Ви можете побувати в Катовіце проїздом, а можете і жити там постійно. Але напевно, щоразу, збираючись додому відвідати рідних, ви замислюєтеся, що привезти з Катовіце як сувенір. Так, можна скупити півлотка брелоків і магнітиків, але, як правило, ці сувеніри далекі від того, що називається автентична польська продукція. Як правило, вони мейд ін Чайна, а вам потрібні польські, з місцевим колоритом. Давайте подивимося, що привезти з Катовіце оригінального і такого, за що не буде соромно.

Польські сувеніри: чим вони відрізняються від сувенірів з інших європейських країн

У принципі, сильної різниці в загальній масі сувенірів немає. Лише в окремих випадках в окремих регіонах навіть однієї країни можна прикупити щось унікальне, що виробляється тільки там або асоціюється тільки з цією місцевістю (наприклад, венеціанське мереживо, муранське скло, кухлі з Карлових Вар). Катовіце ж - типова Польща, і навіть не надто туристична Польща, тому тут сувенірів, які особливо відрізняються, немає. Зате є сувеніри, які можуть стати по-справжньому корисними подарунками.

Речі з текстилю та вовни

На міських ринках (а якщо потрапите в Катовіце на свята, то й на ярмарках) широко представлений асортимент одягу та взуття з овечої вовни, з хутра, натуральних тканин. Можна навіть дитячі хутряні пінетки купити, рукавички, капці, капелюхи, скатертини і просто м'які іграшки для дітвори. Уявіть, наскільки вдалим буде ваш вибір, якщо вирішите привезти саме такі сувеніри з Катовіце.

Прикраси та біжутерія

У Катовіце, як і в інших містах, де багато приїжджих, добре представлена ювелірка та біжутерія. Найпопулярніші товари - з бурштину та коралів. Намиста, підвіски, сережки, браслети - прикраси на будь-який смак і гаманець. А можна знайти і картини з бурштиновою крихтою - це вже подарунок для справжніх гедоністів.

Корабель у вигляді статуетки

У Гдині пришвартований красивий трищогловий корабель, а мініатюрні його копії у вигляді статуеток продаються по всій Польщі. Якщо побачити сам корабель не вдасться, привезіть із Катовіце хоча б його маленьку копію, яка нагадуватиме про Балтику і морські пригоди.

Вироби ручної роботи

Це можуть бути курильні трубки, попільнички, статуетки із зображенням тварин, фоторамки, гребінці та багато іншого з дерева та кераміки. Здавалося б - подібні сувеніри можна знайти і у нас. Але ж це не зовсім так: ті, що перерахували ми, виготовляють саме польські майстри з польських матеріалів. Можна купити якийсь непримітний дерев'яний брелок, зате через деякий час він перетвориться для вас (або для того, кому ви його подаруєте) на потужний артефакт вашої приємної подорожі.

У пошуках вдалого сувеніра для коханих людей головне правило - уважно шукати і не залишати це завдання на останній день перебування в Катовіце. Просто прогулюючись містом та околицями, зазирайте до сувенірних крамниць, книжкових магазинів і на риночки - допитливість і активність будуть винагороджені вдалими придбаннями.

Другие статьи