Подорожі автобусом за кордон - це не тільки про поодинокі переїзди, коли ви їдете кудись без нічого і вільні в пересуванні. Іноді все ж таки виникає необхідність вирушати в дорогу з дитиною на автобусі, і до цієї події треба підготуватися. Як мінімум, купуйте квитки не тільки на себе, а й на дитину, якою б маленькою вона ще не була: у довгій дорозі вам захочеться розвантажити руки, пересадивши малюка на сусіднє крісло. Так, доведеться брати додаткове місце, проте перевірені перевізники зазвичай надають на дитячі квитки хороші знижки. Утім, ви й самі будете собі вдячні, якщо візьмете місце і для малюка - цю відстань у 1-2 тисячі кілометрів вийде подолати з більшим комфортом. А щоб не відчувати зайвих незручностей у поїздці, подбайте про наявність необхідних речей під рукою. Про те, що саме варто здати в багажне відділення, а що - залишити в салоні, ви дізнаєтеся з тексту нижче.

Весь багаж, який ви плануєте взяти в поїздку, рекомендуємо розділити на дві частини - більшу та меншу:

  • Велику сумку або валізу ви здасте у відділення для багажу, а сумку візьмете в салон і поставите над своїм місцем або під крісло. Зазвичай у валізу кладуть речі, які не знадобляться в поїздці: одяг, взуття, лазневі приналежності, фен, рушник тощо.
  • І навпаки - у сумці має бути все те, що теоретично може знадобитися вам у дорозі і що спростить далекий і непростий переїзд.

Що ж потрібно взяти в сумку:

  1. Аптечка. Дорога непередбачувана, і невідомо, як себе поведе ваш організм і організм дитини. Візьміть в аптечку активоване вугілля і засіб від діареї - ці пігулки можуть стати в нагоді в будь-який момент. Не забувайте і про цитрамон, німесил та інші ліки, здатні вгамувати головний біль - найпопулярнішу в дорозі недугу. Оскільки ви їдете з дитиною, покладіть в аптечку також засоби від заколисування і жарознижувальне. Де ви в чужій країні наберетеся вже перевірених і часто незамінних ліків? Краще взяти зайвого, краще нехай аптечка не стане в нагоді зовсім, зате ви спокійно їхатимете і в разі чого, швидко допоможете собі та дитині.
  2. Їжа. У дорозі постійно хочеться щось жувати, навіть якщо це снеки або насіння. А якщо є повноцінна їжа у вигляді варених яєць, котлет, бутербродів, то перекус автоматично затягується на кілька годин - чим ще зайнятися в дорозі? Але це що стосується дорослої людини. Організм дитини більш вимогливий, тому повноцінний перекус для неї у вас обов'язково має бути. Якщо ви їдете із зовсім ще малюком, постарайтеся брати їжу в "космічних" упаковках: каші, йогурти, також - вафлі, банани, заздалегідь добре вимиті яблука, огірки, помідори. Якщо ваша дитина старша, подбайте про те, щоб у вас у сумці була свіжа "доросла їжа": очищена картопля "в мундирах", очищені варені яйця, котлети, сир. Підготуйте їжу до вживання: наріжте все те, що зручно буде їсти шматочками, вимийте, почистіть. Поруч із їжею тримайте рушничок або серветки з дезінфекційним засобом - нехай ви практично нікуди з автобуса не виходите, але все ж таки руки мають бути чистими перед їжею, особливо в дитини. Важливий момент: постарайтеся не перегодувати дитину, щоб її не заколисало і не знудило. Нехай краще залишається відчуття легкого голоду, зате їй же буде легше переносити дорогу.
  3. Вода. Без води в дорогу з дитиною навіть не варто висуватися - у вас обов'язково має бути півторалітрова пляшка з водою. Чому саме 1,5 л? З такої пляшки зручніше пити - вода не так вихлюпується під час руху автобуса. Для дитини має бути окрема склянка з кришечкою, куди налийте свіжий компот або водичку (бажано без газу). Окремо можете взяти сік у пакеті та з трубочкою.
  4. Гігієна. Цей пункт має бути взагалі першочерговим у списку. Серветки вологі та сухі, дезінфікуючий засіб для рук, набір пакетів про всяк випадок (раптом дитину все ж знудить у дорозі), запасні підгузки (якщо вона ще носить їх). Також візьміть пластирі - вони можуть знадобитися, навіть якщо ви впевнені, що ні. Нехай під рукою буде і пакет для сміття - часом він надзвичайно потрібен, щоб викинути туди то використану серветку, то залишок яблука, етикетку, інше дрібне сміття.
  5. Горщик. Дитині треба кудись ходити в туалет, тому складаний горщик ідеально впорається зі своєю функцією. Такі моделі дитячих горщиків ідуть зі змінними вкладишами, тож сміливо саджайте дитину на горщик за будь-якої можливості і запасіться змінними вкладишами.

