Краків не дарма колись був столицею Польщі. Красивий, елегантний, місцями манірний і навіть гордовитий - він мовчазно вітає мільйони туристів щороку. Сюди їдуть, щоб подивитися, який вигляд мала Європа в Середні віки, а заразом - помилуватися природою та архітектурою, яка, до речі, була практично повністю відновлена після Другої світової війни. Історія Кракова насичена і багата на різні події, в тому числі - на сумні. Цьому місту є що вам розповісти і чим закохати в себе. Особливо пізнавальною ваша поїздка виявиться, якщо ви відвідаєте музеї Кракова. Деякі з них здатні викликати захват навіть у найвибагливішого і розпещеного туриста.

1. Музей етнографії Він містить величезну колекцію предметів (майже 100 тис.), що оповідають про життя наших предків. Причому, колекції стосуються не тільки європейських народів, а й більш екзотичних - їх збирали по всьому світу і поступово звозили сюди. Найцінніші експонати - старовинні листівки, фотографії, малюнки та рукописи. Більшість належить до XIX століття, але є предмети і старшого віку.

Музей этнографии

2. Музей у підземеллі Ми не жартуємо. Прямо під головною площею Кракова знаходиться музей, який по праву зараз вважається топовим у всьому Кракові. А все завдяки тому, що його авторам вдалося відтворити картини з минулого. Тепер туристи, потрапляючи в підземелля, можуть спостерігати, як жили городяни в Середні віки. Картини побуту відтворено практично до найдрібніших деталей. Підсилюють враження від побаченого цифрові макети - музей добре забезпечений мультимедійним обладнанням. Ось де-де, а в такому музеї можна швидко і правдоподібно зануритися в минуле Кракова.

Музей у підземеллі

3. Археологічний музей Як же - побувати в Кракові й не відвідати один із топ його музеїв - археологічний? Він вважається одним із найстаріших музеїв Європи, присвячених предметам старовини. Будучи там, зверніть увагу на гордість музею - кам'яний слов'янський ідол, знайдений у середині XIX століття. Що стосується загалом експозицій, то вони містять будь-які предмети старовини, зібрані по всьому світу. Наприклад, ви побачите там чотири єгипетські саркофаги, кераміку, монети, прикраси, малюнки.

Археологічний музей

4. Центр японського мистецтва Шанувальникам східної культури припаде до смаку цей музей, адже не обов'язково їхати до Японії просто зараз, щоб познайомитися з її історією та мистецтвом ближче. У Кракові створили цілий центр, присвячений Японії, де зібрані предмети японського побуту та мистецтва. Також тут можна відвідати майстер-класи, присвячені організації чайної церемонії, пройти мовні курси, навчитися робити ікебану.

Центр японського мистецтва

5. Замок Вавеля Якщо дозволятиме час, або ж - ваші вподобання щодо музеїв, відвідайте також замок Вавеля - під час екскурсії ви побачите справжні королівські покої та інші оздоблення і предмети побуту королівської родини. Також у Кракові є Музей воскових фігур, Єврейський музей і Будинок-музей Яна Матейки, видатного польського художника, який ніколи не покидав межі свого міста (важко навіть уявити!). Є з чого вибрати, а головне - у вас під рукою буде наш топ-музеїв Кракова, що спростить знайомство з містом.

Замок Вавеля

Другие статьи