Щоб перетнути кордон із Польщею без клопоту, українцям потрібно подбати не тільки про те, щоб усі документи були в порядку. Необхідно також розуміти, що можна брати в Польщу, а чого - не можна. Митні правила Польщі нерідко досить суворо координують дії іноземців. Ми подбали про те, щоб ви знали про ці правила і щоб у підсумку ваша поїздка з більшою ймовірністю пройшла безтурботно.

Із цієї статті ви дізнаєтеся:

  • Що можна провозити до Польщі
  • Особисті речі
  • Грошові кошти
  • Алкоголь і сигарети
  • Продукти харчування
  • Ліки
  • Домашні тварини
  • Побутова техніка
  • Зброя
  • Рослини
  • Паливо
  • Чого не можна провозити до Польщі: ось до яких речей і продуктів підвищена увага
  • Висновок

Що можна провозити до Польщі

Народна мудрість говорить: проінформований - значить, озброєний. Від себе додамо, що в контексті поїздки за кордон бути поінформованим - в інтересах самого мандрівника. Особливо з огляду на підвищену увагу польських прикордонників до українців. Перетинаючи кордон із Польщею, ви напевно помічали таку особливість, що одних вони перевіряють ретельно, перевертаючи догори дном валізу, тоді як інших пропускають без зайвих запитань. Подібні ситуації варто сприймати як даність і не забувати гарненько готуватися до поїздки.

Добре, скажете ви, але що можна провозити до Польщі? Які митні правила Польщі потрібно, ні - просто необхідно знати, щоб дотримуватися їх і пройти в підсумку пункт митного контролю без клопоту? Рекомендуємо уважно ознайомитися з інформацією нижче.

Особисті речі

До категорії "Особисті речі" зазвичай належать усі ті речі, які можуть знадобитися в дорозі або за кордоном безпосередньо вам або тим, хто з вами їде. Особисті речі не обкладаються митом, якщо їхня сумарна вартість не перевищує 300 євро на одну особу, яка старша за 15 років, та 150 євро для особи віком до 15 років.

Ось що мається на увазі під особистими речами в розумінні польської митниці:

  • Одяг і спідня білизна, що були у вжитку, - тобто видно, що ви це все носили. Нові речі допускаються, але в кількості 1 шт.
  • Предмети гігієни з розрахунку на одну людину, яка перетинає кордон.
  • Одна камера (фото-, відео-), два мобільні телефони, два ноутбуки, два музичні інструменти та необхідне для їхньої роботи спорядження (додаткові компоненти), + три флешки.
  • Дитячі та інвалідні візки.
  • Медикаменти згідно з рекомендаціями МОЗ і прописані лікарем для підтримки вашого здоров'я.

Так виглядає список особистих речей, які можна ввозити на територію Польщі. Однак же треба розуміти, що список цих речей і вимоги до вас будуть різні залежно від того, чи ви їдете до Польщі на пару днів, на роботу чи на ПМП.

Грошові кошти

Кожен, хто збирається до країн ЄС, напевно, ставив собі питання - скільки грошей потрібно мати для в'їзду до Польщі та чи правда, що є чітка сума, яку обов'язково треба мати з собою? Відповідаємо: максимальна сума, яку можна ввозити з розрахунку на одну людину, це 10 тис. євро в будь-якій валюті.
Мінімальна ж сума встановлюється залежно від цілей вашої поїздки - цей момент варто уточнювати з перевізником безпосередньо напередодні поїздки. Буває, що подорожуючих залякують історіями докладних оглядів гаманців на митниці. Так, буває по-різному. Одних справді уважно розпитують про мету поїздки і про суму грошей, яка в них є просто зараз, тоді як інших пропускають, не приділивши навіть мінімальної уваги. Прикро, знаєте, особливо якщо до проходження митного контролю ретельно готуєшся. Це був жарт, якщо що.

