У середу, 11 січня, верхня палата парламенту Чехії ухвалила запропонований урядом законопроєкт "Lex Ukrajina IV", який містить кілька важливих положень для українських біженців, які мешкають у країні. "За" проголосували 57 сенаторів, утрималися 5, проти не був ніхто.

Щоб документ набув чинності, його тепер має підписати президент. Майже напевно з цим не виникне проблем.

Крім іншого законопроєкт містить такі положення:

1. Програма надання тимчасового захисту українським біженцям у Чехії, згідно з ухваленим раніше рішенням Єврокомісії, подовжується на один рік - до 31 березня 2024 року (аналогічний захід мають ухвалити всі країни ЄС).

2. Процедура продовження статусу тимчасового захисту в Чехії передбачає вклеювання відповідної візи до закордонного паспорта заявника, тому вона буде розділена на два етапи:

  • до кінця березня 2023 року український біженець повинен буде зареєструватися в спеціальній онлайн-системі на сайті чеського МВС. Результатом цієї реєстрації стане присвоєння конкретної дати і часу, коли заявник має особисто з'явитися в міграційний відділ для вклеювання нової візи тимчасового захисту;
  • зробити це потрібно буде згідно з присвоєною датою, але не пізніше 30 вересня 2023 року;
  • якщо українець не зареєструється в системі або не з'явиться в призначений термін у міграційний відділ, то віза тимчасового захисту припинить свою дію, проте біженець зможе одразу подати заяву на нову без будь-яких штрафних санкцій.

3. Під час особистого візиту до міграційного відділу іноземець буде зобов'язаний:

  • назвати адресу свого проживання, а також найменування та адресу школи, яку відвідує його дитина відповідно до закону про обов'язкову початкову освіту;
  • пред'явити підтвердження забезпеченням житлом. Ця вимога не поширюється на українців, які проживають в екстреному або тимчасовому житлі, наданому органами кризового управління. Виняток зроблено і для біженців, які набули статусу тимчасового захисту після 27 червня 2022 року і адреса фактичного проживання в них збігається з адресою, зазначеною під час реєстрації.

4. У зв'язку з триваючими бойовими діями не виключено, що Чехія зіткнеться з новою хвилею біженців з України. На цей випадок законопроєкт передбачає альтернативний спосіб продовження статусу тимчасового захисту, який передбачає тільки електронну реєстрацію без особистого візиту для вклейки візи. Уряд зможе активувати цей спосіб, якщо відділи МВС виявляться перевантажені напливом біженців.

5. Якщо іноземець, який користується тимчасовим захистом, перебуває на території Чеської Республіки без дійсного закордонного паспорта і доведе, що не може отримати його від компетентних органів України, то МВС або поліція Чехії видадуть йому спеціальне посвідчення особи для поїздок за кордон (cestovní průkaz totožnosti) відповідно до закону про перебування іноземців. Для оформлення документа біженець повинен буде надати друковану фотографію. Цей пункт не застосовується, якщо місцеві умови не дозволяють видати іноземцю таке посвідчення.

6. Уряд доручив Міністерству праці та соціальних справ ЧР провести ревізію всіх допомог для українських біженців і розробити нову систему виплат, яка почне діяти з 1 квітня 2023 року. З цієї дати допомогу біженцям, зокрема гуманітарну, виплачуватимуть за новими правилами, які Мінпраці і належить встановити.

З 24 лютого 2022 року до сьогодні Чехія видала українським біженцям 476666 віз тимчасового захисту. Багато українців повернулися на батьківщину або переїхали в інші країни. Скільки біженців зараз залишається в Чехії точно невідомо. Орієнтовно - близько 300 тис. осіб.

Сенат Чехії схвалив важливі зміни для біженців
Сенат Чехії схвалив важливі зміни для біженців

Другие статьи