Що першим спадає на думку, коли ви думаєте про сувеніри, привезені з поїздки? Напевно серед їх числа - магнітики, якісь ошатні тарілочки, листівки. Вгадали? А що скажете щодо їстівних сувенірів? Вони, між іншим, можуть ще й мати гарний вигляд. Давайте подивимося, що привезти з Кракова, щоб це виявилося не черговою непотрібною річчю для збору пилу.

Смачно і з традиціями: що б це могло бути?

Цукерки "Корівка"

Ви, може, й не знали, але ці солодощі виробляють саме тут, у Польщі. Чому б не привезти з Кракова бодай дрібку "корівок", щоб і домашні мали уявлення про оригінальний смак улюблених цукерок?

Сир осципек

Його роблять із козячого молока і сухої закваски вручну, піддаючи вихідний матеріал ретельній обробці, відокремлюючи від сироватки та насухо вичавлюючи, а потім - вимочують у соляному розчині й навіть коптять. На виході виходить щось схоже на звичні нам копчені косички сулугуні, ось тільки смак в осипек все ж таки свій, автентичний. А який він у поєднанні з варенням! Мм, смакота. Якщо роздумуєте, що б оригінального привезти з Кракова, цей сир має бути у вашому списку.

Шакотіс, він же трдельник, плюшка, баумкухен

Цей кондитерський виріб відомий під різними назвами і характерний для різних європейських країн. Так, у Польщі це шакотис, а має значно ошатніший вигляд, ніж, наприклад, чеський трдельник. А все тому, що шакотис, цей смачнючий сувенір із Кракова, роблять трохи інакше, а в підсумку він схожий на пальмову гілку або гілку сосни. Довезти його в цілості й схоронності до "бази" буде, найімовірніше, непросто, але постаратися можна.

Яблучний сидр

Що дивно, він практично на 90% складається з натурального яблучного соку і не містить барвників, штучних інгредієнтів. Це улюбленець серед поляків, а вже - і серед туристів.

Які ще сувеніри везти з Кракова

На Суконних рядах - а це найстаріший торговельний майданчик Кракова - можна прикупити мереживо, елементи національного польського костюма або ж повністю весь комплект, посуд, капці та багато-багато чого, що може стати в пригоді в побуті. Як ви розумієте, Суконні ряди - місце туристичне, сувеніри тут стандартні, тому, якщо ви зацікавлені відшукати щось цікавіше, вирушайте на блошині ринки. Де-не-де, а там буде де душі розвернутися, а головне - ви гарантовано здивуєте своїх домочадців і друзів підібраними подарунками. Вінілові платівки, раритетні статуетки, книжки, прикраси, елементи декору, свічники - асортимент не просто багатий, а ще й незвичайний - як-не-як, ви на краківському блошиному ринку. А їх у місті два:

  1. Plac Nowy Flea Market;
  2. Plac Targowy Unitard.

Їх можна знайти за картою місцевості, або ж - розпитайте у місцевих.

Вибирати сувеніри, прогулюючись

Більшість магазинів зосереджені в торгових центрах Кракова. Але, якщо ви віддаєте перевагу вивчати місто не в магазинах, а на його вулицях, вирушайте на неспішну прогулянку Краковом, а заразом - відшукаєте там і сувенірні крамниці, крамнички місцевих виробників і майстрів. Насамперед варто потрапити на такі вулиці:

  • Сінна;
  • Флоріанська;
  • Шевська;
  • Гродзька.

Взагалі, весь Краків - це осередок можливостей підібрати сувенір будь-кому - хоч начальнику, хоч молодшій сестрі. Гуляйте, вивчайте, шукайте і обов'язково отримуйте задоволення від цього процесу.

Другие статьи