Жодне відвідування Литви не може обійтися без екскурсій по Вільнюсу. Тут їх не просто багато, вони ще й різноманітні. Від вечірніх до дитячих, від гастрономічних до занурених у глибоку історію. Кожна з екскурсій складається з урахуванням уподобань та інтересів туристів, як наслідок - нудьгувати не доводиться ні людям похилого віку, ні дітлахам.

І все ж, незважаючи на різноманітність тематичних екскурсій, починати знайомство з Вільнюсом варто з оглядової пішої прогулянки містом. Програма цієї прогулянки складена таким чином, щоб охопити всі найбільш знакові пам'ятки Вільнюса, завдяки яким можна сформувати власне уявлення про місто. Так, ви напевно разом з гідом відвідаєте острівець готики - Бернардинський ансамбль, що складається з костелу святої Анни, монастиря і церкви святого Бернарда і Франциска. Усі будівлі виконані в червоному кольорі, фасад плоский, а вікна - у вигляді гострих арок. Є тут місце і для типових готичних шпилів.

Костел Святого Франциска Ассизького

Що ще включено в оглядову екскурсію Вільнюсом, так це:
  • Відвідування Музею бурштину.
  • Розмірена прогулянка Кафедральною та Ратушною площами.
  • Знайомство з місцевим Ботанічним садом і прилеглим до нього Вільнюським університетом.
  • Завершальним моментом екскурсії стане підйом на оглядовий майданчик, який розташований у вежі костелу Св. Йонаса.
  • Звідси весь Вільнюс ви не роздивитеся, зате добре буде видно його Східну частину.

Нічна екскурсія містом розрахована для непереможних романтиків. До її програми входять усі ті ж пам'ятки, що й до оглядової, але в мерехтливих вогнях міста вони матимуть казковий вигляд. Плюс - під час екскурсії нічним Вільнюсом ви не завжди будете ходити пішки: деякі ділянки доведеться проїхати комфортабельним автобусом або автомобілем.

Коли у Вільнюсі не вперше Якщо це місто вам уже знайоме, навряд чи ви захочете знову вирушити на оглядову екскурсію. Ваш вибір, найімовірніше, впаде на більш вузькоспрямовані й тематичні прогулянки. Разом із гідом ви можете скласти програму індивідуальної прогулянки, наприклад, вирушити в єврейський квартал, відвідати там музей Гаона і синагогу. А якщо візьмете в оренду автомобіль, побачите ще більше (можна відвідати єврейське кладовище) і швидше.

Єврейський квартал

Окремо стоять і такі екскурсії Вільнюсом, у рамках яких ви дізнаєтеся, яке це місто на смак. Так, мова про гастрономічні екскурсії. Якщо вам цікавий саме цей бік Литви, зробіть рейд місцевими кафе і ресторанами з автентичними стравами. Можете навіть описувати свої враження прямо в блог і ділитися з підписниками рецептами.

З будь-якої поїздки варто брати максимум користі та задоволення. Нехай екскурсії Вільнюсом подарують вам незабутні емоції, які надихнуть на нові починання і, звісно, подальші подорожі.

Другие статьи