Це в чомусь парадоксально, але багато туристів, відвідуючи Естонію, можуть по кілька разів бувати в Талліні, Тарту, Нарві, а ось до Пярну так і не доїжджають. Так, це місто невелике, там навіть аеропорт крихітний і виконує рейси переважно за наявності пасажирів. Так, погода в Пярну може не сприяти відпочинку. Однак місто це варто відвідати хоча б раз просто тому, що в нього багата історія. Воно засноване в XIII столітті, а значить - тут буде на що подивитися і про що послухати на прогулянці з гідом. Тим більше, Пярну вважається літньою столицею Естонії. Ажіотаж з боку гостей обумовлений наявністю тут грязьових лікарень, спа-центрів, і взагалі, Пярну - місто-курорт. Якщо у вас виникне бажання не просто проїхатися Естонією з фотоапаратом напереваги, а заразом і провести час за кордоном із користю для здоров'я, приїжджайте сюди.

Храм Преображення Господнього

Приїжджати сюди варто однозначно влітку. Якраз у цей період погода в Пярну більш-менш комфортна для повноцінних прогулянок і навіть купань у морі. В інші пори року погоду в Пярну можна узагальнити одним словом: тужлива. А все через морський клімат:

  • Тут часто йдуть дощі, мокрий сніг, навіть град - нормальне явище.
  • Сильні вітри з Ризької затоки - теж звична справа.

Утім, якщо такі погодні умови для вас не перепона, спокійно приїжджайте в Пярну в будь-який момент. Все-таки не обов'язково весь час проводити на вулиці. В Естонії загалом і в цьому містечку зокрема достатньо місць під дахами, де можна відпочити душею, збагатитися культурно, весело посидіти з друзями.

На яку погоду в Пярну розраховувати влітку

Здається, ніби тільки в літній період місто оживає. Воно наповнюється туристами, які додають цій місцині святкового настрою (порівняно із зимою - літо і справді свято). Що дивно, тут буває навіть спекотно, температура доходить аж до 30°C. І все ж звична погода для Пярну - хмарна, прохолодна, а середня літня температура рідко піднімається вище 20°C. І так, саме влітку проходить велика кількість місцевих фестивалів і святкувань, тож це додатковий аргумент на користь відпочинку тут влітку.

Пярну влітку

Що з погодою в Пярну навесні

Помилково може здатися, що весна - вдалий момент для поїздки в Естонію. Насправді ж погода налагоджується тут, зокрема в Пярну, тільки до середини травня. До цього - весь березень і квітень - тут волого, вогко, вітряно. Тоді як у квітні ми у себе часто вже ходимо без курточок, у Пярну температура ледве-ледве дотягує до позначки +5°C. А ось уже в травні відбувається мало не квантовий стрибок: +12°C! Для місцевих це справжнє щастя, тому що більшу частину року вони перебувають у похмурій погоді, що, самі розумієте, позбавляє багатьох задоволень, аж навіть до звичайних прогулянок.

Пярну восени та взимку

Як ви вже зрозуміли, ці пори року - не найкращі для подорожі країною і Західним її узбережжям зокрема. Дощі, вітри, сніг, низька неприємна температура - все це разом наштовхує на думки почекати з подорожжю, і відкласти її на літо. І все ж варто сказати, що взимку погода в Пярну буває стерпною, особливо в період різдвяних свят. Так, погода волога, часто зі снігом, температура -4-5°C, зате як тут красиво! Гірлянди, вогники, сніжок на брукованих вуличках, аромати глінтвейну, мигдалю і випічки - Пярну стає якимось казковим, як і інші міста Естонії. Тож, якщо надумаєте приїхати сюди за духом справжнього європейського Різдва, сміливо орієнтуйтеся на це місто.

Літньої вам погоди та приємного відпочинку!

Другие статьи