Прага - не просто мальовниче, барвисте, атмосферне місто центральної Європи. Тут перевищена концентрація історико-культурних об'єктів. Ви можете їх не помічати, навіть можете не знати, повз будівлю з якою історією проходите, - настільки їх багато в Історичному центрі чеської столиці. Тут практично кожна вулиця, провулок і будинок мають свою історію, особливе архітектурне рішення та історичне значення. А щоб пірнути в історію Праги глибше, відвідайте для початку кілька її музеїв. І не обов'язково академічних - є в Празі й незвичайні музеї. Ми зібрали для вас топ музеїв Праги, які варто відвідати туристу-початківцю, якщо у ваших планах неповерхневе знайомство з Чехією.

Палац Штернбергів Його власники впродовж століть опікувалися мистецтвом, тому зараз у музеї палацу представлені експозиції навіть Національного музею Чехії. Тут ви матимете унікальну нагоду споглядати роботи Рубенса, Рембрандта, Гойя та багатьох інших іменитих художників. Щоб потрапити до цього музею, треба пройти через територію Архієпископського палацу.

Палац Штернбергів

Лапідарій Незвичайна назва наступного музею зумовлена латинським lapis, що в перекладі означає - камінь. У цьому музеї зібрані скульптури та пам'ятники, що прикрашали Прагу в різні часи. Тобто те, що зараз створює атмосферу старовини чеської столиці, насправді не оригінали. Оригінали зібрані тут, у Лапідарії, де надійно захищені від впливу природних стихій. Так, усе правильно - у музеї знаходяться й оригінали скульптур із Карлового мосту.

Лапідарій

Будинок кубізму Його ще називають будинком "Біля чорної Мадонни" - через статую богородиці зовні будівлі. Музей розташований на території Старого місця (старе місто), вирізняється темним кольором і сучасним екстер'єром. Тут зібрані картини, посуд, предмети побуту, виконані в стилі кубізм. Окремо вражають гвинтові сходи всередині будівлі. Цей музей важко пройти стороною, гуляючи старими вуличками Праги.

Будинок кубізму

Празький Град Це місце - одне з найбільш злачних у Празі. Тут цілодобово рояться туристи з фотокамерами, але тільки деякі з них знають, що з себе представляє Празький Град. Але ж це величезний палацовий комплекс, будівництво якого почалося ще в далекому IX столітті. Сьогодні він являє собою місто в місті - масштаби вражають. Тут куди не піди - будь-який об'єкт має історичну цінність. З цієї причини весь Празький Град внесено до списку ЮНЕСКО і дбайливо охороняється. На території Граду розташовується безліч музеїв, експозицій, виставок і просто артефактів минулого. Наприклад, експозиція, що складається з обладунків лицарів, одягу городян періоду Середніх віків, є окремі будинки, де повністю відтворено атмосферу побуту кілька століть тому. Можна відвідати музей іграшок, експозицію з предметів тортур, пройтися чарівною Златою вуличкою, де кожен метр - унікальний, і багато іншого.

Празький Град

Музей Порохової вежі Тут можна познайомитися ближче з історією Праги і з тим, як жили придворні в XIV столітті. Сама вежа виконана в готичному стилі, що вже з вигляду вражає, а нагорі є оглядовий майданчик, звідки відкривається вид на Старе місто.

Музей Порохової вежі

Музей пива Після насичених інформацією екскурсій саме час розслабитися і відвідати, наприклад, Музей пива. Він розташований на жвавій вуличці - його важко не помітити. Тут вам розкажуть про нюанси виробництва напою, про зберігання, про солод і хміль, а також - дадуть спробувати різні види пива.

Музей пива

З-поміж незвичних, але, тим не менш, топових музеїв Праги, варто назвати також Музей алхімії (у Празі проживали алхіміки і чаклуни, що багато в чому зумовило таємничу славу міста), Музей іграшок, Музей шоколаду. А ще - Музей сексуальних іграшок, у ньому цілих 3 поверхи, і він - найнепристойніший з усіх музеїв Праги. Ну що, тепер ви визначилися з тим, куди підете насамперед і які саме музеї складають ваш персональний ТОП?

Другие статьи