Вирушаючи в поїздку, не зайвим буде взяти з собою перекус у дорогу. Утім, це лише назва така - перекус, а за фактом часто необхідно брати повноцінну їжу. У цій статті ми хочемо дати рекомендації щодо того, який перекус найкраще взяти в дорогу. Одразу обмовимося: чіпси з сухариками навіть не розглядайте, вони добряче підривають шлунок, спричиняють важкість у животі, після них пучить, та й узагалі - самопочуття псується. Орієнтуйтеся на максимально легку і, безумовно, корисну для здоров'я їжу.

Що брати в дорогу у спеку

У літню пору їжа швидше псується. А отже, варто спочатку брати такий перекус, який псується повільно, крім того - необхідно забезпечити йому максимально дбайливе зберігання. Наприклад, використовуючи ваккумну тару, замінюючи пакети папером і навіть тканиною (до речі, м'ясо довше зберігається, якщо перевозити його загорнутим у тканину).


Напевно вам цікаво знати, яка їжа зберігається довше за іншу і що краще взяти як перекус у довгу дорогу. Ось список їжі, яку необхідно брати насамперед:

  • Домашні сухарики, печиво (легке для шлунка, наприклад, "Марію"), хлібці (краще без добавок);
  • Сухофрукти і горіхи (тільки не солоні і краще, щоб це був не арахіс - від арахісу здуття живота);
  • Овочі та фрукти. Віддавайте перевагу твердим сортам, щоб вони не подавилися і не пустили сік.
  • Йогурт (його треба випити в першій половині шляху, щоб він не встиг зіпсуватися).
  • Бутерброди з сиром і ковбасою. Куди ж без класичної страви! Тільки беріть батон, який найменше кришиться, ковбасу і сир - з найслабшим запахом (не варто дражнити інших пасажирів). Бажано з'їсти бутерброди відразу, щоб вони не встигли зіпсуватися. І важливий момент: у жодному разі не намазуйте хліб олією або майонезом, це вороги довгострокової поїздки і здорового шлунка. Замість батона можете взяти булочки з кунжутом - часто вони більше подобаються дітям, ніж просто хліб.
  • Домашня їжа, наприклад, круто зварені яйця і картопля в "мундирах". Ще вдома очистіть їх від шкаралупи та шкірки, щоб не ускладнювати собі життя в салоні автобуса.
  • Смажене, запечене або варене м'ясо. Переконайтеся в тому, щоб м'ясо гарненько просмажилося, запеклося або проварилося - так є шанс, що воно буде придатним до вживання довше.
  • Вода або чай у термосі. Зазвичай в автобусах далекого прямування стюардеси пропонують пасажирам чай і каву протягом усього шляху. Але можете взяти і свій гарячий напій, а ось воду брати взагалі обов'язково. Так, її можна буде докупити на заправках, але врахуйте - за кордоном вода дорожча, ніж у нас.

Яку ще їжу можна взяти, якщо попереду тривала дорога і ви їдете з дітьми?

Їхати поодинці зручніше - ви можете обійтися малим, та й у дорозі особливо не встигаєш зголодніти. Але ось, як вчинити, якщо ви їдете з сім'єю і точно знаєте, що треба буде щільно поїсти і навіть не один раз? У нас є для вас порада і на цей випадок. Приготуйте певні страви напередодні виїзду.


Що це може бути:

  • Макарони. Але тільки без м'яса, фаршу, сиру і навіть без вершкового масла, щоб уникнути їх швидкого псування. Краще нехай це будуть просто відварені макарони - вони довше зберігаються, їх можна їсти холодними, і вони надовго насичують.
  • Роли. Не подумайте - це не роли в традиційному їх розумінні. Роли як перекус у дорогу йдуть без риби та інших швидкопсувних інгредієнтів. Замініть їх овочами, рисовим папером - усім тим, що можна їсти вам і вашим дітям, і скрутіть із цих продуктів роли.
  • Тости, мафіни. Засушені шматочки хліба розходяться в дорозі на "ура", їх можна намазувати джемом або домашніми намазками. Мафіни підійдуть теж домашні, щоб ви були впевнені в якості тіста.

Взагалі, готувати корисний перекус у дорогу потрібно за рецептами, а не навмання. Адже помилково можна додати в їжу інгредієнти, які легко псуються і підривають шлунок. До складу дорожньої їжі мають входити найпростіші продукти, до яких ваш шлунок звик і легко перетравлює.

Як скласти правильний перекус у дорогу

Це питання тільки здається банальним. Справжні складнощі виникають уже в дорозі, коли раптом виявляється:

  • що майонезом зовсім не обов'язково було перемазувати бутерброди,
  • що без йогурту цілком можна було обійтися,
  • та й яйця потрібно було завчасно очистити, - можливо, тоді на пасажирському місці було б менше сміття.

Ці кілька рекомендацій убережуть вас від неприємностей у дорозі:

  1. Овочі та фрукти мийте вдома, насухо витирайте їх, за потреби - наріжте їх. Так ви уникнете контакту з немитими руками, а може - і з інфекцією;
  2. Відмовтеся на час поїздки від рідкої їжі (окрошка, суп, борщ). По-перше, вони швидко псуються, особливо - окрошка. По-друге, їх незручно їсти в рухомому транспорті. Та навіть на зупинках є ризик пролити на себе рідку їжу і забруднитися. Навіщо вам зайвий клопіт?
  3. Не беріть рибу, паштети, консерви, перевіряйте термін придатності продуктів - будьте відповідальні, підбираючи їжу, бо від якості перекусу залежатиме і якість вашої подорожі.

Поставтеся з повною відповідальністю до поїздки, щоб чітко розуміти, що взяти на перекус у дорогу і не панікувати за годину до від'їзду. Їхати на легке теж не варіант, якщо ви раптом подумуєте, що перекус у дорозі - справа десята. Аж ніяк. Вам має бути комфортно їхати, а отже - потрібна їжа. Яка саме - ми описали в статті. І остаточний аргумент на користь повноцінного перекусу - згадайте, як хочеться їсти, коли сусіди по салону розгортають курочку, наминають огірочок з яєчком і запивають це все кавою з термоса. Ну як, все ще думаєте, що без перекусу в дорозі буде нормально? Орієнтуйтеся на наші рекомендації, і поїздка пройде легко і невимушено.

Другие статьи