Прийнято вважати, що лише популярні європейські столиці можуть похвалитися великою кількістю музеїв і культурних центрів. Однак Таллінн нічим не поступається їм і повністю виправдовує своє звання культурної столиці Естонії. І зараз, коли ви побачите ТОП найпопулярніших музеїв Таллінна, ви зрозумієте, що місто справді варто відвідати не лише заради відпочинку та прогулянок.

Серед усіх районів Талліна найжвавіший - Старе місто. І це не дивно - тут висока концентрація історико-культурних пам'яток, та й сам по собі район як музей, треба просто вміти виглядати деталі та уважно слухати гіда. Або ж самостійно відшукати корисну інформацію про цей район. Що стосується суто музеїв, то їх у Старому місті близько десятка.

Старе місто

Почати можна з легкого - Музей природи. Звідси ви дізнаєтеся про те, наскільки різноманітна і багата природа цього регіону, які там ліси, які тварини мешкають. Далі зайдіть до Міського музею, присвяченого безпосередньо історії Таллінна - хто засновник, які етапи проходив, які народності тут жили і чому - тут усі експонати про це. З незвичайних музеїв варто назвати, мабуть, Домініканський монастир. Він хоч і діючий, але є тут і музейна частина, в рамках якої туристи знайомляться з подробицями життя ченців минулого, оглядають їхні келії, їдальні та інші функціональні приміщення. Любителям морської тематики буде корисно відвідати Морський музей - ця подія запам'ятається надовго, тим паче що для наших широт їхнє море видається більш суворим, а тому - інтригуючим.

Музей природи

Парк Кадріорг і його музеї Так називається та частина міста, куди спрямовуються натовпи туристів одразу після знайомства зі Старим містом. Парк Кадріорг був заснований Петром I, а отже - там мають бути красиві, в чомусь химерні будівлі. Так і є. Тут що не будівля, то музей. Наприклад, є в парку Будинок-музей Петра I, де зібрано різне начиння, меблі та інші предмети побуту тієї епохи, коли жив цар. Крім музеїв, цілком і повністю присвячених минулому, є в парку і музей, присвячений виключно сучасному мистецтву - KUMU.

Парк Кадріорг

Центр Талліна та його музеї Якщо говорити про центр міста, то тут вирішили зосередити максимально вузькоспрямовані музеї. Так, вам напевно буде цікаво дізнатися, якими іграшками гралися діти кілька століть тому - про це вам розкажуть у відповідному музеї. Далі можна відвідати музей, присвячений банківській системі, потім - музей трамвая. А ось чого ви навряд чи очікували від центру Таллінна, столиці культурного життя Естонії, то це екскурсії в'язницею. Власне, ця в'язниця і є музей, ось тільки експонатів там майже немає. Зате буде екскурсовод із гнітючими, дух захоплюючими історіями про це специфічне місце. Справжній атракціон страху і однозначно заслужене місце в числі ТОП музеїв Талліна. Там дуже все реалістично.

Музеї біля моря

Музеї біля моря У приморських районах Таллінна музеїв уже поменше, однак і тут вам не доведеться нудьгувати. Наприклад, у районі Піріта зведено замок Маарьямягі, де зараз зосереджений Музей кінематографа, що оповідає про історію кіно і театру, а також - одна з філій Історичного музею Естонії.

Замок Маарьямягі

І ось коли ви вирішите, що Таллінн уже не зможе вас нічим здивувати, настане час для найсильнішого здивування. У восьми кілометрах від міста розташувався музей просто неба - типове естонське село, тільки реконструйоване таким чином, що відображає умови життя в минулі століття. Тут не просто нібито будівлі, тут справжні млини, школа, сауна і церква, багато фермерських будиночків. Щоб атмосфера була максимально реалістичною, самі співробітники музею ходять у старовинному одязі та займаються звичними для села справами. Усі будівлі звезли сюди з усіх куточків країни, щоб показати улюбленим гостям з-за кордону, як раніше жили в сільських поселеннях країни.

Другие статьи