Взимку Прага перетворюється до невпізнання, і, звісно, було б цікаво на власні очі побачити середньовічне місто, припорошене снігом. Для цього варто підлаштувати свої плани таким чином, щоб приїхати до Праги на Новий рік. А ще краще - до початку святкування католицького Різдва. Тут, у Празі, це свято відзначають з особливим розмахом, а ось Новий рік уже проходить більш стримано і скромно. І все ж - від початку 20-х чисел грудня до початку січня в Празі панує чарівна, казкова атмосфера.

Прага взимку

Приїхавши сюди вчасно, ви застанете сам процес підготовки міста до різдвяних свят і станете частиною цієї приємної метушні. Але не забувайте при цьому про те, що погода взимку в Празі підступна. Точніше, температура відчуватиметься нижчою через вітри та підвищену вологість, тож одягайтеся тепло: шапка, рукавички, шарф, непромокальна куртка та взуття.

Відпочинок у Празі в період новорічних свят дещо відрізняється від звичайного відпочинку. У першому випадку особливо не треба напружуватися з приводу того, куди піти і що подивитися в Празі на Новий рік. Свято саме знайде вас. Де? Та досить просто прогулюватися вулицями міста, щоб спостерігати святкову ходу Дідів морозів, Санта Клаусів та інших казкових персонажів. Доповнюють цю картину ярмарки з випічкою, солодощами та гарячим глінтвейном, повітря Праги наповнюють аромати кориці, ванілі, смажених ковбасок та інших смаколиків, і здається, ніби ви потрапили на якесь масштабне свято життя.

Прага в період новорічних свят

Так, новорічні свята чимось схожі в багатьох містах світу, але ось у Празі вони відчуваються по-іншому. Прага - досі в чомусь середньовічне місто. І справа навіть не в численних готичних будівлях, червоночерепичних дахах і шпилях, а й сама атмосфера в місті особлива, якась таємнича. І ось що варто було б зробити, перебуваючи в Празі в різдвяний період.

Запалювати ліхтарі

Підсилює відчуття казки місцевий колоритний персонаж - ліхтарник. Він виходить на вулиці міста у своєму спеціальному сюртуку і з довгою палицею, за допомогою якої запалює гасові ліхтарі одразу на кількох туристичних вулицях. До речі, і ви самі можете взяти участь у процесі запалювання гасових ліхтарів - на це і спрямована діяльність ліхтарників у святковий період.

Ліхтарник

Відвідати костели

Католицькі костели Праги цікаві самі по собі, але на Різдво тут ще й проводять різні меси, вертепи. Можна долучитися до незвичного дійства або просто зайти всередину, щоб послухати гру органу. Уявляєте, ви на Різдво в Празі - готичному місті - і слухаєте орган у католицькому соборі. Дивовижне відчуття.

Костел

Наїдатися

Святкові ярмарки в Празі рясніють смачною випічкою і величезними порціями смажених страв. Чехи немов дозволяють собі на цей період наїдатися досхочу. А чому ж ви себе стримуєте? Пробуйте все, що вам можна і що приваблює вас. Особливо славиться Прага своєю випічкою, її готують просто при вас, заздалегідь спокушаючи ароматами. Ще одна традиція місцевих - відгодовувати до Різдва коропів. Хтось їх готує для туристів, а хтось розвиває ще одну традицію - відпускати коропів назад у воду, в Лтаву.

Коли будете планувати, що подивитися в Празі на Новий рік, не забувайте і про сувенірні ярмарки. Вони тут славляться багатим асортиментом. Та й працюють щодня, тож виділіть час і пройдіться зі списком подарунків від одного ярмарку до іншого. Упевнені, ви швидко відшукаєте тут те, що порадує ваших близьких.

Другие статьи