Алкоголь і сигарети

Вас напевно цікавить, скільки можна провозити цигарок до Польщі, що щодо алкоголю - він взагалі дозволений чи ні. Питання ці справді нагальні, бо часто і сигарети, і алкоголь везуть як презент за кордон.
Цікаво, що ввозити цигарки та алкоголь на територію Польщі можуть особи, які досягли віку 17 років. Якщо говорити про кількості, то правила ввезення алкоголю та тютюнових виробів виглядають таким чином:

  • Сигарети - 40 шт.;
  • Невеликі сигарети (до 3 г/шт.) - 20 шт..;
  • Сигари - 10 шт.;
  • Тютюн - до 50 г;
  • Рідина для електронної сигарети (тільки якщо на вас чекає проходження польського кордону на автобусі або на особистому автомобілі) - до 10 мл;
  • Міцний алкоголь (до 22%) - 1 л;
  • Алкоголь до 22% (вино і пиво йдуть окремо) - 2 л;
  • Вино - 4 л;
  • Пиво - 16 л.

Треба розуміти, що допустима кількість цигарок і алкоголю відрізняється, якщо ви подорожуєте наземним і повітряним транспортом. Поставтеся до перевезення тютюнових виробів і алкоголю відповідально - прикордонники придивляються до цієї групи речей особливо пильно, і якщо норму перевищено, працівники пункту митного контролю вилучають усе, що понад норму, а вам пред'являють штраф у розмірі 50 євро за кожну конфісковану одиницю. У жодному разі не сперечайтеся з прикордонниками, інакше - вас можуть депортувати і заборонити в'їзд на територію ЄС на якийсь час. Проходити митницю треба дуже уважно і спокійно. І, звісно, готуватися до поїздки варто, орієнтуючись на наші поради.

Продукти харчування

У плані продуктів харчування поляки вельми вимогливі й педантичні. Що з продуктів заборонено - ми розповімо нижче в статті, але простіше, звісно, сказати, які продукти можна ввозити в Польщу.
До дозволених продуктів харчування належить таке:

  • М'ясо і сало в дуже помірній кількості і у вигляді нарізки - буквально для бутербродів у дорогу.
  • Риба та морепродукти - очищені, випотрошені та в обсязі до 20 кг.
  • Дитяче харчування. А тут уже цікаво. Саме харчування має перебувати в оригінальній упаковці з етикетками та печаткою. Якщо це дитяче харчування виробництва Ісландії, Гренландії та Хорватії, то його вага не має перевищувати 10 кг, а якщо це харчування виробництва інших країн, то дозволено і того менше - до 2 кг.
  • Можна також провозити на територію Польщі мед (до 2 кг) і червону ікру (з розрахунку 125 г на одну особу).

Ліки

Для кожної країни існує свій список дозволених і заборонених для ввезення ліків. Так, щоб в'їхати до Польщі з України, при собі можна мати ліки, призначені лікарем. Для цього за запитом потрібно пред'явити документи, що підтверджують призначення лікаря. Але загалом дозволено їхати з пігулками від головного та зубного болю, від розладу ШКТ, від застуди в кількості не більше 5 упаковок на кожне найменування. Податки і мито за ліки для особистого використання не стягуються.

Домашні тварини

Подорожувати до Польщі з домашніми тваринами - справа непроста. Потрібно заздалегідь потурбуватися про наявність усіх дозвільних документів і медичних довідок. Везти до Польщі можна максимум п'ять тварин, виняток становлять поїздки на виставку або змагання між тваринами. Але в такому разі додатково потрібно надати документи, які підтверджують, що такі тварини зареєстровані як учасники цього заходу. До того ж, вік цих тварин має перевищувати 6 місяців.

В інших же випадках, щоб подорожувати зі своїм улюбленцем до Польщі, ви повинні пред'явити на кордоні ось які документи:

  • Паспорт тварини та свіжу довідку про стан її здоров'я відповідно до міжнародного зразка;
  • Документ, який підтверджує, що тварина пройшла вакцинацію від сказу і має антитіла до сказу;
  • Заява, написана від руки власником тварини або відповідальною особою, яка підтверджувала б, що тварина переміщується не для продажу.

Усі перелічені документи потрібно оформити англійською мовою, або ж - однією з офіційних мов ЄС.

