Нарву називають найтихішим і найспокійнішим містом Європейського Союзу. А заодно - і найсхіднішим у ЄС. За всю свою історію Нарва встигла побувати у складі різних держав, що, природно, відбилося на архітектурі та атмосфері міста. Якщо ви подорожуєте Європою і вже тим більше - Прибалтикою, заїхати в Нарву варто обов'язково. Питання лише в тому, коли найкраще це зробити. Плануючи свою поїздку, враховуйте, яка погода в Нарві в період вашої подорожі. А щоб у вас було хоча б мінімальне уявлення про те, чого очікувати від цієї місцевості, ми розповімо про кліматичні особливості Нарви та її околиць.

Нарва взимку

Саме місто з усіх боків оточене водоймами, які позначаються на кліматі міста і прилеглих територій. І все ж найсильніший вплив - з боку Балтійського моря. У результаті погоду в Нарві можна описати так:

  • Без різких перепадів температури;
  • З регулярними опадами, які рівномірно розподілені по всіх місяцях;
  • З підвищеною вологістю повітря;
  • З великими вітрами, які взимку посилюють відчуття мінусової температури, а влітку згладжують спеку.

Погода взимку в Нарві вирізняється вітрами і вогкістю, а ось літо - хоч і тепле, зате комфортне завдяки все тим же вітрам з Балтики. Найтепліший період у Нарві триває з кінця травня і до кінця серпня, в цей час середня температура сягає 20°C. Найхолодніша погода в Нарві випадає на початок грудня і триває до початку березня - весь цей час середня температура коливається між -5-7°C. Що найцікавіше, для цієї місцевості характерна підвищена хмарність: взимку небо весь час затягнуте хмарами, а ось влітку хмарність становить лише 50%. Уявіть, кожен другий день - хмарний! І якби справа була тільки в хмарах, так і опади випадають частіше, ніж у нас. Виною всьому - клімат Балтійського регіону, який зумовлює дощі протягом 15 днів на місяць. Опади тут - справді буденне явище, хоча їхня кількість і незначна (до 35 мм на місяць).

На що схожа погода в Нарві?

Клімат у цьому естонському місті дуже схожий на ті кліматичні умови, які характерні для Санкт-Петербурга. Іншими словами - прохолодно влітку і холодно взимку. Найкращий час, щоб приїхати до Нарви, звичайно ж, літо. У цей період показники хмарності найнижчі, а сонце не просто світить, але ще й зігріває (без виснажливої спеки). Плюс - якщо вже ви їдете в Нарву, щоб познайомитися з містом, з його історичною спадщиною, буде правильно підібрати для цієї пізнавальної діяльності час із гарною погодою. Тож орієнтуйтеся на літо, а в якому саме місяці здійснити подорож, дивіться вже за конкретними прогнозами погоди.

Другие статьи