Навіть найтривіальніші магнітики мають добротний вигляд. А скільки тут янголят! Латиші поважають цей персонаж і вважають його символом добра, доброзичливості, тому представлений він максимально широко - купити статуетку ангела можна в будь-якій сувенірній крамничці. Втім, як і дерев'яні вироби, на кшталт посуду, скриньок, рамочок під картини і фотографії, оправи для окулярів.

У Ризі величезний вибір сувенірів, і вам не доведеться довго думати, що привезти з Риги додому. З порожніми руками не поїдете. З порожнім гаманцем - можливо, зате у валізі будуть упаковані найатмосферніші подарунки з Литви для рідних і коханих людей.

Другие статьи