Якщо подорож привела вас до столиці Литви, тут вам не доведеться мучитися роздумами, що привезти з Вільнюса у подарунок рідним. Крім купи визначних пам'яток, тут також багато й ідей для сувенірів, до того ж - для сувенірів людям будь-якого віку і настроїв. З чого ж почати?

Звичайно ж, це бурштин. Камінь цей продається тут на кожному розі, в різних інтерпретаціях, відтінках і цінових категоріях. І, якщо ви думаєте, що бурштин - це обов'язково намисто якесь, каблучки, сережки і брошки, то поспішаємо вас порадувати: з бурштину в Прибалтиці роблять все і трошки більше. Ви легко привезете з Вільнюса, наприклад, таке:

  • бурштинові шахи;
  • статуетки;
  • свічники,
  • моделі кораблів;
  • часто можна відшукати навіть світильники з бурштину.

Тут уже вибирати вам - подарунок якої ваги зможете відвезти.

Гордість Литви

Крім бурштину, з Литви привозять зазвичай і лляні вироби. Це вам не звичайні скатертини, рушники та постільна білизна, це речі на століття, які в пору дарувати на найурочистіші події в житті. Є тут і одяг із льону, прикрашений національною вишивкою - можна побалувати себе, або, якщо знати розмір, і своїх близьких.

Лляні вироби

Нарівні з льоном славиться Вільнюс і вовняними, трикотажними, в'язаними виробами. Рукавиці, шапки, шарфи, шкарпетки - все це звично, а ось в'язані іграшки від литовських майстрів - справжня знахідка. Якщо вірити місцевим, ці іграшки йдуть в єдиному екземплярі, що тільки додає такому подарунку цінності.

Не вазами єдиними

Хочеться почати абзац, присвячений скляних справ майстрам. У Литві, як і в інших країнах Прибалтики, серед найбільш ходових сувенірів - скляні вироби. Зі скла роблять не тільки вази, люстри, посуд, зі скла створюють незвичайні сережки, невеликі фігурки звіряток, підвіски, ялинкові іграшки - чого тут тільки немає!

Скляні вироби

Найсмачніше - на десерт

І ось коли ви підберете всі функціональні сувеніри і думатимете, що свою місію перед рідними виконали, настане момент змінити свою думку. Той асортимент із сувенірів, які ви плануєте вивезти з собою з Вільнюса, ідеально буде доповнений місцевими сирами. Та не простими сирами, а, припустимо, чорним сливовим і яблучним. Як вам такий варіант? Взагалі, у Вільнюсі є цілий сирний супермаркет, де можна вибрати сир не просто для їжі, а й на подарунок. Такі види сирів продаються в подарункових упаковках, а на додачу до них можна прикупити також обробну дошку, спеціальний ніж для нарізання або ж баночку меду, який ідеально доповнює смак сиру.

Сирний супермаркет

Такий вигляд має список із ключових сувенірів, щоб ви після прибуття до Литви не ламали голову - що ж привезти з Вільнюса. А ось що!

Другие статьи