Столиця Польщі переживала не найкращі свої роки за часів Другої світової, вона з тих міст, які буквально повстали з попелу. Сьогодні - сучасне красиве місто, в атмосфері якого відчувається присутність старовини. Відвідавши топ-5 місць Варшави, ви самі переконаєтеся в тому, що це місце - вдалий мікс із духу минулого та сучасності. Проведіть тут хоча б два дні, щоб встигнути не просто пробігтися визначними пам'ятками столиці, а й щоб повною мірою вивчити центральну її частину, а може - і зробити власні туристичні відкриття.

1. Must see: Старе місто Як і в будь-якій європейській столиці, у старій частині Варшави особливо атмосферно. Тут ті самі барвисті, ніби іграшкові будиночки, а промені сонця грайливо стрибають зі стіни на стіну у вузьких вуличках, вимощених бруківкою. Тут досить просто ходити і споглядати, щоб потім з упевненістю сказати, що так - старе місто однозначно з числа топових місць Варшави. Під час прогулянки варто зазирнути в Королівський замок, що розташувався тут же. Тут ви побачите трони правителів польських земель, а також - картини видатних художників, зокрема Рембрандта (особливо цінне це місце для шанувальників його творчості). Куди ж без Ринкової площі! Це місце зустрічі для сотень туристів, які відвідали Варшаву. Гуляти, їсти (спробуйте місцеві солодощі зигмунтувок і вузеток), насолоджуватися краєвидами (пам'ятник покровительці Варшави Сирені, пам'ятник королю Сигізмунду III) - ось чим тут зайнятися. Неподалік височіє костел св. Марціна і Милостивої Божої Матері - об'єкти варті вашої уваги, щонайменше тому, що вони є у списку обов'язкових до відвідування місць у Варшаві. Та й просто це красиві споруди з точки зору архітектури.

Старе місто

 2. Шопенівські місця: паломництво Варшава - рідне місто Фридерика Шопена, тут він провів половину свого життя, складав свої перші твори, грав концерти. У місті є сучасний музей імені Шопена, де представлений не лише його рояль, а й численні особисті речі - погодьтеся, цікаво їх побачити на власні очі, доторкнувшись таким чином до великої історії. У парку неподалік музею встановлено мультимедійні лавки: ви просто там сидите та відпочиваєте, а в цей час починає звучати музика композитора.

Музей імені Шопена

3. Резиденція короля Понятовського Станіслав Понятовський, останній польський король, проживав у літній резиденції, яка тепер називається Королівські Лазенки. Комплекс складається зі старовинних доглянутих будівель і прилеглих до них садів, парків. Окремо від основної будівлі стоїть будиночок на острові - там щочетверга король проводив звані вечері, куди запрошував діячів мистецтва та обговорював з ними актуальні питання держави. У зимовий час усі Королівські Лазенки підсвічуються, що має казковий вигляд.

Резиденція короля Понятовського

4. Науковий центр імені Коперника Цей центр - одна з найпрогресивніших визначних пам'яток Варшави й однозначно входить до списку топових місць. Тут буде цікаво провести час і дорослим, і дітям. Численні майстер-класи, лабораторії, лекції, виставки, театр роботів - усе це у відкритому доступі для кожного. Можна долучитися до експериментів і, наприклад, розв'язати логічну чи математичну задачу, розгадати сенс наскельних малюнків. А якщо зайдете у відділення "Небо Коперника", зможете захопитися зоряним небом, яке виводять на сферичному екрані.

Науковий центр імені Коперника

5. Справжній сад на даху бібліотеки Віднедавна Варшавський університет здобув собі додаткову славу. На даху його бібліотеки розбили справжній сад - з водними каскадами, шаром землі, травичкою, деревами. Численні стежки віртуозно з'єднують між собою різні ділянки саду, скрізь стоять лавки, а види на Варшаву відкриваються запаморочливі. Якщо ви тільки плануєте поїздку до Варшави, поїдьте в період з травня по вересень, - так вам вдасться повною мірою насолодитися цим топовим місцем у столиці Польщі.

Сад на даху бібліотеки

Бажаємо вам приємного та насиченого відпочинку!

Другие статьи