За своїми розмірами Австрія невелика, проте тут представлені одразу всі види ландшафтів: гори, підгір'я та рівнини. На кліматі таке розмаїття ландшафтів теж позначається. Так, на Сході країни погода переважно суха, тепла. У Центрі та на Заході Австрії клімат уже більш прохолодний і вологий. А ось Південь Австрії - найтепліший через Адріатичне море, туди приїжджають ті, хто шукає сонце.

Місто Зальцбург розташувалося практично на кордоні з Німеччиною, тобто - на Заході. Для цієї місцевості характерні зими із сонячною і м'якою погодою, зазвичай температура в період листопад/грудень не падає нижче +5°C. А ось ближче до католицького Різдва в Зальцбурзі помітно холоднішає, випадає сніг, настає справжня зима.

Зальцбург узимку

На початку січня посилюються і морози, і снігопади. Буває, що морози в цій місцевості настільки сильні, що замерзають усі водойми. Температура сягає -25°C, що вкрай нетипово для погоди Зальцбурга.

Трапляється і прямо протилежне: теплий поривчастий вітер з Альп "фьон" може спровокувати підйом температури в січні до позначки +15°C. При цьому вітер може досягати швидкості 200 км/год. Таке триває недовго - до 3 днів, після чого повертаються морози і звичні для зими погодні умови.

Альпи

З боку може здатися, що типові для Зальцбурга морози -5-7°C - заслабкі для людей із наших широт. Однак врахуйте, що в Австрії ці -5-7°C відчуваються інакше, це вогкий холод через вогкість, здається, ніби він пробирає до кісток. Отже, якщо хочете багато гуляти містом самостійно або вибиратися на багатогодинні екскурсії у складі групи, обов'язково одягайтеся тепліше.

Відлига приходить у Зальцбург у березні, причому, не просто тане сніг, пробиваються навіть перші весняні квіти, а температура при цьому досягає +8°C і поступово зростає. Дивно, але в березні погода в Зальцбурзі стабільна, а ось у квітні може повернутися справжня зима. Туристам варто врахувати цей нюанс місцевого клімату і мати при собі теплий одяг про запас.

Зальцбург у березні

Якщо говорити про опади навесні, то їх порівну з сонячними днями. Тому, коли ваш приїзд збігається з дощовою погодою, не поспішайте робити висновок, ніби Австрія вся похмура й мокра. Це не так, сонця теж вистачає. По-справжньому наближення літа відчувається вже з другої половини травня, до цього можливий навіть сніг, а затяжні дощі - взагалі нормальне явище. Не забувайте, Зальцбург розташований на рівні 400+ м над рівнем моря.

Літо зазвичай спокійне, тепле, з дощами (до чого треба бути готовим - парасолька, змінна пара взуття, кофта). З початком серпня погода в Зальцбурзі потроху псується. Зате в другій половині вересень тут встановлюється оксамитовий сезон:

  • мало дощів;
  • погода більше суха;
  • температура близько +25°C

Зальцбург осінь

Цей період в Австрії, як і в нас, називається бабиним літом, і триває він до середини жовтня. Ночами, звісно ж, холодно, зате вдень - чудові умови, щоб насолодитися природою Австрії. Одразу після теплого вересня з жовтнем Зальцбург у всю починає готуватися до Різдва. Потрапити сюди наприкінці грудня - пощастило, бо дуже вже тут красиво і святково. Та й погода спокійна. Головне - немає дощів, зате є невеликий сніг і такий же несильний мороз.

Другие статьи