Якщо ви вирішили назавжди покинути Чехію, але встигли оформити візу тимчасового захисту, отримати пільги від держави, медичне страхування, то вам необхідно офіційно відмовитися від усього й подякувати державі, яка вас прихистила. Як це правильно?

Відмова від тимчасового захисту в Чехії
Відмова від тимчасового захисту в Чехії

Якщо ви назавжди залишаєте Чехію, але вже оформили пільги від держави, то офіційний відмова від тимчасового захисту обов'язкова!

Про це повідомляється в Міністерстві внутрішніх справ Чеської республіки.

"Виїзд за кордон Чеської Республіки на постійне перебування в Україну з візою тимчасової охорони, що я зобов'язаний зробити? Необхідно відмовитися від візи охорони, інакше можуть виникнути зобов'язання, пов'язані з перебуванням на території Чехії, зокрема, щодо сплати комунальних платежів, обов'язкового відвідування школи для ваших дітей, а т.п."

Якщо у вас є біометричний паспорт, зверніться з цього приводу до Обласний центр допомоги Україні. Якщо ви не є власником біометричного паспорта, необхідно прийти в відділення MV OAMP.

Ви не зробили цього в Чехії? Зробіть це в Україні

Громадяни України, які повернулися в Україну і зацікавлені у скасуванні тимчасового захисту в Чеській Республіці, можуть звернутися в Консульський відділ посольства ЧР в Україні за таких умов:

1.  Заявник, який має тимчасовий захист, повинен особисто з'явитися в Консульський відділ посольства у вівторок або четвер з 10:00 до 11:00 (у разі неповнолітніх дітей достатньо законного представника).

2.  Консульський відділ посольства проведе ідентифікацію заявника на підставі проїзного документа і тимчасового захисту.

3.  Заявник двічі заповнить цей бланк:

Docasna_ochrana_FORMULAR

Заява про зупинення дозволу на тимчасовий захист
Заява про зупинення дозволу на тимчасовий захист

  • червоним кольором позначені частини, які заповнює і підписує заявник (підписує завжди двічі)
  • жовтим кольором позначені частини, які заповнює Консульський відділ

4.  Консульський відділ передасть один примірник заявнику, а інший надішле до Міністерства внутрішніх справ Чеської Республіки.

Важливе попередження: Консульський відділ посольства не скасовує штамп/візу з тимчасовим захистом у проїзному документі заявника і не робить жодних записів; тільки підтверджує і надсилає бланк.

Від тимчасового захисту в ЧР можна відмовитися за допомогою цього бланка навіть без особистої присутності, але в такому разі підпис заявника на бланку має бути офіційно засвідчений.

Консульський відділ посольства ЧР в Україні приймає заяви про відмову від тимчасового захисту від усіх громадян України, незалежно від місця їхнього проживання в Україні, тобто без умови місцевої юрисдикції.

Другие статьи