Весна - чудовий привід відкрити сезон подорожей. Взимку кудись їздити теж добре - був би відповідний настрій. Але все ж навесні тепліше, а тому - комфортніше проводити цілу добу безперервно під відкритим небом нового міста і країни. Як ви дивитеся на те, щоб здійснити екскурсію в Брно? У принципі, спочатку можете планувати поїздку до Праги, а вже звідти вирушати в будь-яке довколишнє місто. Якщо ж ви цілеспрямовано вибрали екскурсію саме до Брно, то вийдете з автобуса раніше, тому що Брно знаходиться по дорозі до Праги.

Якщо ви раптом не знали, повідомляємо: Брно - другий після Праги за значимістю місто Чехії. Крім численних культурно-історичних пам'яток, тут дуже красиво - через місто протікають одразу дві річки: Свратка і Світава. А ще тут регулярно влаштовують масштабні фестивалі та конгреси.

Щоб не роздумуючи вирушити на екскурсію Брно і не загубитися, орієнтуйтеся на собор святого Петра і Павла. Сама будівля храму виконана в романському стилі, а зведена в далекому XIII столітті. Через кілька століть з ним сталася велика пожежа, а відновили храм лише через сто років. Зараз споруду повністю відреставровано, чим приваблює до себе шанувальників старовини

Собор святого Петра і Павла

А тепер приготуйтеся: саме в Брно можна потрапити на Парнас. Ми не жартуємо. Причому, вам не доведеться дертися в гору і тягнути на собі важку екіпіровку скелелаза. Парнас - це найпривабливіший з точки зору дизайну фонтан на площі Овочевий ринок. Раніше колись на площі торгували птицею та овочами. Сьогодні це популярна серед гостей міста туристична точка, і багато в чому - завдяки якраз тому самому Парнасу.

Парнас

Є в Брно і ще одна площа - Свободи. Сюди регулярно влаштовують екскурсії, щоб розповісти про цікаву історію площі. Вважається, що в Середні віки тут мешкали місцеві багатії, тому й будівлі тут незвичні, видно, що старовинні та з великою історією. Крім того, на площі стоїть Маріанський чумний стовп як символ звільнення від шведської облоги, а заразом і від чуми.

Якщо ви втомитеся блукати Брно і самостійно знайомитися з його визначними пам'ятками, візьміть екскурсію до замку Шпільберг. Ця масштабна будівля виконувала за весь час свого існування різні функції: була житловим приміщенням, потім - військовим укріпленням, пізніше - в'язницею, а в наші дні тут - музей. Хоча і зараз у вас є можливість відвідати тут темниці, тюремні камери, а також - житлові кімнати і кухні. Чудовий шанс з головою зануритися в багатовікову історію замку і побачити, як тут колись жили реальні люди.

Замок Шпільберг

Екскурсії для тих, хто в Брно вже все побачив

Після того, як ви обходите місто вздовж і впоперек, з'їздите в палац і посидите в парках, вирушайте в музеї. Наприклад, у Моравський. Це один із найбільших у Європі музеїв, де зібрано майже 6 млн експонатів, що належать до природничих і суспільних наук. Ще один музей, від відвідування якого навряд чи відмовляться діти та чоловіки, це Технічний музей. Усі експонати розбиті на тематичні експозиції, присвячені історії розвитку транспорту (з прикладами транспортних засобів), авіації, законам фізики. Крім того, тут відтворено в найдрібніших деталях вулицю ремісників - ділянку Брно, де жили шкіряники, ковалі та інші майстри.

Технічний музей

У Брно можна приїхати навіть на день. Зате яким він видасться насиченим, правда?

Другие статьи