Як одягнути дитину для комфортного переїзду в автобусі на тривалу відстань

Дитина

Маленьку дитину краще одягати максимально просто: одяг має легко зніматися або розстібатися. Це може бути кофтинка або штанці на липучках, на блискавці, з кнопками. Цей одяг не має бути новим - беріть уже ношений, до якого дитина вже звикла і який легко буде зняти й одягнути. Крім того, в такому одязі буде простіше змінити підгузок або посадити на горщик. Замість колготок, краще вдягнути штани і шкарпетки. Якщо ви вирушаєте в поїздку взимку і боїтеся сильно роздягати дитину, щоб вона не застудилася, візьміть із собою плед. Річ у тім, що в теплому комбінезоні дитина може швидко спітніти і під час роздягання дійсно є ризик застудитися. А ось вчасно укутавши її замість комбінезона в плед, можна створити комфортний для неї температурний режим.

Як укласти дитину спати в автобусі

Чудово, якщо рейс, на якому ви вирушаєте в поїздку, припадає на ніч. У таких умовах простіше вкласти дитину спати. Особливо добре, якщо вона легко засинає в кріслі з відкидною спинкою. У такому разі вам доведеться постійно притримувати її рукою, щоб не впала. Можете тримати її і на руках, але час від часу змінюючи положення тіла, щоб не боліла спина. Як варіант - можете зробити з двох пасажирських крісел одне ліжечко. Для цього встановлюєте спинки обох крісел в однаковому положенні, прибираєте поручень між кріслами і застеляєте самі сидіння ковдрою, щоб дитині було м'яко лежати. Обов'язково візьміть із собою в дорогу її улюблену м'яку іграшку - так їй буде легше засинати. Якщо є улюблена подушка, до якої вона звикла, візьміть і її, - ось побачите, дитина простіше засне в незвичній обстановці, якщо її будуть оточувати знайомі речі з рідним запахом. У разі якщо ви їдете автобусом у ніч і з двома дітьми, зробіть усе те, що описано вище, а також - застеліть ковдрою сумки (ваш багаж), які завчасно встановіть у ногах - біля крісел. Таким чином ви змайструєте щось схоже на ліжечко для двох. Якщо думаєте, в якій частині салону взяти місця, врахуйте, що в хвості сильно заколисує, але на початку автобуса світло від зустрічних автомобілів може бити в очі і будити дітей. Оптимальне місце - посередині салону.

Чим зайняти дитину в дорозі, або Ігри в автобусі з дітьми

Очевидно, що дитина почуватиметься краще, якщо залучити її до цікавої для неї активності. Тому візьміть із собою іграшки, які вона любить і з якими напевно буде грати. Що це може бути:

  • маленькі машинки, лялечки, фігурки мультяшних персонажів, за допомогою яких ви зможете пограти з дитиною, озвучуючи їх;
  • розмальовки з олівцями або фломастерами. Дайте їй цей набір, нехай малює, або ж візьміть спеціальну дошку для малювання, написи звідки легко змивати;
  • пазли, пластилін та інші іграшки з дуже дрібними деталями краще не брати, бо їх легко розгубити в автобусі. Можливо, замість них краще захопити конструктори.
  • Як щодо мультфільмів на планшеті?

Напевно, коли ви збиралися в поїздку і міркували, як їхати з дитиною в автобусі, то розглядали і такий варіант дозвілля для свого малюка. Так, це простіше простого: запустити барвистий мультик, зручно встановивши планшет перед дитиною, і нехай вона сама себе розважає. Так можна робити, але недовго, бо мерехтіння екрана провокує заколисування. Краще замініть планшет контактними іграми - в долоньки, сорока-ворона, співайте пісеньки з дитиною, розучуйте лічилки, просто розмовляйте з нею.

Як їхати з дитиною в автобусі, якщо трапилася екстрена ситуація

  • Якщо в дитини блювота, якщо блювота повторюється кілька разів, забезпечте їй доступ до свіжого повітря. Для цього можете відкрити кватирку або попросіть водія зробити зупинку. Важливий момент - обітріть дитині обличчя вологою холодною серветкою або змоченим у воді чистим рушником. Не давайте їй поки що їсти, воду - по ковтку через кожні 5-10 хвилин.
  • У разі проносу не чекайте зупинки, висаджуйте дитину на горщик, давайте пити багато води і ліки від проносу, а через 2-3 години після прийому таблетки дайте активоване вугілля (1 таблетка = 10 кг).

Яка б ситуація в дорозі не склалася, зберігайте спокій і не показуйте дитині/дітям, що ви панікуєте. Навпаки, грайтеся з нею як ні в чому не бувало, прогулюйтеся на вулиці, якщо автобус зламався.

Ще раз нагадаємо, наскільки важливо заздалегідь і ретельно підготуватися до поїздки, щоб усе пройшло добре і спокійно. Перечитайте цю статтю, якщо є потреба впорядкувати думки та взяти все, що може знадобитися.

Другие статьи