Культурна столиця Європи - таку горду назву з 2009 року носить Вільнюс, головне місто Литви. Основна його визначна пам'ятка - музеї Вільнюса, їх тут мало не 60. Що цікаво - кожен із них самобутній і по-своєму презентує історію цієї маленької, але багатої на культурну спадщину країни. Якщо ви подорожуєте в Литву з пізнавальною метою, вам не завадить скласти список ключових місцевих музеїв. І ми вам у цьому допоможемо.

Art is all about us

Цією фразою творці музею Гуггенхайма позначили його місію. Модерністське мистецтво, нагальні теми сьогодення, люди всіх поколінь і різних поглядів на світ - ось чому і кому присвячена філія Всесвітнього музею сучасного мистецтва, яка нарешті відкрилася у Вільнюсі. Переговори навколо відкриття музею Гуггенхайма в столиці Литви велися з 2006 року, і ось диво сталося. Тепер це місце - одне з ключових надбань литовського народу, куди можуть приходити за натхненням і поміркувати як місцеві, так і туристи. Крім постійно діючих виставок, тут проходять перфоманси, лекції, створюються інсталяції.

Перший балтійський музей воскових фігур

Цілком очевидно, що культурна столиця Європи візьме на себе таку відповідальність - відкрити перший у Балтії музей воскових фігур. Тут майже 100 експонатів, серед яких знамениті персонажі: Шрек, Мерилін Монро, Гітлер, навіть місце для Снігової людини знайшлося. Щоб потрапити до галереї, далеко їхати не треба - він у центрі міста біля каплиці "Золоті вопрота", займає два поверхи. Для любителів подібних музеїв цей - із розряду must see.

Музей воскових фігур

Музей Пушкіна

Не поспішайте робити висновки про зв'язки Олександра Сергійовича з Литвою. Він тут не бував, а ось молодший його син Григорій жив і помер 1905 року у Вільні (колишня назва Вільнюса), у маєтку Маркутьє. Похований від теж тут, на невеличкому фамільному цвинтарі. Його дружина Варвара на згадку про чоловіка і великого поета О.С. Пушкіна стала влаштовувати поетичні вечори в маєтку. Пізніше, після її смерті, будинок перетворився на музей, де зібрано предмети побуту сім'ї Пушкіних (посуд, меблі, фотографії), а також - деякі речі, що належать самому поетові. Музей вважається літературним і донині: тут регулярно влаштовують культурні вечори, концерти і навіть вистави. Потрапити сюди поціновувачам літератури буде справжньою подією.

Музей Пушкіна

Історичний музей Вільнюса

Це один з найбільш значущих музеїв Вільнюса і всієї Литви, який отримав своє гучне ім'я вже після того, як країна стала незалежною. До цього, з середини ХІХ століття, тут діяв музей старожитностей, де були зібрані різноманітні речі, що так чи інакше відображали історію Великого князівства Литовського. Заснував цей музей старожитностей (а згодом - історичний музей Вільнюса) Естафій Тишкевич. Серед експонатів там були килими, статуетки, зброя, скульптури, портрети правителів місцевих земель, посуд, тканини та багато іншого. Згодом більшу частину предметів старовини вивезли до московських музеїв, а на основі того, що залишилося, створили той музей, що функціонує у Вільнюсі й донині.

Історичний музей Вільнюса

Музей техніки

Сама назва музею - технічний, на перший погляд, дивна і має мало спільного з культурним закладом. Однак це лише на перший погляд. Тут дивовижно багато чого, зокрема й будівля: технічний музей Вільнюса влаштувався в приміщенні старої електростанції. Найперша експозиція музею була пов'язана саме з історією електрики, а згодом цей заклад став загалом культурно-просвітницьким. Так, на першому поверсі можна побачити, як була влаштована справжнісінька електростанція - вражаючі комунікації, турбіни, дроти, котли - кожен елемент відтворює реальні процеси електростанції. На вищих поверхах зібрані колекції транспорту, на якому місцеві жителі розсікали простори міста в минулому столітті. Також тут є зразки продукції, яку виробляли середньовічні ремісники та майстри радянських часів. У технічному музеї Вільнюса є на що подивитися, а головне - можна помацати руками. Діти будуть у захваті від такого ненудного музею.

Музей техники
Другие статьи