Коли краще знайомитися з Прагою: влітку, коли спекотно і, найімовірніше, натовпи туристів, чи взимку, коли там холодно і часто сльотаво? Насправді не все так погано, і в Празі буває гарна погода, і буває вона в будь-яку пору року. Навіть наприкінці січня там можна ходити без шапки і з розстебнутим пуховиком. У цій статті ми постараємося дати вам конкретну інформацію про погоду в Празі, щоб після приїзду на місце у вас не було кліматичних несподіванок і прикрощів.

Прага - цікаве місто і з погляду архітектури, історії, і з погляду гастрономічних вишукувань. Вам звідси не вдасться виїхати з порожніми руками - обов'язково прикупите смачних сувенірів, а прогулюючись, напевно сповна надивуєтесь місцевих делікатесів. До речі, про прогулянки. Стара частина Праги за будь-якої погоди сприяє пішим прогулянкам. Ви можете відвідувати музеї, розглядати храми, слухати екскурсовода, а можете сісти на лавці на пагорбі і милуватися краєвидами, просто насолоджуючись сонцем і вітром.

Який клімат у Празі

У Празі клімат помірно-континентальний, м'який. Тобто зима тут малосніжна (у січні ви запросто не побачите тут снігу, а осінь закінчується аж у грудні. За запевненнями місцевих жителів, Прага не має поганої погоди, і тут буде чим зайнятися і в лютому, і в листопаді - в місяці з традиційно найнеприємнішою погодою.

Прага взимку: погода

Зима тут відрізняється від наших зим. Вона в Празі м'якша, сніг взагалі може не випадати, а температура рідко опускається нижче позначки -5. Особливості зимової погоди в Празі - вітри. Оскільки місто стоїть на височині, поривчастий вітер - цілком нормальне для цієї місцевості явище. Зважайте і на той момент, що через Прагу тече річка Влтава, що означає підвищену вологість, і, як наслідок, холод, що пронизує до кісток. Збираючись до Праги взимку, запасайтеся теплими речами: водовідштовхувальні та вітрозахисні пуховики, щільні шапки, спортивне тепле взуття і рукавички. Якщо вам раптом здасться, що не так уже й на вулиці й холодно, краще зніміть шапку з рукавичками, ніж виявиться навпаки - ви замерзнете, а зігрітися нічим. Цікаво, що дуже низькі температури (нижче -15) трапляються в Празі раз на кілька років, а квіти і зелень - нормальне явище навіть для грудня. Ближче до січня може піти пухнастий сніг, але далеко не в тій кількості, до якої ми звикли в наших широтах. Ось що означає - м'який клімат. І все ж не буває так, що всі зимові місяці сприяють прогулянкам Прагою. Так, туристів дуже багато в місті навіть на початку лютого, особливо якщо погода в Празі сонячна, немає снігу і дощу. Якщо вибирати найнекомфортніший для відпочинку в Празі місяць, то ним стане лютий. У цей період тут часто йдуть дощі та мокрий сніг, посилюється вітер. Саме час зайнятися екскурсіями по музеях і кафе, барах. Як то кажуть, варто подивитися на місто під іншим кутом.

Прага взимку

Прага навесні: погода

У всій Чехії і в Празі зокрема весна настає десь під кінець лютого, а в березні вона вступає у свої права повністю. Скрізь з'являється зелена трава, на деревах - листя, у повітрі - пахощі, що розбурхують свідомість. Погода в Празі навесні - найчарівніша порівняно з іншими сезонами. Сонячних днів стає дедалі більше, сонечко пригріває, температура сягає градусів +10 у квітні та +20 у травні, от тільки не забувайте про вітер. Тут він може зірватися в будь-який момент і нагнати хмару з холодним дощем. Але це ненадовго. Просто майте на увазі, що, якщо за вікном ще не літо, значить, варто накинути на себе курточку з капюшоном або тримати в сумці легку шапку. І звісно, не забудьте про взуття: краще взути щось шкіряне, непромокальне. Промочити ноги легко, а що робити потім?

Прага навесні

Прага влітку: погода

Влітку в Празі приємно. Повітря прогрівається вдень до +25, а до вечора температура може опускатися аж до +10. Виснажлива спека для Праги не характерна - легкий вітер завжди освіжає, а часто й приносить прохолодний дощ. Несподіваний дощ - взагалі нормальне явище для Праги. Благо, він закінчується так само швидко, як і починається. Але цілком типово, коли після спекотного дня наступного дня настає дощова погода. Найспекотніший місяць - липень, у цей період часто налітає гроза і проходять проливні зливи. Така ж ситуація зберігається і в серпні. Тож не полінуйтеся захопити із собою на прогулянку парасольку.

Прага влітку

Прага восени: погода

Восени місто перетворюється. І начебто все ті ж чарівні краєвиди, але туристів уже поменше, спеки немає (+15-20), погода спокійна, навколо золоті дерева, а над головою - блакитне, наче бездонне небо. У вересні приїжджати до Праги варто, як мінімум, через погоду. Дощити починає вже з жовтня, ось тоді варто планувати свою програму відпочинку з урахуванням культурно-просвітницьких заходів. Тобто - на вулиці не вдасться проводити багато часу. Найнеулюбленіший серед туристів місяць - листопад. Дощі, мерзлякуватість, заморозки - ось що відрізняє листопадову погоду в Празі. Зате ціна на житло і багато товарних позицій у магазинах падає вдвічі.

Прага

Що ж, тепер ви хоча б приблизно знаєте, яка погода в Празі в різні пори року. Якщо ви ретельно плануєте свою поїздку до Чехії, то, звісно, краще поїхати туди в травні або у вересні. Прага восени
Ну, а якщо вам не доводиться вибирати - відрядження є відрядження, приміром, - тоді підготуйтеся до поїздки і вивчіть, яка погода в Празі буде в період вашого там перебування. Так ви зможете укласти у валізу все найнеобхідніше.

Другие статьи