Коли мова заходить про подорож у Австрію, багато туристів охоче рекомендують Відень, Іннсбрук і Зальцбург як міста, які обов'язкові до відвідування. І тільки корінні австрійці порекомендують здійснити екскурсію в Грац - у маленьке затишне місто, на батьківщину Арнольда Шварценеггера і просто в мальовничий регіон, куди добирається не кожен турист.

Почерк Італії простежується тут практично у всьому - від венеціанських двориків до загальної атмосфери, що запанувала на кожній вуличці. Яку б екскурсію Грацем ви не взяли, обов'язково зустрінете дорогою групу туристів з Італії - як правило, це будуть літні сеньйори, які неспішно насолоджуються архітектурою і розповідями гіда про велике минуле міста. Що цікаво, у них на батьківщині явно не бракує визначних пам'яток, і тим не менш вони із задоволенням і регулярно відвідують з пізнавальним візитом Австрію.

Про що ви дізнаєтеся на екскурсії по Грацу Закохані у свою справу гіди розповідають про місто в найдрібніших деталях. Якісь важливі віхи в історії можна і так знайти у Вікіпедії, а ось унікальні факти і відомості ви дізнаєтеся, тільки побувавши на прогулянці з екскурсоводом. Одним із важливих аспектів у знайомстві з австрійським Грацом завжди була і буде гастрономія. Рано чи пізно ви захочете скуштувати місцеву страву, а заразом і познайомитися ближче з національною кухнею і кулінарними традиціями області, в якій розташований Грац (Штирія). Будьте спокійні - цей пункт обов'язково включено в популярні екскурсії.


Штирія

Найбільш значущі об'єкти Безумовно, варто побувати в центрі, де вже традиційно для європейських міст органічно поєднуються будівлі, виконані в різних архітектурних стилях - від бароко і готики до найсучасніших віянь. До речі, саме ця частина Граца взята під охорону ЮНЕСКО ще 1999 року.

Грац центр міста

Прогулюючись, відвідайте незмінний символ міста - замок Шлосберг із прилеглою до нього годинниковою вежею Уртурм. Не проходьте повз унікальний острів у вигляді мосту Мурінзель. Його спроектував американський дизайнер одразу після того, як Грац проголосили культурною столицею Європи 2003 року. Виглядає цей острів, як велика раковина - частково засклена, частково відкрита, але витримана в однаковому стилі хай-тек. По обидва боки від острова відходять два мости, що з'єднують Мурінзель із берегами. Усередині розташовано кафе і дитячий майданчик із лабіринтами.

Шлосберг замок

Опинившись біля Мурінзель, ви, безсумнівно, помітите і ще один видатний архітектурний об'єкт - музей сучасного мистецтва Кунстхаус. Він виконаний у стилі блоб, який передбачає, що всі будівлі мають мати вигляд на зразок амеби, тобто аморфний. Будівля настільки масштабна і настільки сильно вибивається із загального архітектурного рішення міста, що її прозвали інопланетянином.

Грац, хоч і невелике місто, але точно порадує вас великою кількістю пам'яток і непростим характером.

Другие статьи