Краків - просто дивовижне місто. Воно чимось схоже на Львів, і водночас - зовсім інше. Воно старовинне, але водночас не старе, у ньому затишно й тихо, але водночас ви не відчуєте себе в Кракові самотньо, місто не пустельне. Навпаки: воно зелене завдяки численним паркам і зеленим насадженням, тепле, що, скоріш за все, здається через вузькі вулички й будинки, які тісно притулилися одна до одної. Якщо описати Краків одним словом, то це буде слово "домашній". Так, у Кракові легко себе відчути, як вдома.

Головна ринкова площа Кракова

З перших хвилин перебування в Кракові ви не зможете позбутися відчуття, ніби в цьому місті втілилося ваше дитяче уявлення про стару добру казку. Згадайте, скільки різних казкових кінофільмів ми дивилися в дитинстві, але ж багато хто з них описував події, що відбуваються в Польщі. Горбисті костели і старовинні замки враз нагадають вам про минулі спогади, вам здасться, ніби ви повернулися додому. Перед поїздкою корисно буде дізнатися, що за часів Другої світової війни тільки майстерність розвідників врятувала Краків від цілковитого знищення: гітлерівці замінували місто, але відважні герої врятували його і жителів.

Отже, ви однією ногою практично в Кракові й готові уважно слухати про те, куди піти насамперед. Знайомство з містом краще починати з його головної площі.

Ринкова площа, або просто - Ринок. Щоб ви розуміли, це - одна з найбільших і вражаючих середньовічних площ у Європі. Ринкова площа в Кракові - вельми тусовочне місце. Тут постійно щось відбувається: то парад, то концерт, а ярмарок так взагалі щодня, особливо в зимовий час. Про наявність ярмарку ви здогадаєтеся за ароматами, які буквально пронизують повітря. Так, раніше, колись дуже давно, ярмарок був місцем, де місцеві купували заморські товари та обмінювалися новинами, пускали чутки. У наші дні тут краківські майстри плетуть мереживо, кують підкови, катають туристів на каретах, загалом - всіляко намагаються вразити гостей міста, аби ті захотіли розщедритися і прикупити собі сувенір.

Ринкова площа

Але в першу чергу все ж ярмарок у Кракові - це свято живота. Запаморочливі аромати сосисок, свинини, смаженої картоплі та випічки зведуть з розуму навіть найситішого. Неможливо пройти повз столи з гарячими наїдками, щоб не купити собі хоча б шматочок шашлику або булочку.

Історичний музей, у якому не нудно. Як ви ставитеся до екскурсій музеями? Напевно при одній лише згадці такої перспективи вас тягне позіхати, або ж ваш мозок намагається підібрати альтернативний вид проведення часу в чужому місті. Ми вас розуміємо, тому поганого не порадимо. Краківський історичний музей разюче відрізняється від усіх тих музеїв, у яких вам довелося коли-небудь побувати. І на запитання "Куди сходити в Кракові?" ми з повною рішучістю відповімо - в Історичний музей. Тут все інакше.

Історичний музей

Починайте дивуватися з перших хвилин перебування в приміщенні. На стінах, наприклад, ви побачите відеопроекцію з водяної пари (Ви могли собі уявити подібне? Ось і ми не могли, а тепер точно знаємо, що таке існує.). Замість звичних нашій людині білих високих стін з самотньо висячими картинами або експонатами, які не можна чіпати, тут справжнісінькі стіни стародавнього міста. Їх можна чіпати і торкатися таким чином до історії. Зверніть увагу і на те, що замість нудних коридорів і вицвілих плакатів і стендів тут інтерактивні екрани. Підносите під екран камери код і отримуєте зображення, закодоване в QR. Чари, не інакше. І ще раз повторимося: експонати в музеї Кракова можна чіпати, з ними потрібно взаємодіяти, наприклад, зважитися на старовинних терезах або виміряти свій зріст за стародавньою технологією. Завдяки такому підходу ви ніби стаєте співучасником тих великих подій, зібраних у стінах музею. Ми радимо вам тут побувати хоча б для того, щоб побачити, що існують ненудні музеї.

Маріацький костел. Якщо поки що ви у стані невизначеності під назвою - куди піти у Кракові, продовжте своє знайомство з містом у Маріанському костелі. Краків - дуже релігійне місто. Тут куди не глянь - всюди собори, храми, костели. На тлі всіх релігійних споруд помітно виділяється саме цей - Маріанський костел. Його особливість не тільки в архітектурі, а й у тому, що він оповитий купою легенд і загадок. Наприклад, про історію походження. Але поки що - про інше. Зробивши лише перший крок усередину костелу, ви одразу ж побачите, наскільки багате оздоблення цієї величної споруди. Чого тільки варті вітражі, розписані знаменитим Яном Матейком, або стулковий вівтар, який, до речі, гітлерівці вивезли, але після війни вівтар був знайдений і доставлений на своє законне місце.

Маріацький костел

У Кракові предостатньо місць, куди обов'язково варто сходити. Готуйте фотокамери та гарний настрій!

Другие статьи