Подорожі люблять багато хто, а ще більше - бюджетні подорожі. Адже яке найперше питання виникає у кожного, хто планує поїздку? Правильно, як би заощадити, при цьому не обмежуючи себе в якості відпочинку. Насправді, щоб з'їздити за кордон, мільйони не потрібні. Потрібно просто заздалегідь підготуватися. Це тільки здається, що "Європа" і "бюджетні подорожі" - речі несумісні. Якщо постійно там жити, то так, доведеться розщедритися, а ось, щоб влаштувати собі навіть тижневий тур Європою, товстий гаманець не знадобиться.

Як краще їхати: у складі туристичної групи чи самостійно?

Якщо ваша мета - одна локація, наприклад, позасмагати на пляжах Чорногорії, або відвідати всі-всі музеї Відня, оптимальним варіантом буде тур. Якщо ж у планах добряче об'їздити одразу кілька країн з обов'язковим заїздом до провінцій, а не лише до столиць, тоді формуйте свій власний тур. Це хоч і корисніше, але складніше, ніж підписатися на тур: доведеться самостійно шукати квитки, житло, думати, де харчуватися і як заощадити. А головне - вам заздалегідь треба дізнатися, де дешево відпочити в Європі. У принципі немає жодного сенсу переплачувати за те, що можна отримати дешевше. Наприклад, не треба їхати в Європу, навіть якщо це бюджетні країни для подорожей, посеред літа або напередодні Різдва: у період свят ціни зростають на все в кілька разів. Також не зайвим буде харчуватися не в центрі міста, а в якомусь віддаленому районі, подалі від туристичних точок, - у цих точках з вас візьмуть утридорога за той самий хот-дог. Загалом, якщо ви і справді маєте намір економити, треба шукати варіанти, як це зробити.

Польща

Перше, що спадає на думку, коли розмірковуєш про дешеві країни для відпочинку, це Польща. Незважаючи на те що країна багата на визначні пам'ятки, місцева їжа, житло та екскурсії тут ще коштують по-божеськи. Зате скільки всього ви зможете побачити! Тут вам і нинішня, що повстала з попелу, столиця - Варшава, і колишня столиця, а сьогодні - культурний центр Польщі - прекрасний Краків, Балтійське узбережжя і три міста-красеня Гдиня, Гданськ і Сопот. Є в Польщі і гірськолижні курорти - ну тобто, тут знайдеться все і для всіх і за адекватними цінами. Причому, якщо ви невибагливі в житлі, то можна зняти хостел - так, дешево і сердито, але ви ж приїхали не відсипатися тут, а гуляти, вражатися, фотографувати і вивчати нову країну.

Польща

Чехія

Ця країна є сусідами з Польщею, тому не важко буде взяти автомобіль в оренду і проїхатися ключовими пам'ятками Чехії. Та навіть якщо не брати автомобіль, сідайте на поїзд або автобус, і вже за кілька годин ви в Брно, далі - Прага, Карлові Вари, Оломоуц... Жити можна знову ж таки - у хостелах: зняли на ніч, погуляли день в одному місті, а наступного дня - ви вже в іншому місті. Без прив'язки до одного місця проживання більш ніж зручно подорожувати самостійно, без туристичної групи. Та й за вартістю оренда житла обійдеться вам недорого. А якщо ще й харчуватися не в ресторанах і навіть не в кафе, а, припустимо, купувати їжу в супермаркеті, то ваш сімейний бюджет буквально врятовано.

Чехія

Угорщина

У це важко повірити, але ще одна бюджетна країна для відпочинку - Угорщина. Саме тут розташувалося одне з найкрасивіших європейських міст - Будапешт, але це зовсім не означає, що вам доведеться викласти кругленьку суму за хоча б пару днів проживання тут. У тому-то й річ, що країна цивілізована, популярна, з купою історичних та культурних пам'яток, але все одно вона залишається бюджетною для нашого туриста. Протягом навіть нетривалої подорожі ви відвідаєте такі визначні місцеві пам'ятки, як замок Егер, Буда, Національний парк Бюрк та Аггтелек, за бажання можна проїхатися селами, обідати там, де їдять місцеві звичайні люди.

Угорщина

Щоб дешево відпочити в Європі, необхідно... Заздалегідь готуватися. Ми про це вже писали на початку статті і зараз повторимося. Що означає - заздалегідь? Якщо ви плануєте відпустку, плануйте її мінімум за 1-2 місяці до події. Бронюйте квитки у той самий період, орієнтуючись при цьому на не найгарячіший серед туристів сезон. Вивчайте пропозиції щодо житла на сервісах Booking або Couchsurfing - так вищі шанси вихопити щось дешеве, але при цьому гідне.

Другие статьи