Хто ж не любить подорожувати! А що як поєднати в подорожі приємне з корисним: насолодитися новим для себе містом, а отримані враження закріпити в місцевих музеях? Варшава - прекрасне місто, де можна і відпочити, і насититися інформацією.

Столиця Польщі вирізняється різнобічними музеями. Вони з'являються зараз скрізь, де є хоч якийсь зв'язок із великим минулим країни. Так, практично всі замки на території Варшави та прилеглих до неї територіях перетворилися на музеї. А що? Люди і так відвідували замки, а тепер їм буде цікаво там подвійно. Тим більше, свій топ музеїв Варшави ми склали, орієнтуючись на ті музеї, які трапляються на шляху звичайного туриста, коли він просто прогулюється містом. Повірте, у Варшаві музеїв більше, ніж кав'ярень. Ні, з цим порівнянням ми, може, і перегнули палицю, зате тепер ви розумієте, до наскільки насиченої пізнавальної програми вам треба готуватися. А щоб ви не витратили всі дні свого відпочинку на вивчення вмісту музеїв, ми зібрали вам топ музеїв, які було б непогано побачити відразу. Наступного разу коли приїдете до Варшави, будете вже орієнтуватися на інші об'єкти.

Польський археологічний музей Як зрозуміло з назви, тут зібрані колекції, що складаються з предметів, знайдених під час розкопок на території Польщі, зокрема - Варшави, і що цікаво, частину експонатів було перенесено сюди з інших музеїв, що закрилися, а частина була подарована приватними колекціонерами. Тут ви побачите предмети, що належать до стародавніх періодів життя на Землі (кам'яний, залізний, бронзовий віки), є навіть відділ, присвячений нумізматиці (колекціонери, тримайтеся). У музеї висвітлюється історія не тільки Польщі, а й інших країн Європи, а також Африки та Азії. Розумієте масштаб, так?

Польський археологічний музей

Музей карикатур Одразу скажемо: це абсолютно унікальний музей. Принаймні так заявляють його творці. Утворився він нещодавно - наприкінці XX століття - і вмить став одним із найбільш відвідуваних музеїв Європи. Розташувався один із топ музеїв Варшави в приміщенні оранжереї, яка на вигляд схожа на замок. У чому ж суть музею? Там зібрані гумористичні малюнки, виконані в різні епохи відомими і маловідомими художниками і сатириками. Зокрема - є колекція Даніеля Ходовецького, іменитого польського автора карикатур. Крім робіт, що відбулися, в музеї можна побачити і процес створення сучасних малюнків під час конкурсів серед сучасних художників.

Музей карикатур

Музей імені Марії Склодовської-Кюрі Зрозуміло, цей музей ми свідомо помістили до топ-музеїв Варшави, бо він присвячений видатній жінці-вченому, якій вдалося двічі отримати Нобелівську премію. Сам музей розташований у будинку XVIII століття, де, власне, Кюрі й народилася. Ідея створити тут біографічний музей виникла в чоловіка та доньки вченої, тож тепер будь-який турист має змогу зазирнути за лаштунки життя Склодовської-Кюрі, побачити предмети, якими вона користувалася щодня, потрапити в обстановку, в якій жила та працювала. Подібні музеї вражають до глибини душі та залишаються в пам'яті надовго, бо оповідають у деталях про життя конкретної людини. Тобто все те, що ми могли собі уявляти про вчену, тут опредметнено.

Музей імені Марії Склодовської-Кюрі

Крім того, у Варшаві є Національний музей Польщі, Музей у колишній в'язниці, науковий центр Коперник, який частково виконує і функцію музею. Запасайтеся часом і дізнавайтеся щось нове для себе про Польщу та Європу. Ну, а якщо ви в місті на 2-3 дні, тоді скористайтеся нашим вичерпним, але лаконічним списком із топ-музеїв Варшави.

Другие статьи