Місто Пярну називають літньою столицею Естонії: тут є вихід до моря і річок, він потопає в зелені, а сама назва перекладається як місто лип. Можете собі уявити, які аромати витають у повітрі Пярну навесні та влітку! Напевно, варто їхати на екскурсію в Пярну якраз у теплу пору року - щоб вдосталь насолодитися красою місцевої природи, а не пересиджувати негоду в кафе або готелі. Взагалі, це миле містечко незаслужено забуте. Але ж воно більше за інші естонські міста зазнало шведського впливу. Його взагалі називають острівцем Швеції в Естонії, що простежується в архітектурі окремих будівель і вулиць загалом. І так, треба пам'ятати, що за часів Другої світової війни Пярну сильно постраждав, але це не завадило місцевим жителям відродити його і зробити меккою для туристів, які віддають перевагу естетичному відпочинку.

Пярну сміливо можна розцінювати як річковий і морський порт: колись він розташовувався якраз на перетині водних торговельних шляхів, якими європейські купці добиралися до російських земель. Тут же свою резиденцію влаштував головний єпископ. Але найзначніша частина історії Пярну відноситься все ж до шведського періоду. У XVII столітті шведи активно забудовували місто будиночками в бароковому стилі, на дахах яких з'являлися характерні товарні люки - нічого подібного ви не побачите в жодному іншому місті Естонії, тільки під час екскурсії Пярну. У рамках пішої прогулянки містом ви напевно опинитеся і біля підніжжя червоної вежі - функціональної частини фортечної стіни, а також - біля Талліннських воріт.

Будинок у бароковому стилі

Що ще ви побачите і дізнаєтеся, прогулюючись шведськими вуличками і парками, що потопають у зелені, так це історію місцевих знаменитостей: Фаберже, Ганнібала і Георга Ріхмана. Забігати наперед не станемо - всі подробиці вам розповість уже безпосередньо екскурсовод на місці.

Красная башня

Пярну як курорт Крім пам'яток Старого міста, які приємні оку і які просто цікаво побачити, є в Пярну ще дещо, заради чого сюди регулярно приїжджають навіть знаменитості. Це - Пярнуська затока. Колись тут відпочивав увесь цвіт радянської інтелігенції, зокрема - космонавт Андропов. Сьогодні, опинившись на морському узбережжі, ви й самі зможете оцінити принади Пярну як курорту. Тому готуйтеся - одна з екскурсій обов'язково приведе вас на миловидні піщані пляжі, де можна розслабитися і поніжитися під променями щадного сонця.

Пярнуська затока

Після пізнавальних прогулянок ви напевно подивитеся на Естонію зовсім іншими очима: нарешті побачите, як живуть естонці, з якими народами переплетена їхня історія, чиєю батьківщиною є Естонія загалом і місто Пярну зокрема. Екскурсії - ось із чого варто починати знайомство з новим містом і країною.

Другие статьи