Республіка Чехія знаходиться в центральній Європі, а отже - відпочивати в Чехію краще приїжджати в теплу пору року. Звичайно, тут і в січні може стояти весняна погода, але щоб побачити ключові визначні пам'ятки Чехії, варто все ж таки їхати сюди восени або повноцінною весною. Влітку, до речі, у великих містах Чехії величезна кількість туристів, які з'їжджаються сюди з усього світу. Усім хочеться подивитися на самобутню, маленьку і таку красиву країну. Просто майте на увазі.

Його ще називають містом червоних дахів, і ви одразу ж зрозумієте, чому. Якщо піднятися на найвищу точку Старої Праги, перед вами відкриється гарний вид на червоні черепичні дахи будиночків - Малу Країну.

Мала Країна

Так, це не обов'язково старі будівлі, але навіть нові зводять з умовою, що дахи у них будуть виконані в загальній колірній гамі міста. Отже, перше, куди варто піти в Празі, це Карлів міст. Пройшовши по ньому, ви потрапите в серце Старого міста, підніметеся до собору святого Вітта, прогуляєтеся Золотою вуличкою з її крихітними кольоровими будиночками.

Карлів міст

Дорогою ви зустрінете ще чимало релігійних споруд у готичному стилі, а під ногами у вас буде брукована бруківкою дорога. Відчуття, ніби ви в Середньовіччі, не покидатиме вас аж до моменту, коли опинитеся на Староміській площі (до речі, це найпопулярніша площа Чехії). Вона по інший бік Карлового мосту, тож сміливо можете орієнтуватися на міст як на відправну точку. На головній площі Праги встановлено астрономічний годинник, Ратушу, там грають вуличні музиканти, смажиться м'ясо і печуться трдельники. До речі, не поспішайте йти зі Старого міста. Прогуляйтеся як слід, зазирніть у дворики, роздивіться будиночки, що ростуть, наче гриби, з річки Чортовка. І будьте обережні: Прага вмить закохує в себе всяк і кожного.

Староміська площа

Королівська Чехія: міста і замки, які треба побачити хоча б раз у житті

Наступний пункт програми під назвою "Відпочинок у Чехії" - це Карлові Вари, знаменита здравниця Європи. І незрозуміло, чи то справді джерела з мінеральними водами творять дива і допомагають туристам поправляти здоров'я, чи то так цілюще впливають на людей красиві пейзажі та затишний мікроклімат міста. У всякому разі, до Карлових Вар обов'язково варто заїхати, якщо вже ви вирішили дізнатися все про Чехію і побачити все найцікавіше і найкрасивіше тут.

Карлові Вари

Небувалої краси й місто Ческі-Крумлов. Воно утворилося навколо середньовічного замку і до наших днів зберегло свій старовинний вигляд. Майже 80% усіх будівель міста проходять як культурні та історичні пам'ятки і перебувають під захистом ЮНЕСКО. Особливо гарно в самому центрі міста, і краще гуляти там влітку або коли просто тепло і немає потреби ховатися від негоди.

Ческі-Крумлов

На окрему увагу заслуговує замкова спадщина Чехії. Такі замки, як Кршивоклат, Карлштейн і Глубока, були побудовані в період з XII по XIV століття. Деякі з них зберегли свій первинний зовнішній вигляд і підлягають реконструкції. Але деяких час і численні ворожі облоги не пощадили. І тим не менше відпочинок у Чехії неможливо собі уявити без знайомства з цими чудовими замками, які розкинулися на високих пагорбах.

Кршивоклат

Гастрономія як окрема визначна пам'ятка Чехії

Крім історичних і культурних пам'яток, Чехія славиться також і своїми гастрономічними шедеврами. Наприклад, пивом і жирними ковбасками. Навіть спеціальні пивні тури є, в рамках яких туристи мають можливість продегустувати різні сорти пива і просто побувати в атмосфері автентичних чеських пабів. Найзнаменитіші закуски до пива - не тільки вищезгадані сосиски (хоча так, жирна їжа - ключова особливість чеської кухні), а й більше вепреве коліно і свинячі реберця. Напилися пива і наїлися м'ясного? Тоді час перемикатися на десерти. У Чехії найпопулярніша солодкість - трдельник. Він складається з тонкого тіста у формі порожнистої труби, а всередині - наповнення на ваш смак: шоколад, морозиво, вершки.

Трдельнік

Відпочинок у Чехії залишиться у вашій пам'яті приємним спогадом, але тільки якщо відпочивати будете не поспішаючи, переймаючись атмосферою кожного нового для вас місця.

Другие статьи