На погодні умови в Ризі безпосередньо впливає Ризька затока. Якщо висловлюватися розумними словами, то клімат Риги можна описати як помірний: помірно вологий і помірно теплий. Це означає, що ні влітку, ні взимку тут не буває різких перепадів температур. Близькість моря згладжує погодні "гострі кути". Зворотний бік медалі - підвищена вологість і практично відсутність сонячних днів. Тільки уявіть: погода в Ризі настільки особлива, що похмурих днів тут налічується до 300 на рік! Звичайно, як і в будь-якій країні, в Латвії теж бувають винятки. Взимку, припустімо, трапляється таке, що термометр опускається нижче -25°C, а влітку піднімається вище +30°C.

Погода в Ризі в зимовий час

У грудні зима як така все ще повноцінно не вступає у свої права. Так, уже йдуть снігопади, але температура рідко падає нижче 0°C. Найприємніший, мабуть, бонус від відвідування Риги в грудні та січні - це святковий настрій, який панує в місті. Прикрашена гірляндами та різдвяними ярмарками, Рига нагадує якесь із популярних німецьких чи австрійських міст - настільки автентично відчувається тут різдвяний дух. Холодно взимку в Ризі - це коли температура падає нижче -10°C. Зазвичай це відбувається вночі, а от для денного часу нормальна температура -2-3°C. Сніг теж тут випадає, і в грудні/січні цілком уже можна насолоджуватися заметами, навіть на лижах кататися. У лютому до цих погодних умов додаються сильні вітри, через що саме цей місяць вважається найхолоднішим, навіть найсуворішим.

Рига взимку

Ризька весна: яка вона?

Весна сюди приходить ближче до кінця березня, хоча й протягом усього місяця відчувається потепління, сонце вже не просто світить, а навіть трохи гріє. Одягатися все ще треба тепло, бо в Ризі продовжує бути волого і дмуть вітри. Щодо температури - в середньому близько +5°C. Повністю сніг сходить лише до середини квітня, тоді ж стовпчик термометра піднімається до +15°C. Разом із цим прокидається і природа. Середня температура у квітні встановлюється в районі +7-9°C, хоча трапляється й аномальне потепління, наприклад, до +25°C. Найприємніший для відпочинку в Ризі місяць - травень. Погода вже приємна - тепла, спокійна, якщо пощастить - можна навіть у морі купатися. Великий плюс і в тому, що туристів у Ризі поки що мало, можна вдосталь насолодитися вільним від натовпів містом, регулярно вибиратися на природу або на екскурсії.

Рига навесні

Літня погода в Ризі

Літо в Ризі нетривале. Хоч і починається воно за розкладом, все ж у червні часто йдуть дощі й холоднішає до позначки 12-15°C. З настанням липня гарантовано можна скупатися в морі та прилеглих водоймах, дощів менше, сонячних днів більше. Варто встигнути насолодитися такою погодою в Ризі, бо вже в серпні відчувається наближення осені, дощить частіше, температура падає.

Літня погода в Ризі

Осіння погода: особливості

Вересень у Ризі красивий, теплий (до +15°C), хоча трапляються вже затяжні дощі. Звичайно, особливо вже не скупаєшся в морі, зате можна:

  • переключитися на культурні програми;
  • відвідувати ресторани;
  • знайомитися з історією міста;
  • їздити по сусідніх містах.

У жовтні варто скористатися все ще гарною погодою і виїхати за місто, наприклад у Сігулду. Тут на туристів чекають запаморочливі краєвиди на багряні та золотисті дерева, замок на пагорбі, плюс - прогулянки на чистому повітрі. Поступово останні дні теплої осені добігають свого завершення. І ось уже з кінця жовтня і в листопаді настає справжня осінь з її дощами, а часто навіть зі снігом.

Осінь Рига

Цей короткий огляд погоди в Ризі, сподіваємося, допоможе вам грамотно спланувати свою поїздку до Латвії і незабутньо там відпочити.

Другие статьи