Вільнюс - дивовижне місто, де здається, наче час зупинився, а потім знову пішов, і ви із Середньовіччя вмить переноситеся в прогресивне майбутнє. Ми розповімо, чим дивує столиця Литви і що вам корисно включити у свій топ-місць Вільнюса must see.

Творча Мекка місцевих - район Ужупіс У перекладі слово Ужупіс означає Заріччя, місцеві ласкаво називають цей район Республікою Заріччя. Він цілком і повністю є центром творчої богемії Литви. Тут навіть є своя Конституція, валюта, президент і митниця. Ви здивовані? А будете здивовані ще більше вже після короткої прогулянки вуличками Заріччя. Тут величезний вибір крамничок з хендмейд виробами від місцевих майстрів, будівлі тут розмальовані абсолютно божевільним чином, - просто гуляйте і розглядайте все - від будинків до табличок на будівлях і вікон. Вони теж тут незвичайні.

Район Ужупис

Старий Вільнюс Тут ви дізнаєтеся, який вигляд мав Вільнюс у стародавні часи. Ця частина міста може сміливо вважатися музеєм просто неба: пам'яток тут стільки, скільки немає, напевно, у всьому Вільнюсі. Одного погляду на Старий Вільнюс буде достатньо, щоб зрозуміти - Старе місто зіткане зі споруд, виконаних у різних архітектурних стилях і зведених у різні епохи. Нагадаємо, перші камені столиці Литви були закладені в далекі Середні віки. Топ-місць Вільнюса, які варто тут побачити - це Ратушна та Кафедральна площі, а також - Замкова гора.

Старий Вільнюс


Костел св. Петра і Павла Цей костел вражає своїм фасадом, виконаним у бароковому стилі, а на завершення закохує в себе і внутрішнім оздобленням. Тут багато елементів у позолоті, присутня ліпнина, скульптури з відсиланнями до біблійних мотивів. Що найдивовижніше - на відміну від традиційної для костелів атмосфери тут якось світло, від чого на душі радісно.

Костел св. Петра і Павла

Віленські замки Ось воно - нагадування про давню і велику історію земель литовських. Віленські замки - це цілий комплекс із кам'яних замків, що стоїть по лівий бік річки Вілія. Колись тут жили Королі литовські, зараз сюди приходять, щоб відчути дух тих часів і уявити собі, як же все тоді було. У наші дні багато елементів замку зруйновано, але тим не менш тут буде на що подивитися і чим захопитися.

Віленські замки

Замковая гора Про неї ми згадували трохи вище. А тепер і справді скажемо: це одне з топових місць Вільнюса, куди повинен прийти кожен турист. По-перше, з оглядового майданчика на горі відкриваються чудові краєвиди на місто. По-друге, всередині є експозиція, присвячена минулому столиці. Як ви вже зрозуміли, Вільнюс дорожить своєю багатовіковою історією і мультикультурною спадщиною, тому тут практично на кожному кроці то музеї, то виставки, то цілі замки, що свідчать про ті часи.

Замковая гора

Улица Литерату Одна з найдавніших у місті. Свою назву вона отримала завдяки друкарням і букіністичним крамничкам і крамницям, які почали з'являтися тут з XIX століття. Чим ще примітна ця вуличка, так це милими, "низькорослими" будиночками, на стінах деяких з них висять глиняні, скляні, дерев'яні таблички з присвятами письменників. Але не тільки ця вулиця настільки дивовижна і мистецька, - у Вільнюсі багато вулиць мають вигляд старовинних, де хочеться на якийсь час загубитися.

Вулиця Літерату

Що ж, тепер ви знаєте, з чого складається топ-місць, які варто відвідати у Вільнюсі. Справа за малим - вирушити в подорож, захопивши з собою гарний настрій і бажання відкривати цей світ знову і знову.

Другие статьи