Місто Каунас - друге за величиною місто в Литві. Розташувався він у центральній частині країни на перетині двох річок: Няріс і Нямунас. Здавалося б, центр Литви, немає виходу до моря, немає гір - що тут взагалі робити? А що, якщо і погода в Каунасі противна? По-перше, причини приїхати в Каунас можуть бути різні. Вас може закинути сюди відрядження, бізнес-зустрічі, ви можете приїхати сюди в гості до родичів або проїжджати повз, дорогою в інше, більш туристичне місто Прибалтики. По-друге, якщо вже ви плануєте потрапити в Каунас, не завадить заздалегідь дізнатися, яка тут зазвичай погода.

Храм

Нині це місто не найпопулярніше з усіх литовських міст, яким надають перевагу бувалі туристи. Зате на початку XX століття воно навіть встигло побувати столицею держави, а засноване воно на місці колишньої оборонної фортеці ще в XIII столітті. Як ви розумієте, історія в Каунаса довга й цікава, тобто буде тут і де погуляти, і що подивитися. У місті так багато атрибутів культурного життя у вигляді музеїв, театрів, галерей, немов їх спеціально тут побудували на випадок поганої погоди. А вона в Каунасі переважно нельотна.

Каунас

Прибалтика така і є - з примхливою погодою, яку або приймаєш, або ретельно вибираєш пору року, коли краще приїжджати. Крім культурно-просвітницьких місць, Каунас має також добре розвинену інфраструктуру (зокрема - зі зручною системою міського транспорту), це загалом промислове литовське місто. Приїхати сюди - не означає загубитися в прибалтійській глибинці (що само по собі теж непогано). Головне - вгадати з погодою.

Тут переважає помірний клімат, більше схожий на наш. Це ближче до морського узбережжя Литва вирізняється вологим і м'яким кліматом, а ось у центральних регіонах погода вже більш виразна:

  • взимку холодно, хоч і без міцних морозів;
  • влітку тепло, але все ж не спекотно.

Балтійське море впливає на всю територію Литви, ось тільки в тому ж Каунасі менше опадів порівняно з приморськими курортами. Якщо говорити про погоду в Каунасі влітку, то найспекотніший місяць - традиційно липень, температура піднімається в середньому до +25°C, а ось вночі падає аж до 13°C. Взимку тут холоднішає до -8-9°C в середньому.

Каунасу пощастило в тому плані, що він далеко від моря, тому дощів тут менше, літо не таке мокре, як на Прибалтійських курортах. І все ж відсоткова ймовірність дощів у Каунасі - 50%. Цей фактор слід враховувати насамперед, плануючи поїздку в це місто на теплу пору року.

Другие статьи