Підготовка до тривалої поїздки - один із найцікавіших моментів. Ви із задоволенням купуєте квитки, підстрибом збираєте валізу, малюєте в уяві приємні моменти з майбутньої подорожі. Але є один момент, здатний затьмарити навіть найзавзятішого оптиміста: заколисування. Багатьох людей дійсно заколисує в транспорті, і це не просто особливість організму. Це явище створює справжню незручність у дорозі, і з ним потрібно щось робити. Якщо ви з числа людей, яким загрожує заколисування в транспорті, постарайтеся вжити певних заходів ще до відправлення в дорогу.

Закачує в транспорті

Вся справа в нашому вестибулярному апараті. Він являє собою частину центральної нервової системи і дає змогу людині адекватно оцінювати її положення в просторі. Розташований вестибулярний апарат у вусі. Якщо вам цікаво, чому нас заколисує в принципі, то ось вам відповідь: коли вестибулярний апарат надмірно активно стимулюється (ми не можемо знайти точку опори - нас усю дорогу трясе, і водночас перед очима дуже швидко миготять будинки і машини за вікном), у мозку запускається ціла низка реакцій, зокрема - і блювотний рефлекс. У підсумку відбувається повноцінне заколисування в транспорті. Протистояти йому можна, наприклад, шляхом тренування організму. Якщо ж поїздка в автобусі на носі, а організм ще не тренований, або схильність до заколисування закладена у вас на генетичному рівні, скористайтеся деякими методами, що мають допомогти уникнути блювоти і навіть нудоти.

Що зробити до поїздки, якщо ви точно знаєте, що вас заколисує в автобусі

  • Місце в салоні. Купуючи квитки на автобус, беріть місця ближче до водія. Зазвичай сильніше заколисує у хвості транспортного засобу, тому передня частина автобуса - оптимальне місце, коли нудить у дорозі. Якщо в автобусі є не лише нормально розташовані крісла, а й такі, в яких доведеться сидіти спиною до руху, обирайте лише звично розташовані крісла. Ваш організм має перебувати в максимально знайомих для нього умовах.
  • Їжа. У дорогу не варто вирушати ні голодними, ні коли добряче переїли. Постарайтеся поїсти за 2-3 години до виїзду. Бажано не їсти ні жирної, ні смаженої, ні будь-якої іншої важкої для шлунка їжі. Нехай це буде легкий перекус. Також утримайтеся від алкоголю напередодні - ви не знаєте, як поводитиметься організм, якому доведеться справлятися з похмільним синдромом і водночас із цим - адаптуватися до незвичних для нього умов у транспорті.
  • Сон. Висипатися корисно не лише перед далекою поїздкою, а й у принципі - щоб бути в тонусі, щоб була енергія, щоб мозок функціонував правильно. Однак перед подорожжю автобусом виспатися критично важливо, бо недосип провокує нудоту, через нього ще сильніше заколисує.
  • Кава з молоком. У принципі, в дорозі і навіть перед виїздом не варто пити каву, а вже тим більше - каву з молоком. По-перше, сама по собі кава подразнює слизову шлунка, що провокує нудоту. По-друге, молоко та інші молочні продукти поводяться непередбачувано, навіть на рівному місці провокуючи розлад шлунка і нудоту. Чи хочете ви настільки ризикувати?

Найкращі методи боротьби із заколисуванням

Ситуація: вас уже нудить в автобусі. Що робити? Якщо відчуваєте, що "пливете", відмовтеся від будь-яких занять, що дратують мозок: читання, ігри на смартфоні і навіть перегляд фільму на планшеті. Максимум, який можете собі дозволити - прослуховування музики. Сильно від заколисування в транспорті це вас не врятує, але відмова від необхідності зосереджувати погляд на дрібних предметах, що швидко рухаються, вирівняє ситуацію.

Не зациклюйтеся на думках про те, чому так заколисує в автобусі, що робити, якщо вас зараз знудить. Думайте про щось приємне, відволікайтеся на розмову з попутниками, поговоріть зі стюардесою, розпитавши її про визначні пам'ятки міста, до якого ви прямуєте. І дивіться вдалину, вперед, бажано - через вікно водія. Так ви уникнете швидкого миготіння дрібних предметів, і будете зосереджені на статичній точці попереду.

Забезпечте собі доступ до чистого, свіжого повітря. Задуха - найкращий друг нудоти та блювоти, тож відчиніть вікно чи люк, який над проходом, увімкніть кондиціонер. Якщо зовсім несила, попросіть водія зробити вимушену зупинку. Один раз попросіть, зате врятуєте своє становище, можливо, вмиєтеся холодною водою, подихаєте повітрям, і вам стане краще.

Перебивайте відчуття блювоти, що підкочує, смаком м'ятної жуйки або цукерки. Інший смак (наприклад, солодкий) не підійде, тільки м'ята здатна послабити вираженість нудоти. Так, це виглядає з розряду народних засобів від нудоти і заколисування, зате вони дієві. Сюди ж можете під'єднати і часточку лимона (завчасно наріжте лимон або апельсин часточками і візьміть їх у дорогу) і навіть - солоні огірки. Смак солоних огірків перебиває блювотні рефлекси, ви можете так само покласти їх у баночку або контейнер для їжі й починати їсти, коли відчуваєте, що нудить.

Що ще робити, коли нудить в автобусі? ТОП-5 методів, у тому числі - народні

1. Пийте чисту воду або чай. Можна навіть пожувати заварку, бо вона відносно нейтральна за смаком, а головне - не солодка, що допоможе протистояти нудоті, яка накочує.

2. Якщо є можливість, прикладіть до чола й потилиці змочений у холодній воді рушник. Він має трохи підбадьорити вас і додати сил. Допомагає і невеликий самомасаж долонь, зап'ясть, вух.

3. Обмотайте еластичними бинтами зап'ястя. Вони створять перепад тиску, що своєю чергою знизить імовірність виникнення нудоти.

4. А ось ще одна рекомендація з категорії "бабусині поради": перед виїздом затисніть у зубах зубочистку або звичайний сірник. Постійне пожовування відверне вас від поганих думок про те, що вас заколисує в автобусі. Ми не ручаємося за дієвість цього народного методу, але згадайте, напевно, ви не раз бачили в транспорті людей, які жують сірник. Найімовірніше, щось у цьому, безумовно, є.

5. Як і в заклеюванні пупка пластиром. Тільки не смійтеся. Такий метод теж застосовують (чого не зробиш заради того, щоб не знудило в салоні, в тому числі - повіриш у чудодійність пластиру на пупку), коли постає питання - як позбутися нудоти в автобусі. Головне наклеїти пластир на пупок хрест-навхрест і сподіватися на диво.

А щоб не покладатися цілком на випадок і провидіння, постарайтеся запастися пігулками від нудоти, візьміть із собою щось кисленьке, воду, провітрюйте в салоні або вмикайте кондиціонер над своїм кріслом і, звісно, насолоджуйтеся поїздкою.
Другие статьи