Побутова техніка

Якщо говоримо про перевезення побутової техніки, то її краще задекларувати на митниці, щоб після повернення не довелося ще раз оплачувати ПДВ. Щодо кількості та формату перевезення, то дозволено перевозити по одній одиниці будь-якого виду побутової техніки та без пакування.

До категорії "Побутова техніка" належать також ноутбуки, відео- та фотокамери. Про них ми писали вище.

Зброя

Суворо заборонено перевезення холодної зброї (ножі та подібні) і вогнепальної зброї з патронами до неї.
З чим можна здійснювати поїздку до Польщі з України, так це мисливська рушниця, спортивна та пневматична зброя, газовий балончик. Але для цього потрібно попередньо задекларувати зазначену зброю та отримати дозвіл відповідного державного органу.
Є, звісно, і винятки, коли зброя є декоративним зразком і не становить небезпеки, а також - культурної та історичної цінності. Але і для такої зброї потрібна дозвільна документація.
Весь процес перевезення будь-якої зброї суворо регламентуються законодавством ЄС і Польщі.

Рослини

Із цією категорією товарів, що ввозяться, все не так однозначно. Наразі дозволено провозити зрізане хвойне дерево (1 шт.), до 50 шт. квітів, до 5 частин (гілок) хвойного дерева.

З числа рослинних продуктів провозити можна свіжі фрукти та овочі (крім картоплі) вагою до 5 кг.

Паливо

Окремо варто сказати також про таку категорію речей, що перевозяться через кордон з Польщею, як паливо. Що автобус, що особистий автомобіль - вони повинні мати у своєму баку до 200 л пального. Окремо, у переносній тарі, можна мати до 10 л пального, а якщо йдеться про транспортний засіб із мобільною холодильною установкою, то там дозволено мати додатково 200 л пального.

Чого не можна провозити до Польщі: ось до яких речей і продуктів підвищена увага

Пам'ятаєте сцену з фільму "Брат-2", коли рідний брат Данила Багрова прилетів до США і його допитували прикордонники? "У вас сало, яблука є?" - їхній основний допит зводився до продуктів харчування. "А вам навіщо? Хворієте?" - дивувався турист. Не знайшовши спільної мови з гостем США, прикордонники пропустили його.

Мусимо сказати, що у випадку з поїздкою до Польщі таке везіння малоймовірне. І так, продукти харчування - чи не перше після документів, на що дивляться під час митного огляду.
Отже, ввозити в Польщу заборонено ось що:

  • м'ясо та м'ясні вироби;
  • сало;
  • будь-які молочні продукти;
  • консерви;
  • овочі та фрукти.

Виняток становлять банани, ананаси, фініки, кокоси та дуріан. Діють обмеження і на насіння з рослинами - вам не вдасться просто так узяти і привезти до Польщі свою улюблену кімнатну рослину чи саджанці дерев, наприклад. Ні, теоретично овочі з фруктами і рослини з насінням ввозити до Польщі можна, але тільки якщо ви пред'явите відповідний дозвіл - фітосанітарний сертифікат, виданий офіційною службою із захисту рослин у країні походження. Головоломка не з простих, правда? Двічі подумаєш, перш ніж узяти з собою улюблений калачик з підвіконня, а яблука постараєшся з'їсти до митного пункту. Скільки б їх не було.

Чого ще не можна провозити з України до Польщі:

  • Токсичні та хімічні речовини;
  • Порнографічні матеріали та неліцензоване програмне забезпечення;
  • Цінності старовини і предмети мистецтва без дозвільних документів;
  • Рідкісні тварини та рослини, які перебувають під загрозою зникнення.

Це, звісно, не те, що зазвичай доводиться возити з собою за кордон, правда ж? І тим не менше кожна людина, яка планує подорож до Польщі, має бути поінформована про ці пункти.

Висновок

Тепер, коли ви знаєте відповіді на питання, що можна провозити через кордон до Польщі, скільки алкоголю, цигарок і грошей можна ввозити з собою до Польщі тощо, напевно готуватися до поїздки буде простіше - менше ризику отримати штраф за порушення правил або перевищення норми.

Другие статьи