Квитки назад куплені, місцеві ресторани відвідані, культурні програми відгуляні? Що ще робити в Чехії? Звичайно ж, обирати подарунки рідним і близьким! Але, що привезти з міста Оломоуц? Чим узагалі славиться земля чеська і що такого особливого можна звідси вивезти, щоб через роки можна було б сказати - "так, це була Чехія та її прекрасний Оломоуц”?

Пиво 

Насамперед на думку спадає пиво: Pilsner, Černý Kozel, Krušovice, Staropramen. Пляшечку-другу місцевого ароматного пива можна купити в будь-якому супермаркеті. А от якщо хочете мануфактурного, звареного майстрами, тоді треба буде пошукати пивотеки, пивні музеї, вирушити на якусь із пивоварень.

Пиво

Солодкі напої 

Зіткнувшись в Оломоуці з необхідністю підібрати сувенір на пам'ять про Чехію, зазирніть у холодильники в супермаркетах. На їхніх поличках по-любому має стояти лимонад Вінеа і Кофола. Перший виготовляється з винограду і буває червоним і білим. Другий - альтернатива проамериканським кока-колі та пепсі. В основі кофоли - сироп із трав, горіхів, фруктів, він містить трохи більше кофеїну, ніж кока-кола, зате цукру в ньому на 30% менше. Це найпопулярніший серед чехів напій і безпрограшний варіант автентичного сувеніра з Оломоуца.

Лимонад Вінеа

Вафлі "оплатки" з корінням із Карлових Вар 

У будь-якому місті Чехії можна прикупити вафлі, які називаються оплатки. Вони йдуть круглої форми в картонних упаковках. Причому тут Карлові Вари? Вафлі виготовляються на основі мінеральних вод із головної оздоровниці Чехії. Ну і, звісно, вони просто смачні - містять прошарок із ванілі, лісових горіхів і какао.

Вафлі оплатки

Горжицькі трубочки

Цей вид їстівних сувенірів знайти непросто, ба більше - їх продають тільки в Чехії, а їхню рецептуру і назву охороняють на рівні ЄС. За легендою, рецепт горжицьких трубочок місцевому майстру повідав сам Наполеон I, і тепер для кожного туриста справжній атракціон і виклик - відшукати ті самі трубочки, які виготовляють тільки в Чехії.

Горицькі трубочки

Тваружки Оломоуцьке

Ця смакота продається якраз в Оломоуці і вважається суто місцевим делікатесом. Виготовляються з витриманих знежирених сирів, а виглядають як дрібні снеки. Смак різноплановий - від солодкого до солоного і навіть кислого, до нього ще звикнути треба, зате упаковки невеликі, зручно везти додому на подарунок.

Тваружки Оломоуцьке

Сирні традиції Чехії

Взагалі, крім специфічних тваринок, з Чехії має сенс везти і сир Гермелін, чеський аналог французькому камамберу. Продається практично в будь-якому супермаркеті, а їдять Гермелін по-всякому:

  • його смажать; 
  • маринують зі спеціями та їдять із пивом;
  • додають до піци;
  • ласують із вином.

На смак Гермелін різний: на початку терміну зберігання ще вершковий і м'який, до кінця - гострий. 

Дещо незвичайне

А точніше - пивна косметика. Так-так, якщо вже в Чехії пиво роблять, то, чому б не виробляти заодно і косметику на пиві? - подумали чехи і створили бренд Мануфактура. В асортименті шампуні, гелі для душу, креми - що душа забажає. Тут пиво, як у Грассі лаванда: безвідходне виробництво, роблять усе, що може викликати інтерес у туристів.

І ще дещо. Карти Маріаш. Овони чимось схожі на наші традиційні гральні карти, от тільки в Чехії Маріаш - це карти з німецьким походженням, а серед мастей - жолуді та листя, серця та бубонці. Несподівано, правда? Прикупивши хоча б одну колоду, ви точно здивуєте того, кому вона призначається.

Так, питання - що привезти з Оломоуца вже не виглядає таким бентежним, погодьтеся. Є з чого вибрати, тож - бажаємо приємних пошуків сувенірів!

Другие статьи