Через два роки до Праги повернулася красива передріздвяна традиція - 28 листопада на Карловому мосту знову почав працювати ліхтарник. Представника цієї забутої професії можна буде зустріти щовечора аж до до 23 грудня. Про це повідомило міське агентство з розвитку туризму.

До своїх обов'язків ліхтарник приступає з настанням сутінків (близько 16:05 - 16:15). Спочатку він запалює газові ліхтарі по правому боці мосту, починаючи від площі Křižovnické náměstí, а потім по лівому.

Гість із минулого одягнений в історичну форму празького ліхтарника кінця ХІХ століття (чорне вовняне пальто з декоративними латунними ґудзиками, червону накидку і чорний кашкет зі знаком ліхтаря), а в руках тримає робочий інструмент - бамбукову жердину завдовжки 2,3 метра зі сталевим гаком на кінці. Нею він щодня запалюватиме 46 ліхтарів.

Карлів міст - єдиний у світі міст із повністю газовим освітленням.

ліхтарник повернувся на Карлів міст
ліхтарник повернувся на Карлів міст

Раніше ліхтарники повсюдно дбали про освітлення празьких вулиць. Вони стежили за справністю міських ліхтарів, вчасно запалювали і гасили їх. Сьогодні з цими функціями успішно справляється автоматика.

Однак конструктори, які розробили сучасні ліхтарі, передбачили і режим ручного розпалювання: досить потягнути за кільце в нижній частині плафона, і через кілька секунд газ запалиться.

ліхтарник повернувся на Карлів міст
ліхтарник повернувся на Карлів міст

Відзначимо, Прага почала використовувати спеціальний світильний газ для вуличного освітлення у вересні 1847 року. Це стало можливим завдяки будівництву газового заводу в районі Карлін. До 1940 року в місті налічувалося понад 9 тис. газових ліхтарів - найбільше в празькій історії. Але потім послідував логічний перехід на дешевшу електрику.

Повністю від газових ліхтарів столиця відмовилася до 1985 року. Останніми було замінено лампи на Градчанській площі та вулиці Loretánská.

У 2002 році мерія запустила проєкт із повернення газових ліхтарів у центр Праги (сьогодні їх налічується близько 1200 штук). Влада вирішила, що вони вдало доповнять образ старовинного міста і підкреслять особливий романтичний настрій.

З тієї ж причини вирішили воскресити забуту професію ліхтарника. Він працює на Карловому мосту тільки під час Адвенту, даруючи перехожим відчуття казки і свята.

ліхтарник повернувся на Карлів міст
ліхтарник повернувся на Карлів міст

Газове освітлення значно дорожче за електричне, але біле світло газових ліхтарів має кращу колірну гаму, ніж електричне жовте. Крім того, воно набагато приємніше для людського ока.

ліхтарник повернувся на Карлів міст
ліхтарник повернувся на Карлів міст
Другие статьи