Плануєте побувати в чеській столиці проїздом? Тоді вам варто знати, що подивитися в Празі за один день. Ми зібрали для вас ключові пам'ятки міста, щоб ви провели тут час із користю. Почніть з усвідомлення того, що ви - в одному з найпрекрасніших міст світу, і вам уже дико пощастило споглядати його красу. А щоб знайомство з Прагою було послідовним, без метання з одного боку в інший, просто дотримуйтесь наших рекомендацій.

Староміська площа

Зазвичай знайомство з історичною спадщиною Праги починається звідси, особливо, якщо в запасі - лише доба. Саме тут розташована Ратуша зі знаменитим Астрономічним годинником. Щодня на годиннику відбуваються вистави, подивитися які збираються натовпи туристів. Треба встигнути до їхнього приходу, бо пізніше ви не побачите нічого, крім шапок і селфі-палиць китайців. Крім спостереження і фотографування годинника, туристам рекомендується також зайти всередину Ратуші. У вас буде вибір: спуститися в її підземелля або піднятися на оглядовий майданчик. Можна зробити і те, і інше, якщо не ведуться реставраційні роботи.

На Староміській площі зазвичай влаштовують усілякі виступи музикантів і фокусників, там у будь-яку пору року можна поласувати шашликом чи трдельниками і просто поспостерігати за ритмом міста в самому його серці. Куди потрібно йти далі, так це - Карлів міст.

Карлів міст

Він у списку "Що подивитися в Празі за один день" серед перших пунктів. А як же, цей міст - найзнаменитіша, найобговорюваніша пам'ятка всієї Чехії, яку обговорюють і фотографують. Карлів міст з'єднує між собою два райони міста: Мала країна і Празький град. Сам міст стародавній, перші цеглини закладені були в XIV столітті, потім його зруйнували разом з усіма 30 статуями і відновили. Сучасні статуї на мосту - якісні копії тих стародавніх, які не вдалося зберегти в первинному вигляді.

Мала країна

Одразу після мосту ви потрапите в район, де маса цікавих місць і об'єктів. Наприклад, стіна Джона Леннона. Вона зведена навпроти Французького посольства і, як і годиться стіні імені музиканта, списана цитатами з пісень "Біттлз". Та й кожен небайдужий турист може докласти до стіни свою руку (у прямому сенсі) з ручкою або маркером. Поруч, до речі, є магазин, присвячений бітлам, і там можна прикупити символічний сувенір з їхнім ім'ям.

Тут же, в Малій країні, є річка Чортівка й однойменний готель - що було первинним, сказати важко, але вид на готель на тлі річки став уже листівковим.

До речі, у Малій країні розташований і музей Кафки з цікавою, зрозумілою не кожному, інсталяцією - два чоловіки, що пісяють. Якщо спуститися на метрів десять до річки, побачите лебедів. Туристи буквально загодовують їх, тому не кваптеся витрачати гроші на хліб, можете просто поспостерігати за птахами, за річкою, за тишею.

Празький град

Потрапити сюди - обов'язок кожного туриста, при цьому не обов'язково довго думати - що подивитися в Празі за один день, - однозначно його, Празький град. Найвідоміший об'єкт тут - собор святого Віта, той самий собор, який насилу поміщається в об'єктив фотокамер - доводиться практично лягати на асфальт, щоб зробити вдалий знімок (автори цього тексту саме так і робили, чого вже приховувати). До самого собору вхід безкоштовний, але тільки якщо вам достатньо потоптатися, як то кажуть, у передпокої. Щоб пройти всередину собору або взагалі взяти екскурсію собором і прилеглою територією, викладіть, будьте ласкаві, 10-15 євро.

Що подивитися в Празі за один день і безкоштовно, так це Злату вуличку. Благо, вона тут же, у Празькому граді, і являє собою вузьку вулицю, з обох боків якої напхані, немов казкові, будиночки - кольорові, маленькі, колись у них жили алхіміки і творчі люди. Можна зайти всередину будиночків, зараз там то книжковий магазинчик, то музей лицарського обмундирування, то будинок-музей якогось письменника. Подивитися буде на що.

Власне, якщо у вас лише день на знайомство з Прагою, витратьте його на неспішні прогулянки старою частиною міста і прилеглою до Влтави територією. Упевнені, вас надихне навіть такий, мінімальний набір допитливого туриста.

Другие статьи